Magda Uhlířová – fantazie pro violu da gamba

Magda Uhlířová – fantazie pro violu da gamba

V pořadu Jak se vám líbí bude 16. června hostem Martina Kyšperského Magda Uhlířová, hráčka na violu da gamba. Představí své nové album s názvem Fantazie na lidové písně.

Magda Uhlířová studovala hru na violu da gamba v Lipsku na Musikhochschule Felix Mendelssohn Bartholdy a v Brémách na Hochschule für Künste. Během mistrovských kurzů jsem se setkala hudebníky jako Paolo Pandolfo, Wielank Kuijken či Marianne Müller. Další studium probíhalo v Salzburgu na Mozarteu. 

O svém novém albu říká: „Autorské variace na české a moravské lidové písně vznikly z touhy vylézt z pěkné, ale poněkud těsné, starohudební krabičky a dovlit si hlasem gamby zpívat i jiná než 300 let stará slova. Viola da gamba sice nezapře svůj historický původ, avšak původní kompoziční limity lze myslím při respektování podstaty nástroje a toho, co na něm zní samo a jde do ruky, ještě o kousek za baroko posunout.“

Magda Uhlířová je od roku 2012 ředitelkou Základní umělecké školy Nová Paka. Škola se pod jejím vedením zaměřuje na starou hudbu, vyučuje se na ní hra na violu da gamba, varhany, zobcovou flétnu, basso continuo a také historická improvizace. 

Rozhovor se skupinou Jarabáci

jarabaci2Poslechněte si rozhovor se skupinou Jarabáci o albu Nejvyšší prkno.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!