InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Petr Mitro chce svou výstavou pomoci provozovateli Pizzerie Maxim

STRAKONICE – V sobotu 27. června proběhla v Pizerii Maxim vernisáž výstavy malíře Petra Mitra. Prodejní výstavou nazvanou Raptura neboli Vytržení chce výtvarník pomoci nově otevřené pizzerii. Mitro v úvodu nabádal přítomné k zamyšlení se nad současnou společností a vtipně komentoval svůj nesouhlas s ničením soch, nehodících se určitému politickému systému.

 

Pizzerie Maxim, se stala a hodlá i v budoucnu být také uměleckou galerií. Po její rekonstrukci fungovala s novým provozovatelem teprve pár dnů a nařízením vlády byla opět zavřena. Pizzerie, kde se nově hostům dostane jídlo z italských surovin tak měla smůlu už při svém rozjezdu. Proto se také výtvarník rozhodl podpořit restauratéra a zaměstnance nově vzniklé restaurace svou výstavou obrazů.

Hostem večera byl zpěvák, kytarista a malířův přítel Petr Hrach. Ten si na vernisáž kromě starších kousků, připravil i skladbu s textem pro svého přítele Mitra.

Umělec svou řeč tentokrát nezahaloval do jinotajů, ale mluvil přímo. Zamýšlel se nad bojem proti rasismu, který podle jeho úvah není zcela účinným prostředkem k nastolení tolerance, ke které malíř všechny přítomné také vyzval. Vyjádřil vtipně, ale dost jasně svůj postoj k devastaci soch bývalých generálů, politiků, filosofů a všech historicky nepohodlných osob. Jejich ničení považuje především za znehodnocení práce umělců a mnohdy velmi hodnotných děl. „ Asi by bylo lepší, kdyby se příští sochy těchto osobností dělaly jako koule se štítkem, kde bude jméno. Časem se jen odvalí nebo se prostě vymění štítek. Ničení soch považuji za nesmysl. Mohou se popsat tak, aby z nich byly jasné činy, za které jsou tito lidé zodpovědní. Každý by pak věděl, kam si jakou osobnost zařadit, ale s jejich ničením nesouhlasím," řekl Petr Mitro.

Na vernisáži bylo opět mnoho větných malířových obdivovatelů a přátel, kteří přijeli nejen z regionu, ale také z jiných měst a obcí.
Starší i zbrusu novou tvorbu Petra Mitra, si mohou návštěvníci Pizzerie Maxim prohlédnout přibližně do konce následujícího měsíce.

Více ve středečním Strakonicku

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Lhář 

    Reagovat

     

    Skrývání příspěvků? Proto, že napíšu pravdu, že pán je lhář? Podívejte se na Facebook, co o něm píší lidé, kteří pro něj pracovali. Styděl bych se

    Vloženo 17.7.2020 09:03:57

  • Pan lhář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 16.7.2020 20:44:47

  • Pan lhář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 16.7.2020 20:44:18

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace