Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN
Jdi na začátek obsahu stránky CZeCOT logo turistický portál České republiky
Poznejte Česko s CZeCOTem!

rozšířené hledání
ČeskyDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoNederlandsPolskiпо-русскиSpolupráce s námiSpolupráce s námi  Mapa serveruMapa serveru
Fotogalerie + pohlednice Videogalerie
Virtuální prohlídky Počasí
Turistické programy Balíčky zážitků
Kalendář akcí Mapy
Audiogalerie  
Turistický informační servis
Aktuality
Region

Česká republika
Český ráj
Český sever
Frýdlantsko
Lázně Libverda
Jizerské hory
Lužické hory a Ještědský hřbet
Lázně Kundratice
Máchův kraj
Jižní Čechy
Bechyně
Písek
Třeboň
Vráž u Písku
Jižní Morava
Brno a okolí
Brno
Lednicko-Valtický areál
Lednice
Moravský kras a okolí
Podyjí
Slovácko
Hodonín
Ostrožská Nová Ves
Zlínsko
Kostelec u Zlína
Luhačovice
Zlín
Krkonoše
Janské Lázně
Podhůří Krkonoš
Lázně Bělohrad
Špindlerův Mlýn
Plzeňsko
Chodsko
Plzeň
Tachovsko-Stříbrsko
Konstantinovy Lázně
Praha
Severní Morava a Slezsko
Beskydy - Valašsko
Jeseníky
Bludov
Jeseník
Karlova Studánka
Lipová-lázně
Velké Losiny
Opavské Slezsko
Ostravsko
Klimkovice
Poodří - Moravské Kravařsko
Těšínské Slezsko
Darkov - Karviná
Severozápadní Čechy
České středohoří a Žatecko
Mšené-lázně
Děčínsko a Lužické hory
Krušné hory a Podkrušnohoří
Dubí
Klášterec nad Ohří
Teplice
Střední Čechy
Střední Čechy - jih
Střední Čechy - Polabí
Lázně Toušeň
Poděbrady
Střední Čechy - západ
Střední Morava
Olomouc
Slatinice
Teplice nad Bečvou
Šumava
Východní Čechy
Českomoravské pomezí
Svitavy
Chrudimsko-Hlinecko
Hradecko
Hradec Králové
Kladské pomezí
Velichovky
Králický Sněžník
Orlické hory a Podorlicko
Pardubicko
Lázně Bohdaneč
Vysočina
Západočeské lázně
Západočeské lázně
Cheb
Františkovy Lázně
Jáchymov
Karlovy Vary
Lázně Kynžvart
Mariánské Lázně

Téma
Aktivní dovolená
novinky
Průvodce Českošlápek Průvodce Českošlápek
Tipy Českošlápka:
  • Pro rychlé vyhledání žádané informace použijte fulltext nebo si zobrazte mapu serveru.

Aktuální tip:
Hotel Nikolas
Hotel Nikolas

Muzeum Častolovicka
Muzeum Častolovicka

Spolupráce s námi
Přihlášení do administrace
Partneři serveru

CzechTourism logo

Výsledky anket

Podpora:
Projekt byl podpořen:

  • Ministerstvem pro místní rozvoj (v letech 2003-4)

61. ročník Výtvarného Hlinecka je věnován českým malířům putujícím po Itálii 19. století

28.06.2020

Městské muzeum a galerie Hlinsko, 20.6. - 20.9., kurátor: PhDr. Šárka Leubnerová

Výstava 61. Výtvarného Hlinecka zavede diváky na putování po Itálii 19. století, kterou představuje tak, jak ji na svých cestách viděli a vnímali čeští krajináři.

Cesta do Zaalpí byla zvláště v prvních dvou třetinách 19. století snem každého studenta umění. Itálie představovala sluncem prozářenou jižní krajinu, ale pro Středoevropana také vzdálené moře a ohromující sopky, starověké památky a věhlasná města, jež lákala nejen svou krásou, ale také slavnými stavbami, výtvarnými sbírkami a velkými uměleckými jmény. V centru zájmu stál Řím se svými kostely, kláštery, paláci, galeriemi a mnoha soukromými ateliéry těch nejvyhledávanějších evropských umělců, ale mimořádnému zájmu se těšily i Benátky, Neapol, Paestum, Capri a sicilské Syrakusy a Agrigento.

Práce umělců, které na těchto cestách vznikaly, tvoří rozmanitý konvolut; přenesou nás od vyprahlého hornatého vnitrozemí Campagne k mořskému pobřeží, představí městské veduty i pohledy na starobylé památky, z nichž mnohé díky probíhajícím archeologickým vykopávkám fascinovaly kulturní svět. Tváře italské krajiny vám představíme v dílech zapůjčených ze státních i soukromých sbírek; mnohá z nich nebyla po dlouhá desetiletí vystavena a byla známa jen ze starších výstavních katalogů nebo reprodukcí v dobových obrázkových časopisech. Návštěvníci se tak mohou těšit na obrazy Josefa Navrátila, Augusta Piepenhagena, Maximiliana Haushofera, Wilhelma Riedela, Aloise Kirniga, Jana Nowopackého, Michaela Haubtmanna a řady dalších.

Výstavu jako každý rok doprovází bohatě ilustrovaný katalog, připravena bude také komentovaná prohlídka s autorkou výstavy (sobota 1. srpna 2020 od 14 hodin).

Výstava je otevřena od soboty 20. června do neděle 20. září 2020.

Úryvek z katalogu Š. Leubnerové:

Obrazy italských témat, ať už to byly krajiny či italizující žánry v krajině, v českém umění 19. století nezdomácněly natolik, jak tomu bylo v okolních zemích; cesta na jih byla pro začínající malíře finančně náročná a její absolvování předpokládalo velkou dávku vůle, trpělivosti i umělecké píle. Přesto byla Itálie přinejmenším do šedesátých let nejžádanější destinací a práce zde vytvořené byly vítanou alternativou na pražských uměleckých výstavách, kde narušovaly hegemonii alpských témat, protěžovaných žáky Haushoferova krajinářského ateliéru. Italská krajina nebyla tak dramatická, její charakter určoval mírně zvlněný terén s převážně suchou vegetací, navíc výrazné jižní slunce měnilo kolorit i světelnou povahu malby. Také záběry na mořská pobřeží nebo činné sopky, pro Středoevropana značně exotické, byly sběratelskou obcí velmi vyhledávané. Od osmdesátých let, kdy se cestování stávalo dostupnějším, vzrostla frekvence italizujících témat na pražských výstavách, což na druhou stranu přinášelo jisté přesycení těmito náměty a s tím i pokles jejich umělecké kvality, jak reflektovala dobová kritika. Osobností, která zůstala smutným symbolem pozdní fáze výprav českých umělců do Itálie, byl Beneš Knüpfer. Jeho tragický osud, související mj. s kritikou jeho italských prací ze strany mladých recenzentů a umělců z okruhu Spolku výtvarných umělců Mánes, uzavírá poslední etapu cest našich umělců 19. století do Itálie. Mladou generaci na počátku nového století lákala Paříž, centrum moderního evropského umění, která se stala pro začínající výtvarníky stejně vysněnou Mekkou, jakou byl před osmdesáti lety Řím pro jejich předchůdce. Přesto Itálie a její umělecké dědictví vstupovaly do vývoje českého umění intenzívně ve chvílích, kdy se naše tvorba při hledání vlastní alternativy modernosti důsledněji vyrovnávala se svými předpoklady a tradicemi, jak uvedl Tomáš Vlček v souvislosti s italskou cestou Jana Preislera a Antonína Hudečka roku 1902. A nebylo to zdaleka naposled.

Objekty:

Příslušné akce

  • so 20.6.2020 - ne 20.9.2020
61. Výtvarné Hlinecko - Z Torbole do Palerma: Itálie v dílech českých krajinářů 19. století Městská galerie Hlinsko (Hlinsko)

Neklikejte na tento odkaz ani na tento odkaz nebo budete zabanovani!

loginImage