Premier League - souhrn 30. kola

19.06.2020, 21:00, aktualizováno 22.06.2020, 23:00
Komentáře a souhrny
Liverpoolské derby gól nepřineslo. Manchester City tak díky jasné výhře nad Burnley o něco stáhl ztrátu na lídra. Chelsea otočila utkání na půdě Aston Villy a upevnila si průběžnou čtvrtou příčku před Manchesterem United, jenž remizoval s Tottenhamem. Naopak jiný londýnský celek Arsenal gólem z nastaveného času prohrál v Brightonu. Wolves zvítězili na hřišti West Hamu, venku uspěly také Crystal Palace nebo Southampton. Newcastle si poradil s oslabeným Sheffieldem United...

Manchester City - Burnley FC 5:0

22.06.2020 21:00

Góly: 22. Phil Foden, 43. Riyad Mahrez, 45+3. Riyad Mahrez (pen.), 51. David Silva, 63. Phil Foden

Citizens navázali na povedený vstup do obnovené sezóny s Arsenalem (3:0) a nyní bez větších potíží deklasovali Burnley vysoko v poměru 5:0. Díky tomu si upevnili druhou pozici v tabulce s třiašedesáti body, nicméně na Liverpool stále ztrácejí propastných dvacet bodů. O svém úspěchu rozhodli hlavně na konci prvního a začátkem druhého dějství. Hosté v Premier League prohráli poprvé po osmi duelech a patří jim jedenáctá příčka s devětatřiceti body.

Domácí se rozjížděli pozvolněji, první nadějnější možnost si vypracovali po necelých dvaceti minutách. David Silva našel svou přihrávkou rozběhnutého Bernarda Silvu, který však zakončení uspěchal a svou tvrdou ránu uklidil vedle bližší konstrukce. Přesně v polovině první půle se už stav přeci jen měnil, když se dokázal prosadit teprve dvacetiletý velký talent Phil Foden, jenž obdržel míč od Bernarda Silvy po rohovém kopu rozehraném na krátko.

Následně měl dostatek prostoru ke střele a z dvaadvaceti metrů zamířil přesně do pravého spodního rohu. Favorit si v následujícím průběhu hlídal těsné vedení a další úder přidal ve 43. minutě. Alžírský reprezentant Riyad Mahrez převedl krásnou individuální akci v rohu pokutového území, hezkou kličkou se zbavil dvou bránících protihráčů a nakonec zavěsil podél bezmocného brankáře Popeho k protější tyči.

Manchester skóroval do přestávky ještě jednou. Mee v nastaveném čase přišlápl Agüera a rozhodčí Marriner po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop. K němu se postavil Mahrez a balón umístil přímo k levé tyči, Pope se i přes vystižení směru natahoval marně. Kanonáda Blues pokračovala také po změně stran, v 51. minutě byl rozdíl ve skóre čtyřbrankový zásluhou zkušeného Španěla Davida Silvy.

Čtyřiatřicetiletý záložník využil parádní kolmice od Fodena a závěrečné nahrávky do předbrankového prostoru od jmenovce Bernarda, z pěti metrů pak již neměl problém rozvlnit síť. Za dalších dvanáct minut se podruhé v tomto úterním klání prosadil Foden, tentokráte mu po rychlé akci přepustil míč Gabriel Jesus a přesně mířený pokus z osmi metrů zapadl k bližší konstrukci. V základní sestavě Burnley se objevil český krajánek Matěj Vydra a byl střídán v 88. minutě.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 0:0

21.06.2020 20:00

Góly: -

Liverpool po dvou předchozích výhrách nedokázal ovládnout další Merseyside derby a tentokráte si z Goodison Parku odváží jen bod za bezbrankovou remízu. Německý trenér Jürgen Klopp vůbec neposlal na trávník egyptského kanonýra Salaha, Reds se s ostatními hvězdami v základní sestavě prosadit nedokázali. K titulu však stále mají velmi blízko, v osmi zbývajících kolech jim k jistotě zisku vysněné trofeje stačí vybojovat pouhých pět bodů.

Hosté mají na kontě třiaosmdesát bodů a před druhým Manchesterem City drží odstup úctyhodných třiadvaceti bodů, i když jejich zbývající konkurent disponuje jedním utkáním k dobru. Pro Karamelky má bod cenu zlata, nicméně v městské bitvě nedokázali porazit svého věhlasnějšího rivala po jednadvacáté za sebou, tedy téměř deset let. V tabulce se momentálně nacházejí na dvanácté příčce s osmatřiceti body.

Reds měli v držení míč ze sedmdesáti procent, jenomže dlouhá přestávka se na nich přeci jen projevila, neboť si nevytvořili více střeleckých pokusů. Domácí výběr si první možnost nedělního zápasu vypracoval po čtyřech odehraných minutách, avšak střílený centr Richarlisona z levé strany dokázal připravený gólman Alisson odvrátit konečky prstů do bezpečí. Největší příležitost prvního poločasu byla k vidění zhruba pět minut před koncem.

K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Alexander-Arnold a balón dobře kroutil k bližší konstrukci, ale brankář Pickford tuto variantu čekal a nadvakrát zkrotil míč ve svých rukavicích. Obrázek hry se příliš nezměnil ani ve druhém dějství, hosté jednoduše nemohli najít recept na pozorný obranný blok soupeře. Domácí byli velmi blízko k rozhodující brance v 80. minutě po rychlé akci na levé straně.

Richarlison zpětnou nahrávkou našel Calverta-Lewina, proti jehož geniální patičce famózně zasáhl Alisson. K dorážce se vzápětí dostal Davies a po zemi orazítkoval vzdálenější tyč, bránící van Dijk pak pro jistotu uklidil balón do zámezí. V nastaveném čase se mohl stát hrdinou hostujícího celku Fabinho, ovšem jeho projektil fantasticky vyrazil Pickford nad svou branku. Liverpool se příště střetne s Crystalem Palace, Everton zavítá na půdu posledního Norwiche.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Chelsea FC 1:2

21.06.2020 17:15

Góly: 43. Kortney Hause - 60. Christian Pulisic, 62. Olivier Giroud

The Villains srdnatě vzdorovali vysoce favorizované Chelsea a po poločase dokonce vedli, ovšem londýnský celek ve druhém dějství otočil vývoj během necelých tří minut a raduje se z těsného vítězství 2:1. V tabulce Premier League zůstává na čtvrté pozici s jednapadesáti body o tři body za třetím Leicesterem a pět bodů před pátým Manchesterem United. Domácí se nacházejí na sestupovém devatenáctém místě s šestadvaceti body.

Aston Villa sehrála po koronavirové přestávce jeden duel, se Sheffieldem United remizovala bez branek. Osm kol před koncem nemá k záchraně až zase tak daleko, za sedmnáctým West Hamem zaostává o jediný bod. Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nepřinesla, pak mohli z ničeho nic udeřit The Blues. Z dvaadvaceti metrů totiž tvrdě vypálil Mount a brankář Nyland měl co dělat, aby na poslední chvíli odvrátil míč jednoruč do strany.

Pak se hosté nemohli prosadit přes pozornou defenzívu protivníka a další možnost si vypracovali zhruba pět minut před přestávkou, kdy na povedený pas Mounta těsně nedosáhl Loftus-Cheek. Svěřenci trenéra Deana Smithe senzačně vedli ve 43. minutě. Po centru z pravého křídla zakončoval zblízka Hourihane a gólman Kepa vyrazil balón reflexivně před sebe k volnému Kortneymu Hauseovi, jenž neměl problém zamířit ke vzdálenější konstrukci.

V nastavení první půle mohl srovnat stav Kovačič, avšak jeho pokus proletěl těsně vedle levé tyče. Domácí se drželi i patnáct minut po změně stran, pak ale Chelsea přeci jen skórovala. Azpilicueta měl na pravé straně dostatek času a svým centrem našel u zadní tyče střídajícího Christiana Pulišiče, který ani ne po pěti minutách strávených na trávníku nechytatelně zavěsil přímo pod břevno. Španělský obránce Azpilicueta vymyslel i finální přihrávku na druhý gól.

Tentokráte zpětnou pobídkou vyzval ke skórování Oliviera Girouda, jenž se po elegantní otočce krásně trefil za záda bezmocného Nylanda. Domácí se rozhodně nevzdali a do závěrečného hvizdu si vytvořili ještě dvě nadějné možnosti. Nejprve hlavičkoval o metr nad Hause po povedeném přímém volném kopu od McGinna, v 88. minutě vystřelil z první Jota a Kepa naprosto famózním zákrokem odvrátil míč na rohový kop.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Sheffield United 3:0

21.06.2020 15:00

Góly: 55. Allan Saint-Maximin, 69. Matt Ritchie, 78. Joelinton

Newcastle zvládl na jedničku vstup do obnovené sezóny po koronavirové přestávce a tentokráte díky skvělému druhému poločasu zdolal konkurenční Sheffield United přesvědčivě v poměru 3:0. Díky tomu se prozatím posunul na dvanácté místo s osmatřiceti body a znovu se tak oddálil obávanému sestupovému pásmu. Hosté naopak nevyhráli ani ve své druhé zkoušce po více než tříměsíční pauze a jsou sedmí se čtyřiačtyřiceti body.

Nováček letošního ročníku se nedokázal vzpamatovat z minule křivdy, kdy mu na půdě zachraňující se Aston Villy nebyl uznán regulérní gól. Po bezbrankovém úvodním dějství nastal rozhodující okamžik nedělního duelu po pěti minutách toho druhého, kdy byl vyloučen John Egan. "Straky" početní výhody využily a během třiadvaceti minut poslaly protivníka na kolena hned třemi úspěšnými zásahy. Domácí byli více vidět od samého začátku.

Do první šance se dostali po necelé čtvrthodině hry. Z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl Matt Ritchie a levačkou pořádně protáhl gólmana Hendersona, který odvrátil balón do strany. Vzápětí Newcastle zahrozil po rychlém přečíslení, na konci parádní akce stanul Joelinton. Ten se řítil sám směrem k hostujícímu strážci po levém křídle, jenomže zakončení mu vůbec nevyšlo. Sheffield ohrozil defenzivu rivala až ve 25. minutě.

Krásný centr vymyslel Baldock a na penaltové značce našel volného Sharpa, jenž mířil z voleje příliš vysoko. Ve 31. minutě se dostali do potyčky Joelinton s Eganem a oba uviděli od rozhodčího Cooteho žluté varování. Krátce po změně stran se opakoval podobný souboj, ovšem nyní Egan jasně stáhl k zemi Joelintona a po druhé žluté kartě se předčasně pakoval do sprch. Magpies šly do vedení v 55. minutě zásluhou Allana Saint-Maximina.

Po Ritchieho křižné nahrávce vyrobil obrovskou hrubku Stevens a při odkopu trestuhodně netrefil míč. Ten proto doputoval až ke zcela osamocenému francouzskému útočníkovi, který u přední tyče propálil pozdě se přesouvajícího Hendersona. Hosté mohli z ničeho nic srovnat o čtyři minuty později, ale rozběhnutý Sharp hlavičkoval z hranice brankového území těsně vedle bližší konstrukce. Svěřenci trenéra Steva Bruce se mohli uklidnit v 69. minutě.

Ještě předtím pálil jen do náruče Hendersona zcela volný Almirón, poté doběhl až před hranici pokutového území Ritchie a tvrdou bombou zavěsil do levého spodního rohu. Gólový účet tohoto střetnutí uzavřel Brazilec Joelinton. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem si totiž krásně vyměnil balón s Almiróném a z pěti metrů nemilosrdně překonal naprosto bezmocného Hendersona.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Crystal Palace 0:2

20.06.2020 20:45

Góly: 12. Luka Milivojević, 23. Jordan Ayew

Po koronavirové přestávce vstoupil do restartované sezóny lépe Crystal Palace, který si zásluhou Luky Milivojeviče a Jordana Ayewa vytvořil v prvním poločase dvoubrankový náskok a ten ve finále udržel až do závěrečného hvizdu sudího Attwella. Bournemouth na jejich trefy nedokázal odpovědět, a i nadále tak zůstává v sestupovém pásmu.

Domácí před přerušením Premier League uhráli z dvanácti bodů jenom jeden, a hledali tak cestičku za dalším ziskem, aby se mohli vyhoupnout z aktuální nevábné osmnácté pozice směrem nahoru. Vůbec se jim ovšem nedařilo směrem dopředu, nezaznamenali žádný přesný zásah, přestože měli více času míč na svých kopačkách a byli i střelecky aktivnější.

Hosté podali na Vitality Stadium hlavně chytrý výkon. A díky této výhře, která byla v jejich podání už čtvrtou v řadě, se najednou přiblížili příčkám, jež by jim mohly zaručit Evropskou ligu pro příští ročník. Určitě jim hodně dodaly na klidu dvě poměrně rychle vstřelené branky. Pak už jim stačilo v podstatě jen nepustit svého soka do nějakého zásadního laufu.

The Eagles byli v tomto střetnutí značně produktivní. Vypálili přímo mezi tři tyče za celých devadesát minut pouze dvakrát a radovali se hned ze dvou gólů. V 11. minutě ještě nepřesně zamířil Zaha, avšak o pár chvil později se prosadil jeho spoluhráč Milivojević, jenž z přímého kopu z výtečné pozice napálil merunu přes připravenou zeď exkluzivně do šibenice.

The Cherries se poprvé nějakým způsobem osmělili v 17. minutě, hlavou zakončoval Wilson, jenomže jeho pokus prostě postrádal přesnost. Na druhé straně se o dvě minuty později hodlal zase zapsat na střeleckou listinu Milivojević, každopádně tam se nakonec uvedl až ve 23. minutě Ayew, který zužitkoval přihrávku zleva od pronikajícího Van Aanholta.

Od té chvíle se Crystal Palace zatáhl spíše směrem dozadu, svého protivníka přitom v rámci mezí dobře bránil. Ve 32. minutě se snažil změnit negativní stav Lerma, o pět minut dříve rovněž King, ani jednomu z nich se však nevedlo v koncovce. Šest minut po obrátce vypálil opětovně prvně jmenovaný z tohoto dua, jeho podnikání však zamezil stoper Dann.

Ani v následujících pasážích zápasu nepřišlo na řadu výrazné zlepšení ze strany domácího celku. V 52. minutě minul soupeřovu bránu Lewis Cook, jedenáct minut na to se snažil Aké překonat brankáře Guaitu, ten ho ale dokázal vychytat. V 78. minutě vyzkoušel svou levačku Stanislas, v 84. minutě svou pravačku během standardky, bohužel pro něj neuspěl.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wolverhampton Wanderers 0:2

20.06.2020 18:30

Góly: 73. Raúl Jiménez, 84. Pedro Neto

Takový návrat po korokrizi si Tomáš Souček nepředstavoval. West Ham s ním v základní sestavě otevřel červnový účet v Premier League doma s Wolverhamptonem, ale neodnesl si z něj ani bod. Přelomovým okamžikem byl příchod Adamy Traorého, s nímž na hřišti začali "Vlci" dominovat, a nakonec po gólech Jiméneze a Neta vyhráli v na východě Londýna 2:0.

A to pro West Ham opravdu není příjemná zpráva. Na 17. místě mají před sestupovými příčkami náskok jen v podobě lepšího skóre, a vzhledem k tomu, že další zápasy čekají Hammers derby s Tottenhamem a Chelsea, může se velmi snadno stát, že se do nejslabší trojky ligy propadnou.

Protože když se na to tak člověk dívá, David Moyes nemá vlastně na čem stavět. Před koronavirem ho srážely na kolena individuální chyby v defenzivě, dnes to pro změnu vypadalo tak, že v týmu není jediný fotbalista se schopností dát gól.

Třeba za celý první poločas domácí ani jednou nevystřelili na bránu. Fornals po Nobleově krásném pasu pálil nad a Součkova numerice mířící pod víko skončila kvůli jemné teči nad. Ale ani Wolves nebyli před pauzou efektivní. Fabiański sice musel sbírat míče do koše, ale nejnebezpečnější byly zblokované pokusy Raúla Jiméneze.

A tak se rozhodlo až ve druhém dějství. West Ham se nejdřív nadechoval k možné aktivitě, Ngakia dokonce jako první trefil prostor tří tyčí. Ale po hodině hry přišel na plac Adama Traoré a bylo definitivně rozhodnuto, že z toho pro Hammers dnes fakt nic nebude.

Osvalený křídelník svou rychlostí a dynamikou úplně změnil hru a není překvapením, že čtvrt hodiny před koncem právě on unikl dvěma strážcům a posadil Jiménezovi na hlavu vítězný gól. Na něj ještě v samém závěru navázal fenomenálním volejem po Dohertyho centru Pedro Neto, jenž stanovil konečný výsledek. West Ham - Wolves 0:2.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Arsenal FC 2:1

20.06.2020 16:00

Góly: 75. Lewis Dunk, 90+5. Neal Maupay - 68. Nicolas Pépé

První vítězství Brightonu v tomto kalendářním roce snad ani nemohlo být dramatičtější. Hosté sice na Amex Stadium předvedli o poznání aktivnější výkon než ve středu proti Manchesteru City a povedlo se jim zásluhou Nicolase Pepého i ujmout se vedení, ovšem hned vzápětí o něj znovu přišli, když se prosadil domácí kapitán Lewis Dunk. Kanonýry navíc srazila i ztráta Bernda Lena, což jen přispělo k nejisté defenzivě hostí a brightonští tak v poslední minutě nastavení překvapivý obrat na 2:1 trefou Maupaye.

Arsenal do zápasu vstoupil lépe a málem se ujal brzkého vedení zásluhou Bukaya Saky, jehož povedená křižná rána bohužel pro hosty skončila za přihlížení bezmocného brankáře Ryana jen na břevně. Také další dobré příležitosti Kanonýrů přicházely především díky Sakově šikovnosti, ovšem Alexandre Lacazette ani jeden z výborných centrů mladičkého odchovance Arsenalu nedokázal zužitkovat, anebo ztroskotal na výborném Ryanovi.

Závěr první půle významně ovlivnilo další, již třetí zranění Arsenalu od rozběhnutí soutěže. Smolařem dne se tentokráte po Granitu Xhakovi a Pablu Marím stal Bernd Leno, do nějž při výskoku pro sebrání míče ze vzduchu zbytečně narazil Neil Maupay a německý gólman si při dopadu přivodil pravděpodobně vážné poranění kolene. Když se pak v nastavení neprosadil kvůli výtečnému skluzu stopera Webstera ani Piérre-Emerick Aubameyang do pohledné narážečce s Lacazettem a Lenův náhradník Martínez lapil prudkou ránu Mooye, šlo se v poločase do kabin za bezbrankového stavu.

Také po změně stran byli aktivnější hosté a hned do tří střeleckých příležitostí se dostal kapitán Aubameyang. Dvakrát však Ryan dokázal kvalitně zasáhnout, a když už se forvardovi Kanonýrů povedlo australského gólmana překonat, nebyl jeho zásah uznán kvůli těsnému postavení mimo hru. K raritnímu zákroku byl na druhé straně přinucen i Martínez, jehož z úhlu prověřil Neil Maupay.

Až sedm minut po uplynutí hodiny hry se skóre přece jen změnilo. Na kraji pokutového území Brightonu se po Sakově přistrčení dostal k míči Nicolas Pepé, zasekl si míč na svou silnější levačku a krásnou ranou na zadní tyč nechal Ryana jen marně proplachtit vzduchem. Radost Mikelu Artetovi však vydržela jen krátce, neboť čtvrthodinu před koncem bylo znovu vyrovnáno. Hosté zaspali při bránění nakrátko rozehraného rohu a přízemní centr na přední tyč nakonec zvládl protlačit za brankovou čáru Lewis Dunk.

Herní iniciativu tak museli znovu převzít hráči v červených dresech a dvakrát měl blízko k opětovnému zisku vedení neúnavný Aubameyang, avšak i tyto kritické momenty Ryan spolu se svými obránci zdárně přestáli. A aby toho pro hosty nebylo málo, v páté minutě původně čtyřminutového nastavení dokonce přišli i o očekávaný zisk jednoho bodu. Povedená narážečka Maupaye se střídajícím Websterem nachytala defenzivu soupeře a první jmenovaný s přehledem překonal i vyběhnuvšího Martíneze.

Více informací k zápasu

Watford FC - Leicester City 1:1

20.06.2020 13:30

Góly: 90+3. Craig Dawson - 90. Ben Chilwell

První sobotní měření sil po koronavirové epidemii dopadlo nerozhodně. Watford získal velmi cenný bod do boje o záchranu a alespoň na chvilku o malinký krůček poodstoupil od sestupového pásma, Leicester naopak ztratil body do boje o třetí místo v tabulce. O všem podstatném se rozhodovalo až v samotném závěru, padly během něho oba góly.

Bylo vidět, že oba týmy nejsou po dlouhé přestávce v optimálním herním rozpoložení. Ačkoli se oba nacházely před tímto vzájemným střetnutím na zcela opačných pólech tabulky, rozdíl mezi nimi vlastně nebyl znát. K vidění tak v prvním poločase bylo jen pár sporadických šancí, konečná remíza v něm byla logickým vyústěním dění na place.

Leicester zprvu byl o něco aktivnější v ofenzivě, nicméně Justinovu hlavičku zablokoval stoper Kabasele, se svou pravačkou neuspěl Maddison, jehož zastavil bránící Dawson, a v 11. minutě se neprosadil ani Vardy a ve 12. minutě jeho spoluhráč Barnes, jež nepustil ke skórování opět dobře pracující Dawson. Tielemans pak mířil mimo domácí bránu.

V 16. minutě na řadu přišla opravdu první nebezpečnější střela. Postaral se o ní Vardy, který napřáhl svou pravou nohou, ovšem kýžený a chtěný prostor mezi třemi tyčemi netrefil. V podstatě až ve 34. minutě se osmělil taktéž Watford. Doucouré se v pokutovém území ocitl zcela nehlídaný, avšak fantasticky jeho příležitost vyřešil pohotový gólman Schmeichel.

Druhé dějství bylo již podstatně zajímavější, co se týče vytvořených gólových možností. Ve 48. minutě unikl za hostující defenzivu Sarr, řítil se nikým nehlídaný na Schmeichela, ten ale zase vytáhl ze svého klobouku perfektní zákrok. Jen o dvě minuty později hlavičkoval z velmi dobré pozice Deeney, jenže míč nasměroval jen kousek vedle Schmeichelovy brány.

Jestliže Watford dobře vstoupil do pětačtyřicetiminutovky druhé, pak zbývající třetina zápasu spíše patřila Leicesteru. V 61. minutě mohl načít dosud bezbrankové skóre Söyüncü, jeho pokus hlavou ale skončil v zámezí. O sedm minut později vypálil ostře Gray, ani on však neseřídil svá mířidla správně. Domácí do této chvíle s vypětím všech sil odolávali.

V 75. minutě "Lišky" byly přesnému zásahu už opravdu velmi blízko, Albrighton ovšem orazítkoval pouze brankovou konstrukci a bleskově na to vychytal brankář Foster projektil Maddisona. Nakonec Watdord kapituloval o patnáct minut později, to když Gray odcentroval zprava na opačnou stranu a následně Chilwell poslal merunu ukázkově do šibenice.

Každopádně The Hornets se ani do posledních chvil nevzdali a udělali opravdu moc dobře. Holebas byl na hřišti sotva pár desítek vteřin, ujal se v nastavení zásadního rohového kopu, vyslal pas do vápna, kde se míč odrazil od Kabaseleho k Dawsonovi, a ten, ač otočen zády ke Schmeichelovi, dokázal obratně vystřihnout nohama, a zařídit tak konečnou plichtu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Manchester United 1:1

19.06.2020 21:15

Góly: 27. Steven Bergwijn - 81. Bruno Fernandes (pen.)

První velký šlágr obnoveného ročníku Premier League mezi Tottenhamem a Manchesterem United nakonec vítěze nepřinesl. Domácí Spurs se sice před prázdnými tribunami ujali vedení zásluhou Stevena Bergwijna, ovšem United v druhé půli zatlačili soupeře na vlastní polovinu a v závěrečné desetiminutovce se dočkali odměny v podobě vyrovnání z pokutového kopu, který vybojoval Paul Pogba a proměnil Bruno Fernandes. Tentýž hráč vzápětí málem svému týmu dopomohl i k druhé penaltě, tu však záhy po přezkoumání celého incidentu zneplatnil videorozhodčí.

José Mourinho tak v zápase proti svému bývalému klubu neuspěl a Spurs pohrdli možností přiblížit se svému tabulkovému rivalovi na dostřel jediného bodu, což jen ubírá na jejich šancích vybojovat si účast v příštím ročníku Ligy mistrů. United naopak zůstávají dva body za čtvrtou Chelsea, která má však zápas k dobru.

Utkání v nezvyklých podmínkách s vyprázdněnými ochozy začalo nepřekvapivě zvolna a první vážnější příležitost se objevila až na přelomu dvacáté minuty, kdy Marcus Rashford prověřil přízemní ranou z voleje pozornost Huga Llorise. Zatímco francouzský gólman obstál na výbornou, o jeho protějšku Davidu de Geovi nelze říct to samé, když o sedm minut později španělský brankář nedokázal vzdorovat tvrdé ráně Stevena Bergwijna poté, co se nizozemský křídelník až příliš snadno prohnal skrze defenzivu United v čele s kapitánem Harrym Maguirem. Spurs se tak zničehonic z první vážnější šance ujali vedení a záhy mohli svůj náskok dokonce zdvojnásobit, kdyby se De Gea protentokrát neprezentoval o poznání jistějším zákrokem proti hlavičkovému pokusu Heung-Mina Sona.

Po změně stran již Mourinhův tým přepustil herní iniciativu soupeři a snažil se vydobytý náskok udržet až do konce. Hosté však s příchodem uzdraveného Paula Pogby na hřiště pookřáli, a přestože první šance Fernandese či Martiala gólem neskončily, devět minut před koncem se hráči Manchesteru přece jen dočkali zaslouženého vyrovnání. Byl to právě Pogba, jenž v pokutovém území šikovně obešel Erica Diera a přinutil anglického zadáka, aby jej fauloval. Bruno Fernandes nařízeným pokutovým kopem nepohrdl, poslal jej do Llorisova protipohybu a upravil své výtečné statistiky od lednového příchodu na tři góly a tři asistence.

Závěrečné minuty včetně šestiminutového nastavení pak přinesly hektickou podívanou, v níž se oba celky pokoušely strhnout cenné vedení na svou stranu. Blíže k tomu zdánlivě měli hosté, když John Moss ukázal podruhé na značku pokutového kopu po Fernandesově pádu v dalším souboji s Dierem, jenže tentokráte výrok sudího u kontroly jeho kolegů u videa neprošel kvůli nedostatečnému kontaktu mezi oběma hráči. Přesto mohl obrat Manchesteru v samém nastavení dokonat Mason Greenwood, avšak jeho tvrdá rána zamířila těsně mimo tři tyče. Přesto mohou být United tím spokojenějším celkem, neboť udrželi stávající 12zápasovou neporazitelnost a udrželi Spurs v tabulce za sebou s totožným bodovým rozestupem.

Více informací k zápasu

Norwich City - Southampton FC 0:3

19.06.2020 19:00

Góly: 49. Danny Ings, 54. Stuart Armstrong, 79. Nathan Redmond

Po pětačtyřiceti minutách svítilo na ukazateli skóre v zápase mezi Norwichem a Southamptonem 0:0, druhá půle však patřila jednoznačně hostům. O jejich třígólové vítězství se trefami zasloužili Ings, Armstrong a Redmond.

První poločas se nesl v poměrně vyrovnaném duchu, atraktivity každopádně mnoho nenabídl. Jediná větší příležitost přišla deset minut před pauzou. Situaci tři na dva vyřešil Stephens přihrávkou na Ingse, jehož střela z první skončila na břevně.

Po přestávce už začaly góly padat. Nedlouho po návratu ze šaten a Armstrongově přiťuknutí si Danny Ings navedl míč na střed a technickou ranou na zadní tyč z patnácti metrů už tentokráte Krula pokořil. Brzy už to bylo 0:2. Aktéři první trefy si prohodili role, tentokráte totiž Ings předal balón Stuartu Armstrongovi, jehož přízemní střela rozvlnila síť.

Když uběhly ze zápasu zhruba tři čtvrtiny, radoval se Norwich z branky naděje. Vrančić však míč do brány dorážel z ofsajdového postavení a gól tak uznán nebyl. Následně na druhé straně zakončoval Armstrong, pohotový Krul ovšem zamezil balónu v cestě za brankovou čáru.

Nizozemský brankář ale přeci jen potřetí kapituloval, v devětasedmdesáté minutě ukázal svůj um Nathan Redmond, jehož přízemní střela zpoza vápna zaplula přesně k zadní tyči Krulovy svatyně.

Více už toho k vidění v utkání dvou celků ze spodní poloviny tabulky nebylo. Saints se tak přiblížili dokonce i devátému Arsenalu na tři body, naopak Norwich je nadále suverénně poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC30272166:2183
2.Manchester City30203776:3163
3.Leicester City30166859:2954
4.Chelsea FC30156953:4051
5.Manchester United301210845:3146
6.Wolverhampton Wanderers301113643:3446
7.Sheffield United301111830:2844
8.Tottenham Hotspur301191048:4142
9.Crystal Palace301191028:3242
10.Arsenal FC30913841:4140
11.Burnley FC301161334:4539
12.Everton FC301081237:4638
13.Newcastle United301081228:4138
14.Southampton FC301141538:5237
15.Brighton & Hove Albion307111234:4132
16.Watford FC306101428:4528
17.West Ham United30761735:5227
18.AFC Bournemouth30761729:4927
19.Aston Villa30751835:5826
20.Norwich City30561925:5521

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele