Polsko zastaví na tři týdny těžbu ve dvanácti slezských dolech. Výplaty horníků karanténa nezasáhne

V Polsku i nadále roste počet infikovaných koronavirem - jen za pondělí úřady potvrdily 2139 případů nákazy a čtyři úmrtí. Ohniskem nákazy je v zemi Slezské vojvodství, kde se těžební společnosti rozhodly, že kvůli epidemii zastaví na tři týdny provoz ve dvanácti uhelných dolech. Horníci však byli ujištěni, že i během přerušeného provozu budou dostávat mzdu v plné výši.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Wujek u Katovic

Kvůli pandemii nemoci covid-19 se polské uhelné doly potýkají s nízkou poptávkou | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Koronavirus se šíří hlavně mezi slezskými horníky a jejich rodinami. Ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski uvedl, že onemocnění má ve většině případů lehčí průběh, ale vláda vývoj epidemiologické situace ve Slezsku nepodceňuje. Dočasné uzavření slezských dolů je opatřením, které pomůže šíření infekce omezit, předpokládá Szumowski. Vláda i vedení uhelných společností slíbili, že horníci budou i v době karantény dostávat platy v plné výši.

Polsko má rekordní počet nových případů koronaviru. Mezi nakaženými jsou hlavně horníci

Číst článek

Zastavení těžby v dolech oznámil místopředseda vlády Jacek Sasin. „Velice nám záleží na tom, aby horníci nebyli ekonomicky potrestáni za to, že se v dolech rozšířila nákaza, která nás k tomuto rozhodnutí přiměla,“ řekl Sasin podle serveru Onet.pl.

Připustil také, že dosavadní opatření, jako bylo oddělení jednotlivých směn horníků, měření teploty, dezinfekce či roušky, nemohly být vzhledem k charakteru práce v dolech stoprocentně účinné, a tak bylo přistoupeno k hromadnému testování. To postoupilo podle ministra zdravotnictví více než 50 000 horníků.

Pandemie covidu-19 ještě zhoršila finanční situaci polských uhelných dolů, které se už před ní potýkaly s poklesem poptávky, nízkými cenami a hromaděním vytěženého uhlí. Polská vláda chce v příštích týdnech představit plán restrukturalizace odvětví.

Podle polského ministerstva zdravotnictví se v zemi k pondělnímu datu nakazilo od začátku epidemie 26 780 lidí, z nichž 1161 zemřelo.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme