Hotely mění strategii. České zákazníky chtějí nalákat na nižší ceny nebo zvýhodněné ubytovací balíčky

Dříve byly zvyklé hlavně na zahraniční a často bohatší klientelu – nyní se ale musí orientovat na Čechy, aby alespoň zčásti naplnily své ubytovací kapacity. Hotely a penziony hlavně v Praze a dalších místech atraktivních pro cizince začínají pomalu měnit strategii. Vymýšlejí zvýhodněné ubytovací balíčky nebo snižují své ceny, aby byly pro tuzemské cestovatele dostupnější.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Paříž

Hotel Paříž | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V jeho restauraci si lidé můžou vychutnat výhled na Prahu a v hotelu zase klid a velkou zahradu. Přesto více než dva měsíce nuceného uzavření trochu změnilo režim podniků. Ondřej Slanina, spolumajitel restaurace Ginger a Fred v Tančícím domě a Chateau St. Havel, se ke koronakrizi postavil čelem. Hlavně kvůli svým zákazníkům.

Cestovní ruch chce státní poukazy za 10 miliard na tuzemské dovolené. Výnosy klesnou o polovinu

Číst článek

„Nechtěli jsme zavřít hned ze dvou důvodů, jednak jsme chtěli zabezpečit práci pro náš personál a jednak proto, aby zákazníci viděli, že nejsme žádný skomírající podnik a nepláčeme v koutě,“ řekl Slanina.

Rezervace na ubytování se tak hotelu začínají opět plnit – zatím hlavně od Čechů. Slanina ale věří, že s otevřením hranic v červnu se budou pomalu vracet i zahraniční klienti. Jenže třeba na ně se nemůže příliš spoléhat marketingová manažerka hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném Jana Hůlová. Hlavními klienty jsou totiž velké firmy, které v hotelu pořádaly školení nebo teambuildingy.

Zamítnutá žádost

O takové zákazníky ale v uplynulých měsících kvůli koronaviru přišla. Navíc rekonstrukce kuchyně snížila její finanční rezervy. Rodinný hotel tak požádal o milionovou bezúročnou půjčku v programu COVID I. Jenže neuspěl.

Babiš nesouhlasí s návrhem Evropské komise na obnovu ekonomiky. Částka je podle něj příliš vysoká

Číst článek

„Bezúročná půjčka by nám pomohla, hlavně udržet cash flow, a předběžně jsme s ní počítali. Během doby, než nám přišel definitivní e-mail, tak jsme se dvakrát dotazovali na stav žádosti, ale oba dotazy zůstaly bez odezvy. Přesně po měsíci, 26. dubna, přišel e-mail s informacemi a ty si tedy dovoluji citovat: Děkujeme vám za váš zájem o úvěrový program COVID I. Bohužel vás musím informovat, že vaše žádost nesplnila programová kritéria, a proto byla zamítnuta,“ uvedla Hůlová.

Nakonec uspěli alespoň v programu Antivirus, takže získali příspěvek na mzdy zaměstnanců. Kromě toho snížili náklady na minimum a vytvořili pobytové balíčky s výhodnějšími cenami. Právě tak postupují v současné době některé hotely nebo penziony, aby alespoň zčásti naplnily ubytovací kapacity a byly pro tuzemské zákazníky dostupnější.

Prostor pro zlevňování

Pro výrazné zlevňování ale podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka příliš prostoru není. „Možná krátkodobě pro českou klientelu u některých mezinárodních hotelů, ale když si srovnáte ceny hotelů v Česku a ve Vídni, tak jsme nějakých 10 eur za cenou. Čili ty ceny nejsou nijak v Česku přemrštěné,“ řekl Stárek.

V době karantény poklesly útraty v restauracích na polovinu. Nejvíce za oběd platili Středočeši

Číst článek

Praha je navíc tahounem v cestovním ruchu, podle Asociace hotelů a restaurací ale 80 procent klientů bylo ze zahraničí. Hotely, penziony nebo třeba kempy tak zřejmě čeká léto hlavně s českými zákazníky.

Navíc podle Václava Stárka obsazenost zatím není velká. „Červen je někde kolem 10 procent a letní období se bude pohybovat zatím v průměru do 30 procent, větší obsazenost zatím není. Dá se předpokládat, že jak se budou uvolňovat pravidla, tak bude rezervací přibývat, ale to se bude týkat hlavně rekreačních oblastí,“ myslí si.

Ubytovací kapacity ve velkých městech, které nejsou typickými cíli českých turistů, tak budou mít i přes léto podle Stárka téměř prázdno. Těch, které po koronakrizi už neotevřely, je ale zatím jen pár.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme