Památkáři zdokumentovali pozůstatky shořelých chat na Tokáni. S majitelem budou jednat o obnově

Historické lovecké chaty na Tokáni v Českém Švýcarsku, které lehly minulý týden popelem, si přijeli prohlédnout památkáři. Objekty v alpském stylu byly kulturní památkou. Pracovníci Národního památkového ústavu na místě zjišťovali, co z chat zbylo a udělali fotodokumentaci. Teď je čeká jednání s majitelem tom, jestli bude chtít unikátní sruby obnovit.

Tokáň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U prvního domu, z něhož zbyla jeho podezdívka a dva komíny, stojí památkářka Alena Sellnerová. „Potřebujeme se podívat, v jakém stavu ty objekty jsou, nebo spíš nejsou. Jestli nějaké konstrukce zůstaly,“ říká Sellnerová, která se vydala přímo na požářiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Tokáni v Českém Švýcarsku shořely historické chaty. Místo teď prohledávají památkáři

Občas se shýbá a pozoruje něco na zemi, obhlíží jednotlivé části vyhořelého domu. „Hledám pozůstatky kamen, která byla v obytné místnosti a která momentálně nevidím.“

Památkář Antonín Kadlec mezitím pořizuje fotografie zvnitřku druhé budovy. Z té zůstaly pouze obvodové zdi. „Pro nás jsou tyhle situace často zajímavým zdrojem informací,“ přibližuje.

Je podle něj vyhořelé horské chaty v alpském stylu možné obnovit? „Historicky tyto stavby už požáry prošly i v minulosti. Rozhodlo se, že se obnova areálu bude ubírat cestou nápodoby minulého stavu, což by nám přišlo zajímavé i teď. Není to ale úplně na nás, nýbrž na vlastníkovi,“ dodává Kadlec.

Policie vyšetřuje požár historických chat v Českém Švýcarsku, zatím není známá ani výše škod

Číst článek

Na obhlídku místa dorazila Jaroslava Lancmannová ze stavebního úřadu z České Kamenice. „Musíme vlastníkovi nařídit, aby stavbu zajistil tak, aby nebylo možné tam vniknout. Dále záleží na rozhodnutí památkářů a na vlastníkovi, jestli bude objekt odstraněn, nebo se bude renovovat,“ vysvětluje.

Památkáři místo ještě změří a příští týden by se měli sejít s majitelem, aby se dohodli na dalším postupu. Soukromý vlastník škodu vyčíslil na 23 milionů korun. Policie zatím přesnou příčinu požáru nezná, čeká na znalecký posudek.  

Daniela Pilařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme