InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čtení se Zauzlínou

    pátek 24.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech

  • Petr Maurenc: Gladiátoři - výstava

    pátek 24.5 18:30 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V neděli se v Táboře odhalí pamětní deska Lumíru Slabému a pokřtí jeho poslední sbírka básní

Přátelé. Vlevo Lumír Slabý na portrétu od Teodora Buzu. Vpravo malířův autoportrét.

Přátelé. Vlevo Lumír Slabý na portrétu od Teodora Buzu. Vpravo malířův autoportrét.

TÁBOR - Po roce od úmrtí táborského básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého dojde k vydání jeho básnické sbírky V Prostoru nad hvězdami. Křest i slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční v neděli 14. června. Postarali se o to přátelé Lumíra Slabého - akademický malíř Teodor Buzu a fotograf a publicista David Peltán.

Deska bude u Jordánu

Happening s instalací a slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční od 15 hodin u zdi pod Vančurovou ulicí v Táboře. Tady se Lumír Slabý často chodil koupat do Jordánu. Na křest sbírky se zájemci přesunou do zrekonstruovaného Rajského dvora Husitského muzea. Představení sbírky básní, kterou již kvůli krátké těžké nemoci nestačil Lumír Slabý vydat, se odehraje od zhruba 16 hodin. Na akci zahraje Slabého kapela Starý psi a mladý kočky. Bude se recitovat z básníkových sbírek a vystoupí různá hudební uskupení.

"Mělo by to být takové poetické nedělní odpoledne plné hudby, improvizace, přátelské atmosféry a dobrého občerstvení. Jak to měl Lumír rád. Snad se to povede a bude i přát počasí," říká organizátor David Peltán, který se s Lumírem Slabým znal od dětství a působil s ním v kapelách i na autorských čteních.

Poslední sbírka - V prostoru pod hvězdami

Kniha básní V Prostoru pod hvězdami obsahuje patnáct básní a barevné ilustrace malíře Teodora Buzu, který je maloval na základě Slabého poezie. "Jsem rád, že jsem mohl přispět, aby dílo Lumíra s námi žilo dál. Myslím si, že tato poslední sbírka je nejlepší, jak obsahem, tak i výtvarnou koncepcí," sdělil výtvarník.

Básnickou sbírku, která vyšla v nákladu 3000 kusů, zhotovila tiskárna Reklamní ateliér Soběslav. Je šestým literárním počinem Lumíra Slabého. "Lumír vždy knížky na vlastní náklady vydal a pak je zdarma lidem rozdával pro radost. Stejné to bude i s touto sbírkou. Na křtu bude k dispozici zdarma, následně si o ní zájemci budou moci říci. V plánu je ji umístit také do městských knihoven i kaváren. Minimálně jeden výtisk chceme poslat Dagmar Havlové, protože Havlovým je Lumír vždy posílal," doplňuje David Peltán. Stejně jako sbírka i pamětní deska vznikala rok. Je zhotovená z masivní nerezové oceli a bude kopírovat kamenný reliéf zdi pod Vančurovou ulicí na břehu Jordánu, kam se chodil Lumír Slabý pravidelně v zimě v létě koupat. Na vizuální stránce památky pracoval Teodor Buzu, text na desce napsal David Peltán.

Ani kniha ani pamětní deska by nemohly být zrealizovány bez finanční podpory. "Na knihu přispělo dotací Město Tábor i dopravní společnost Comett plus. Největší díky ale patří zájemcům o uchování památky básníka, hudebníka a cestovatele. Lidé nemalými částkami přispěli na pamětní desku a knihu do veřejné sbírky, která se konala po Slabého úmrtí," doplnil Peltán.

"Celý život čekáme na zázrak, ale zapomínáme, že ten se již stal, když jsme se narodili. Když člověk přichází na svět, má zatnuté pěsti, přináší něco čistého do našeho života. Když odchází z tohoto světa, pěsti má otevřené, nebere si s sebou nic. Lumír víc dával, než bral a zanechal nám vzácnou věc - radost z lásky, radost z tvoření. Tvořit znamená překonávat smrt," uzavírá výtvarník Teodor Buzu. Lumír Slabý umřel v Táboře loni 27. dubna. Pochovaný je v Mladé Vožici.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace