InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kolbiště píseckého hřebčince ožilo parkurovými závody. Dominoval Viktor Zahrádka

AKTUALIZOVÁNO - 14.6.2020 21:20

PÍSEK - Vyznavači jezdeckého sportu se dočkali, i jejich závodní sezona se rozjela na plné obrátky. Dnešek patří Malé ceně Zemského hřebčince Písek, na které je ohlášeno na 240 startů. Soutěže ZM a Z na limitovaný čas už znají své vítěze, pojede se určitě ještě celé odpoledne, protože i soutěže ZL, L s jednou hvězdou a nejvyšší dvouhvězdičkové L jsou hojně obsazeny. Sjeli se závodníci z Jihočeského kraje, ale i z dalších míst republiky. A už příští sobotu a neděli se mohou vydat na závody do Boud u Mirotic, kde jsou také zajímavé ceny.

První soutěž vyhrál Václav Horký z Dubence

Hned první ranní soutěž ZM na 90 centimetrů vysokých překážkách měla 58 účastníků. Třicet z nich překonalo parkur čistě bez shozené překážky, ale v této soutěži rozhodoval čas, jehož limit činil 66 vteřin. Přiblížit se k němu znamenalo předvést stylovou jízdu a to se nejlépe podařilo zkušenému Václavu Horkému z JK Tandem na koni Xawarna, který se od limitu odchýlil o pouhých 14 setin vteřiny. 

Odchylka 49 setin přinesla druhé místo Filipu Žlábkovi na koni Casio de Lor Z ze Stáje Cejsice u Vimperka. Třetí byla Barbora Potůčková z JK Záhořany na koni Calimero, čtvrtý Zdeněk Hruška s Nathalií DK ze Stáje prof. Magdaleny Hrabánkové u Týna nad Vltavou a páté dekorované místo patřilo Barboře Květoňové s koněm Campari S rovněž ze Stáje Cejsice. 

První soutěž přinesla také tři pády, z nichž jeden vypadal skutečně hrozivě, když kůň Casablanca Pavly Záhorové z JK Nová Cerekev zůstal po pádu ležet na zemi a poměrně dlouho se vůbec nehýbal. Přivolaný veterinář měl na něj zázračný vliv. Kůň se zvedl a odešel po svých za velkého potlesku tribuny, kde si všichni úlevou oddechli. Závody mají přinést adrenalin, ale o tragédie nikdo nestojí. 

Prvenství v nejvíce obsazené soutěži vybojovala Vendula Ludačková

Po krátké přestávce následovala soutěž Z, i ta se jela na limitovaný čas 66 vteřin a bylo do ní přihlášeno absolutně nejvíc závodníků - celkem 70. 

Vítězkou se stala Vendula Ludačková ze Stáje Kateřiny Novotné na koni Gumersindo. Dvojice kurz absolvovala s odchylkou 15 sekund od limitu. Bílá stuha za druhé místo patřila Barboře Květoňové ze Stáje Cejsice na koni Grand Rose, třetí byla Nela Kotrčová z JK Proseč Pod Křemešníkem na Amelii a hned za ní skončila čtvrtá její oddílová kolegyně Kateřina Hudíková na Quinci. Páté místo vybojoval Michal Vontroba z JK Vidovice na koni VDM Pandur. I v této soutěži jelo 35 závodníků ze 70 bez shozu. Rozhodoval ale co nejpřesnější čas. 

V soutěži ZL zvítězil Jiří Oulický

V soutěži ZL nastoupilo 41 závodníků, 16 z nich absolvovalo první parkur čistě a postoupili do rozeskakování. V něm pak byl nejrychlejší Jiří Oulický z TJ Sokol Husinec na koni Libín. Druhé místo vybojoval Zdeněk Hruška z JK prof. M. Hrabánkové na koni Giovany a třetí byl Tomáš Dobeš z JK Argos na Veroně. Jako čtvrtá byla dekorována Markéta Krejčová z pořádajícího Zemského hřebčince v Písku na koni Ella Quick od Chrastiny Lat, pátá skončila Barbora Květoňová ze Stáje Cejsice na Grand Rose, šestý Filip Žlábek ze Stáje Cejsice na Lady Agnes.

Viktor Zahrádka s Aygem vyhráli obě nejvyšší soutěže

Soutěž jednohvězdičkové L s překážkami na 115 centimetrech se stala kořistí Viktora Zahrádky z JK Zahrádka Faunus z nedalekých Smrkovic u Písku na koni Aygo. A stejná dvojice vyhrála později i nejvyšší soutěž dne - L s dvěma hvězdami.

V honebním jednohvězdičkovém L na rychlost dojel v druhém nejrychlejším čase Zdeněk Hruška s Albertou a stejný jezdec byl ještě třetí s koněm Giovany a šestý na koni Carthaga DK. Čtvrté místo si odvezl Jakub Hlávka z Národního hřebčína v Kladrubech, který startoval s Cornelií-K. Pátý byl Lukáš Houdek z JK Sudoměřice u Bechyně se Zlatkou. Tato soutěž měla 28 startujících, čistě bez chyby šlo devět závodníků. Ještě sedmá Antonia Sabathilová na koni Oboras Salma z jS Sabathil a pak domácí jezdkyně hřebčince Hana Štěrbová - osmá s Lubošem a devátá s Galandrem.

V nejvyšší soutěži L s dvouhvězdičkovou náročností na 120 cm vysokých překážkách se jelo s rozeskakováím. Zde tedy zopakoval vítězství Viktor Zahrádka, druhý byl Zdeněk Hruška s Albertou a třetí Jakub Štěrba ze Zemského hřebčince v Písku na koni Cannon Reuvekamp´s. Pouze tito tři absolvovali rozeskakování bez chyby. Z prvního kola postupovalo do rozeskakování celkem sedm závodníků, ještě celkově čtvrtá Kateřina Hanušová z JS Ohrazenice s Jakartou, pátá Eliška Hnízdilová z JK Tandem na koni Easterboy, šestý Petr Molík z JS MoKa Popelištná na Amizarovi a sedmá Hana Štěrbová ze Zemského hřebčince s Galandrem. Na tuto soutěž si trouflo 16 startujících.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace