Krajští odborníci na bezpečnost provozu vytipovali další dva nebezpečné úseky

17. červen 2020 12:00

BESIP, Ředitelství silnic a dálnic nebo krajští dopravní policisté. Ti všichni se sešli na dopravní konferenci v Karlových Varech, aby společně vytipovali nebezpečné silniční úseky v regionu a zároveň navrhli jejich úpravy.

Vytipovat rizikové silniční úseky a vymyslet způsob, jak zvýšit jejich bezpečnosti. Přesně k tomu slouží pravidelné Dopravní konference s BESIPem a Fondem zábrany škod. Na společném setkání v Karlových Varech odborníci vybrali dva nové úseky v regionu.

„Jedná se o lokality, kde došlo k nárůstu dopravních nehod za posledních pět let. Hledáme příčiny a snažíme se navrhnout opatření. V rámci diskuze o tom debatovat s místními, policií a s uživateli, kteří jsou třeba přítomni,“ popsal hlavní cíle dopravní konference odborník David Pauk.

V letošním roce ve spolupráci s dopravní policií Karlovarského kraje vytipovali dva nové úseky. Jeden na silnici mezi Aší a Hranicemi. Druhý je pak na komunikaci první třídy, která vede do Klášterce nad Ohří. „Na silnici I/13 nedaleko Smilova na pomezí Ústeckého a Karlovarského kraje to bylo identifikováno jako nepřizpůsobení rychlosti špatné čtenosti. Dochází tam ke změně výškového vedení a zároveň směrového vedení, takže za horizontem je oblouk, kde řidič špatně odhadne rychlost a nabourá třeba do svodidel, případně vletí do protisměru,“ uvedl Pauk.

Navrhované úpravy pro zvýšení bezpečnosti mají různou podobu. Nejčastěji se ale jedná o přidání dopravních značek, které řidiče upozorňují na nebezpečný úsek anebo přímo ovlivňují povolenou rychlost.

V Karlovarském kraji se od roku 2014 podařilo díky dopravním konferencím vytipovat přibližně 20 rizikových míst. V současnosti se šest z nich připravuje na navržené úpravy, na 14 úsecích už byla bezpečnostní opatření realizovaná.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio