V boji proti suchu pomůžou speciální zavlažovací vaky pro stromy, které k překonání suchých obdob poskytuje zdarma pivovar Radegast ve spolupráci s iniciativou Kbelík vody do přírody. Vaky slouží k efektivnímu zalévání, šetření s vodou a ke zvýšení šance na uchycení stromu. Zavlažovací vaky je tak možné využít pro péči o veřejnou zeleň na náměstích, ulicích nebo v parcích.
„Přispěli jsme na pořízení 100 kusů těchto speciálních zavlažovacích vaků, které pomůžou stromům přečkat suché a horké měsíce,“ sdělil Marek Grabovský, manažer značky Radegast. Jeden zavlažovací vak má podle Radegastu objem 57 litrů a dokáže pomoci 4 až 6 mladým stromům, protože po vyprázdnění u jednoho stromu se dá přesunout po několika dnech k dalšímu stromu.
„Zavlažovací vaky pouštějí vodu do půdy postupně, čímž se zefektivní zalévání a zvýší se šance na uchycení stromu. Vak je určený k mladým stromům asi do 12 cm tloušťky kmene. Ke starším a větším stromům jsou zapotřebí 2 a více vaků a také jejich specifické rozmístění,“ sdělila Jana Girgašová z organizace Kbelík vody do přírody, která speciální zavlažovací vaky pronajímá a distribuuje společně s odborným poradenstvím a konzultacemi. Podle Grabovského se Radegast na podporu projektů zaměřených na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě.
Radegast v šetření s vodou mezi světovou špičkou
Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru pouze 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.
Pivovar má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody i pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!