InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pamětní deska u Jordánu připomíná básníka, muzikanta a cestovatele Lumíra Slabého

TÁBOR - Publicista David Peltán z Tábora splnil dneškem to, čím si předsevzal naplnit odkaz svého přítele Lumíra Slabého, který loni na jaře po krátké těžké nemoci zemřel. Rozhodl se dotáhnout do vytištění poslední básníkovu sbírku, kterou už vydat nestihl. A navíc přidat pamětní desku na zídku pod Vančurovou ulicí, protože tady se Lumír Slabý rád chodil do Jordánu koupat. Souputníkem v tomto snažení byl Davidu Peltánovi další Lumírův přítel akademický malíř Teodor Buzu. Na dnešní ohlášené odhalení desky a křest básnické sbírky se sešla spousta lidí. Mnozí přispěli do programu vzpomínkového happeningu.

 

Na úvod zazněly vzpomínky. Lumír Slabý pracoval v bance, nekouřil, nepil. Sportoval a žil téměř asketicky, šetřil na cestování po světě, kterého pořádný kus projel. "Kousek odtud ve Vančurově ulici bydlel a chodil se do Jordánu koupat za každého počasí. Sem nebo na Sokolskou plovárnu," připomněl David Peltán.

Lumír měl mnoho přátel, kteří se přišli na instalaci pamětní desky podívat. David Peltán vyjmenoval ty, kteří pomohli a poděkoval všem, kteří přispěli do sbírky. Sešlo se na 159 tisíc korun. Zmínil například Petra Vavrušku z Festu 2004, který pomáhal s administrací sbírky, na zhotovení desky z nerezové oceli se podílela firma VSJ-metal z Plané nad Lužnicí a pedagog Daniel Krž z Centra odborné přípravy v Sezimově Ústí se studenty školy vymysleli technologii povrchové úpravy, díky níž se mohl na desku napsat text, jehož autorem je David Peltán. Vizuální stránka je dílem Teodora Buzu.

Vzpomínkou na dálku přispěl i bývalý starosta Jiří Fišer, který právě putuje na kole kolem republiky a ozval se z Božího Daru v Krušných horách. Zavzpomínal autor ilustrací v posmrtně vydané sbírce Teodor Buzu, zahráli a zazpívali Pavla Janková Kohelová a Petr Novotný z kapely Spadané listí - jedné z hudebních formací, kde Lumír Slabý účinkoval. Instalace desky se chopil Jaroslav Vitoušek z firmy Kalina a když bylo hotovo a slovní i hudební vzpomínky dozněly, mohlo dojít na odhalení. 

"Lumíre, ahoj," zavolala Vladislava Šimková ze Stoklasné Lhoty a k čerstvě odhalené desce vetkla růžičku. Pak už se zpívala Lumírova nejoblíbenější Nezacházej slunce a u Jordánu se rozezněl celý sbor. 

Poté se lidé odebrali do Rajského dvora Husitského muzea, kde byla pokřtěna básnická sbírka, kterou už Lumír Slabý nestihl vydat. David Peltán s Teodorem Buzu jí museli sami vybrat název - V prostoru pod hvězdami. Knížečka se křtila Lumírovým oblíbeným zázvorovým nápojem a každý si mohl odnést až tři výtisky bezplatně. Lumír Slabý totiž všechny své sbírky rozdával. "Ty nejlepší věci jsou vždycky zadarmo," zmínil Teodor Buzu. "Věřím, že až se do sbírky podíváte, budete potěšeni," navnadil účastníky setkání i ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka. 

Lidé pak dál poslouchali muziku, prohlíželi si aktuální výstavu v muzeu Malovali Tábor, vzpomínali na Lumíra Slabého a radovali se, že už se zase mohou potkávat. 

Lumír Slabý umřel v Táboře loni 27. dubna. Pochovaný je v Mladé Vožici a v Týdeníku Táborsko se ve středu dočtete, proč má hrob právě tam. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace