Radegast chrání stromy před suchem

blank

V boji proti suchu pomůžou speciální zavlažovací vaky pro stromy, které k překonání suchých obdob poskytuje zdarma pivovar Radegast ve spolupráci s iniciativou Kbelík vody do přírody. Vaky slouží k efektivnímu zalévání, šetření s vodou a ke zvýšení šance na uchycení stromu. Zavlažovací vaky je tak možné využít pro péči o veřejnou zeleň na náměstích, ulicích nebo v parcích.

„Přispěli jsme na pořízení 100 kusů těchto speciálních zavlažovacích vaků, které pomůžou stromům přečkat suché a horké měsíce,“ sdělil Marek Grabovský, manažer značky Radegast. Jeden zavlažovací vak má podle Radegastu objem 57 litrů a dokáže pomoci 4 až 6 mladým stromům, protože po vyprázdnění u jednoho stromu se dá přesunout po několika dnech k dalšímu stromu.

„Zavlažovací vaky pouštějí vodu do půdy postupně, čímž se zefektivní zalévání a zvýší se šance na uchycení stromu. Vak je určený k mladým stromům asi do 12 cm tloušťky kmene. Ke starším a větším stromům jsou zapotřebí 2 a více vaků a také jejich specifické rozmístění,“ sdělila Jana Girgašová z organizace Kbelík vody do přírody, která speciální zavlažovací vaky pronajímá a distribuuje společně s odborným poradenstvím a konzultacemi. Podle Grabovského se Radegast na podporu projektů zaměřených na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě.

Radegast v šetření s vodou mezi světovou špičkou

Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru pouze 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.

Pivovar má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody i pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.

Scroll to Top