Meopta-optika propustí dalších 200 pracovníků, skončí i generální ředitel

Společnost Meopta-optika kvůli poklesu objednávek od svých dodavatelů, který způsobila pandemie koronaviru, dá výpovědi dalším dvěma stovkách zaměstnanců. Společně s nedávnou první vlnou propouštění přijde o práci ve firmě, která je předním tuzemským výrobcem optickomechanických přístrojů, 400 lidí. Je to zhruba pětina celkového počtu pracovníků.

Ve funkci v závěru června skončí i generální ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka. Na dotaz ČTK to dnes řekla Alena Moore z vedení firmy.

První vlnu propouštění Moťka na začátku května zdůvodnil tím, že kvůli pandemii koronaviru klesly objednávky a Meopta-optika na to musí reagovat snížením počtu zaměstnanců o dvě stovky. "Tento týden byl úřadu práce oznámen záměr další redukce zaměstnanců, a to v počtu zhruba 200 lidí včetně některých členů vedení podniku. Podle vývoje zákaznického portfolia v reakci na covid-19 má Meopta rozpracovaných několik možných budoucích scénářů, které v této fázi nezveřejňujeme," uvedla Moore.

Prezidentem Meopty-optiky se od 1. července stane Gerald Rausnitz, který je jejím majitelem. "Budoucnost společnosti není ohrožena a zmiňované personální změny povedou k zefektivnění fungování společnosti," uvedla Moore.

Meopta patří mezi významné výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Meopta zaměstnává zhruba 2000 zaměstnanců. Většina produkce Meopty-optiky míří na export, který se předloni na tržbách společnosti podílel zhruba 89 procenty. Firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Tržby Meopty v roce 2018 meziročně vzrostly o čtyři procenta na 2,465 miliardy korun. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 57,5 milionu korun po čistém profitu 160 milionů korun v roce 2017. Výsledky loňského hospodaření vedení Meopty zatím nezveřejnilo.

Související

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie

Meopta kvůli úbytku zakázek propustí 200 pracovníků

Společnost Meopta-optika v květnu a červnu kvůli poklesu objednávek od svých odběratelů rozdá výpovědi dvěma stovkám zaměstnanců. Propustí tak zhruba desetinu všech svých pracovníků. Českému rozhlasu to řekl ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka, podle kterého pokles objednávek souvisí s pandemií nového typu koronaviru.
Paul Rausnitz

Zemřel válečný veterán Rausnitz, po pádu komunismu zachránil Meoptu

Ve věku 90 let zemřel v neděli majitel přerovského podniku Meopta-optika a válečný veterán Paul Rausnitz. ČTK dnes informaci o jeho úmrtí získala na internetových stránkách společnosti Meopta-optika. Rausnitz se do Česka vrátil po pádu komunistického režimu a ze zadlužené přerovské Meopty vybudoval prosperujícího výrobce optickomechanických přístrojů. Nejen kvůli záchraně Meopty se mu přezdívalo "přerovský Baťa".

Více souvisejících

Meopta propouštění Přerov Ekonomika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy