Reklama
Dnes je čtvrtek 02.05.2024     svátek má Zikmund

Odešel „poslední jihlavský Němec“

MARIUS NEUWIRTH se zasloužil o dobré sousedské soužití Čechů a Němců. Zdroj: archiv Silvie Solařové
MARIUS NEUWIRTH se zasloužil o dobré sousedské soužití Čechů a Němců. Zdroj: archiv Silvie Solařové

7.6.2020 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Pavel Bajer

V pátek 22. května zemřel ve věku 84 let Marius Neuwirth, který patřil k posledním žijícím jihlavským Němcům. Byl znalcem jihlavské historie a zasloužil se také o česko-německé porozumění. 
„Můj strýc spojil svůj život s Jihlavou, kterou miloval. Zajímala ho historie našeho města i okolí a ani mu nebyla lhostejná budoucnost města. Bude chybět naší rodině i přátelům a známým pro své kladné lidské vlastnosti,“ vzpomíná na Maria Neuwirtha jeho neteř Silvia Solařová. 


Neuwirth za svého života spolupracoval také s některými jihlavskými badateli, kteří se zabývali historií města. Jedním z nich je předseda Spolku pro starou Jihlavu Vilém Wodák. 
„Znali jsme se dlouhá léta. Především to byl velice čestný a charakterní člověk s jemným smyslem pro humor. Měl velmi vyvinuté sociální cítění, nesl těžce každou nespravedlnost. Velice miloval přírodu a byl takovou chodící encyklopedií Jihlavy,“ sdělil o něm mimo jiné předseda Spolku pro starou Jihlavu. 
S Neuwirthem spolupracoval také mluvčí jihlavské firmy Bosch Diesel Mojmír Kolář. „S jeho osobou odchází veliký jihlavský patriot, který dokázal překonat hranice a rozdíly národní identity Čechů a Němců a oba národy spojit pro další rozkvět Jihlavy,“ sdělil Kolář.   

Otec byl sociálně demokratickým místostarostou
Marius Neuwirth se narodil 22. února 1936 v Brně. Oba jeho rodiče byli Němci. Otec Johann pocházel ze Salavic a zaměstnán byl jako učitel. 
Matka Elisabeth pocházela z Brna. Její otec byl povoláním stavitel. Krátce po Mariově narození se rodina přestěhovala do Jihlavy. 
V době Mariova narození se začaly vztahy mezi Čechy a Němci v Československu vyhrocovat. Oba jeho rodiče však byli po celý život důslednými antinacisty. 
V roce, kdy se Marius narodil, byl jeho otec Johann zvolen prvním náměstkem starosty Jihlavy za sociální demokracii. Propagoval vždy dobré vztahy mezi Čechy a Němci. 
Po smrti sociálně demokratického starosty Viktora Kousala dokonce několik měsíců řídil město. A to až do doby, než došlo k dohodě, že novým starostou města se stane další sociální demokrat, Pavel Havránek. 
Zdálo se, že po osvobození nebude mít rodina žádné problémy. V jejich domě byl na krátkou dobu dokonce ubytován lékař-major sovětské Rudé armády se dvěma příslušníky mužstva. 
„Otec se s ním celkem dobře domluvil, protože byl v první světové válce v Rusku v zajetí. A ten lékař uměl také velmi dobře německy. Vycházeli jsme s nimi celkem dobře,“ řekl svoji vzpomínku Janě Zadražilové do její bakalářské práce na téma odsunu Němců z Jihlavska. 


Mnohem větší problémy měla rodina s příslušníky českých revolučních gard. Ačkoliv Neuwirthovi byli přesvědčenými antinacisty, tak i z přičinění Revolučních gard museli nějaký čas strávit v internačních táborech pro Němce. Konkrétně v Heleníně a ve Starých Horách. 
„V Heleníně byly strašné poměry, tábor byl přeplněný, hygienicky nevyhovující. Ten tábor v Heleníně byla bývalá továrna továrníka Löwa, dnes je tam textilní průmyslovka,“ přiblížil Zadražilové.  
Rodina však nakonec vysídlena z Jihlavy nebyla. Pomohli jim totiž Češi, kteří si jejich chování za okupace pamatovali. Přesto jejich další osud v Jihlavě byl neradostný. 
„Otec jako Němec nemohl pochopitelně vykonávat své povolání odborného učitele. Živil nás tím, že dával soukromé hodiny z matematiky převážně studentům jihlavského gymnázia,“ popsal. 
Marius po ukončení školy pracoval krátce v Jihlavanu. Večerně vystudoval stavební školu. Poté byl až do svého odchodu do důchodu v roce 1996 zaměstnán jako stavební technik. 

 

Živoucí jihlavská legenda
Marius Neuwirth měl rád historii, především pak tu jihlavskou. Působil jako česko-německý tlumočník a pomáhal také Němcům s kořeny v Jihlavě. 
„Byl jednou z nejdůležitějších kontaktních osob pro německé a rakouské Jihlavany hledající kontakt na Jihlavu, archivy a zdejší úřady apod.,“ potvrdil Mojmír Kolář. 
Podle něho také rád provázel rodiny německých a rakouských Jihlavanů po městě i jejím okolí. 
Mezi badateli o jihlavské historii byl žijící legendou. Nejvíce jej zajímal středověk. 


„Dlouhé hodiny jsme prodiskutovali v jeho útulném bytě,“ říká badatel Wodák. Ten vyzdvihl mimo jiné také Neuwirthovo silné duchovní založení. „Jeho víra byla ryze vnitřní a neokázalá,“ dokládá předseda Spolku pro starou Jihlavu. 
Při své badatelské činnosti Neuwirth často navštěvoval jihlavský archiv. Spolupracoval i s badatelem Ladislavem Vilímkem na jeho knize o historii jihlavských domů. 
Spolu s již zmíněným Mojmírem Kolářem působil Neuwirth v Jihlavském regionálním kulturním sdružení. V rámci něho se po celou dobu snažil o dobré sousedské soužití Čechů a Němců. 
M. Kolář ho považuje za významnou osobnost česko-německých vztahů. „I přes veškerá protivenství, která jako německá rodina Neuwirthovi zažili v době nesvobody, zůstal Marius Neuwirth vždy člověkem ochotným pomoci jak ostatním lidem, tak i městu Jihlavě, které nade vše miloval,“ dodal Kolář.  
 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
29.04.2024 AktualitySíť cyklostezek na Vysočině rozroste

V příštích dvou letech se milovníci jízdy na kole mohou těšit například na první kilometry nové stezky z Brtnice na Rokštejn nebo z Chotěboře do Bílku. Vznikat začne i cyklostezka z Třebíče ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityVítězové Řidiče Vysočiny 2024 jsou z Třebíče

26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny zná vítěze. Po pětaosmdesáti kilometrech a devíti soutěžních úkolech v kategorii automobilů vystoupali na stupně nejvyšší Jan Morávek ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityHorácká aréna má mít vybavení za 200 milionů

Zatímco před očima pomalu rostou objekty nové Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, město již nyní řeší její vnitřní vybavení. Jihlavští zastupitelé na svém úterním jednání ...

Komentáře (2)
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityRadní po letech získal městské pozemky. Zaplatí za ně miliony korun

Radní Brtnice Jiří Zelený (39) získal prostřednictvím své firmy euro-floor brtnice s.r.o., v níž je jediným jednatelem, od města necelého půl hektaru pozemků v místní části Komárovice. ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityKřižovatku na sjezdu z D1 plnou nehod začnou v květnu přestavovat na kruháč

Čistě z pohledu dopravní bezpečnosti jde o křižovatku, která je na Vysočině vůbec tou nejnebezpečnější. Podle analytiků serveru portalnehod.cz se na ní staly už desítky dopravních nehod, ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityProdej pístovských kasáren má zelenou

Celkem 44.900.000 Kč. Takovou cenu má podle znaleckého posudku část bývalých Pístovských kasáren, která patří Jihlavě. Městští zastupitelé odsouhlasili na svém úterním jednání záměr ...

Komentáře (1)
27.04.2024 AktualityProblémoví cestující jsou ojedinělí

Trochu pernou směnu zažil řidič autobusu společnosti Icom transport, který jel 9. dubna kolem 13. hodiny z Větrného Jeníkova do Zbilid. Cestující natočili brýlatého muže středního věku ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityMusíme to vydržet, zní z Bítovčic

Už více než tři týdny probíhá v Bítovčicích nedaleko Jihlavy generální rekonstrukce krajské komunikace třetí třídy číslo 3516. Součástí prací je i vybudování opěrných zdí a ...

Komentáře (0)
26.04.2024 AktualityTrať Řidiče Vysočiny zítra přivítá závodníky

Zítra, v sobotu 27. dubna, v osm hodin ráno odstartuje 26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny. Více než 130 soutěžících vyrazí podle „slepého“ itineráře na přibližně ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net