Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další krok ECB závisí na tom, komu bude věřit ohledně výhledu inflace

Další krok ECB závisí na tom, komu bude věřit ohledně výhledu inflace

19.06.2020 6:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Další krok Evropské centrální banky, jak zvládnout nejhlubšího pokles za několik desetiletí, by mohlo ovlivnit to, zda ohledně rizika deflace bude banka více naslouchat spotřebitelům, anebo investorům.

Členka výkonné rady Isabel Schnabel minulý týden toto dilema zdůraznila, když poznamenala, že v této době finanční trhy naceňují „významná rizika“ sestupné spirály cen, zatímco domácnosti očekávají pravý opak. Otázka, kdo z nich má větší pravdu, je pro ECB nesmírně důležitá. Tvůrci politik totiž odůvodnili svou bezprecedentní měnovou podporu tím, že řekli, že je cílí na udržení cenové stability, tj. inflace „pod, ale blízko 2 %“.

O tom, zda bude tato krize inflační, anebo deflační, debatují ekonomové na celém světě. Někteří říkají, že poptávka se bude zotavovat tak pomalu, že ceny budou muset klesat. Jiní předpovídají, že budou vyšší, protože záplava peněz z fiskálních a peněžních pobídek se setká se sníženou nabídkou zapříčiněnou karanténou a bankroty.

Několik úředníků ECB uvedlo, že se tento měsíc rozhodlo prodloužit a téměř zdvojnásobit svůj program nákupu dluhopisů během pandemie ze strachu, že ceny začnou široce klesat. To znamená, že je více ovlivnily tržní ukazatele, podle kterých investoři zvyšují sázky na to, že ceny v příštích několika letech poklesnou.

Těchto sázek od dob nejhorších karanténních opatření poněkud ubylo. Nicméně jsou podobné jako v roce 2014 a ze začátku roku 2015, kdy tehdejší prezident ECB Mario Draghi učinil dramatický krok k odvrácení deflace kvantitativním uvolňováním.

Někteří tvůrci politik ECB však pravděpodobnost deflace zpochybňují, což naznačuje, že si myslí, že mají pravdu domácnosti. Centrální banka navíc již dříve uznala, že spotřebitelé jsou obvykle lepším soudcem inflačních trendů (její míru sice dramaticky nadhodnocují, ale míří správným směrem). Důvodem je částečně to, že kupují zboží a služby. Pokud se spotřebitelé obávají, že jejich náklady porostou, pravděpodobně budou nakupovat nyní, což zvýší poptávku a ta vyvolá tlak na ceny.

„Trhy se více posunuly směrem k „až to uvidíme, tak tomu budeme věřit“,“ říká Tanvir Sandhu, vedoucí globálního derivátového stratéga společnosti Bloomberg Intelligence. "Pro domácnosti jsou klíčové energie a potraviny, které řídí jejich očekávání a mohou řídit výdaje."

Je rozhodující, zda tomu nebude tentokrát jinak. I když spotřebitelé očekávají, že ceny porostou, mohou se bát o ztrátu zaměstnání a o své zdraví. Dokladem je, že shromažďují hotovost a nejsou moc ochotní utrácet.

I investoři mají dobrý důvod být opatrní. ECB již několik let nedosahuje svého inflačního cíle, a to ani v pro ekonomiku příznivém období. Úředníci to vysvětlují faktory, jako je globalizace, technologické změny a stárnoucí populace, které vyvíjejí tlak na snižování cen.

Schnabel uvedla, že inflační očekávání domácností naznačuje, že je nepravděpodobné, že budou ještě více šetřit, což znamená, že riziko tzv. druhotných efektů, které způsobují trvalé škody na hospodářství, je „velmi omezené“. Rovněž však uvedla, že aktivita ECB je vhodná.

Pozornost se nyní pravděpodobně zaměří na to, zda fiskální stimulační programy vlád pomohou vzniklé úspory uvolnit, když se karanténní opatření uvolňují a obchody se opět otevírají. Snížení daně z obratu, dávky rodinám s dětmi a dotace na nákup čistších automobilů patří mezi pobídky, kterými politici povzbuzují spotřebitele k útratám. Pokud to nepomůže, ECB možná bude muset být opět povolána do akce. Ekonomové a investoři obecně sázejí na další nárůst nákupů dluhopisů již v září.

"Co se stane s inflací, nakonec závisí na důvěre spotřebitelů a na tom, kdy začnou po koronaviru utrácet," řekl Piet Christiansen, hlavní stratég Danske Bank. "Jsme v bezprecedentním teritoriu, a proto bychom měli v dnešní době brát všechny ukazatele s rezervou."

Zdroj: Bloomberg; Foto: Freepik


 

Čtěte více:

Taylor: Velký ústup inflace a Washingtonský konsenzus
28.05.2020 14:14
Washingtonský konsenzus je deset hospodářských pravidel, která roku 19...
Jaká je nyní skutečná inflace?
01.06.2020 15:47
Money and Banking poukazuje na to, že pohled na oficiální inflační čí...
Dá si ECB vlastňáka?
04.06.2020 6:09
Choulostivá situace. Tento týden se v ní podle Bloombergu nacházejí ba...
Pastor: Inflace po COVID-19
16.06.2020 5:55
Výdaje vlád po celém světě kvůli pandemii prudce vzrostly. „Až se prac...

Váš názor
  •  
    19.06.2020 14:40

    Přesně tak. Díky Bohu (a Andrejovi). :-)
    Richard Fuld
  •  
    19.06.2020 13:26

    aspoň že máme kačku, Babiše, tetku Šilerku a revolucionářku Maláčovou.....u nás skutečně nehrozí ta prokletá deflace ale pěkná krásná inflace
    abc1
Aktuální komentáře
04.06.2024
6:08Ferguson: Trhy se v odhadech sazeb poměrně konzistentně mýlí, jejich zvedání není nemožné, s 50% pravděpodobností se letos nezmění
03.06.2024
18:14Ani ty tulipány?
17:51Kofola hlásí za 1Q růst tržeb a EBITDA, navrhne vyplatit dividendu 13,50 Kč na akcii
17:21Pochybnosti o fundamentu se po datech vracejí na scénu, výnosy klesají  
16:33Tomáš Vlk: ISM za květen překvapivě slabé. Akcie řeší, co s tím  
15:50Jefferies doporučuje růstové akcie s odolnými zisky za rozumnou cenu. Uvádí konkrétní tipy  
14:59Čínský prodejce oděvů Shein by mohl brzy vstoupit na londýnskou akciovou burzu
14:54Schodek rozpočtu ke konci května byl meziročně nižší díky silnějším daňovým příjmům a nižším výdajům v energetice. Stále je ale třetí nejhlubší od vzniku Česka
14:37Týdenní výhled: Na programu nižší sazby ECB, trh práce v USA by měl postupně chladnout  
13:56FT: Ruské plány na nový plynovod do Číny narážejí na cenové požadavky Pekingu
13:24Než otevře Wall Street: GameStop, Nvidia, AMD, Best Buy  
12:12Týden začíná růstově pro akcie i dluhopisy  
11:17Roaring Kitty zveřejnil pozici v GameStop za 116 milionů dolarů, akcie firmy se zdvojnásobily
10:47Microsoft ve Švédsku investuje do infrastruktury pro umělou inteligenci a cloud
10:09Dominik Rusinko: Český průmysl dále zápolí se slabou poptávkou
9:52IATA: Aerolinky letos po celém světě přepraví téměř pět miliard lidí
9:45Firma Atos oznámila, že Křetínský předložil upravený návrh na její záchranu
9:15Rozbřesk: HDP za očekáváním kvůli slabým investicím
8:58Vstup trhů do června se pohledem futures jeví viditelně optimistický  
8:26Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance 5. června ve Zlíně

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Crowdstrike Holdings Inc (04/24 Q1, Aft-mkt)
Hewlett Packard Enterprise Co (04/24 Q2, Aft-mkt)
9:00CZ - Průměrná mzda, reálný růst, y/y
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
16:00USA - Průmyslové objednávky, m/m