The Capitals: COVID-19 byl ve Španělsku už rok před vypuknutím pandemie

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


JIH

MADRID

Studie: Koronavirus tady byl už před rokem. Studie Barcelonské univerzity (UB) potvrdila, že koronavirus byl ve Španělsku už před propuknutím pandemie v březnu letošního roku. Výzkumníci odhalili výskyt viru SARS-CoV-2 ve vzorcích odpadní vody z 12. března 2019. Podle odborníků byla dříve nakaženým nejspíše chybně diagnostikována chřipka. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

ŘÍM

Fáze 3 nestačí. Podle odhadů italské podnikatelské asociace Confesercenti střednědobé výdaje spotřebitelů v prvních šesti měsících letošního roku klesly o 1 879 eur. Přesto, že se Itálie „otevřela“ už v květnu, podnikatelé příliš pozitivní vyhlídky zatím nemají.

Za poklesem stojí především dva měsíce povinné karantény, ale také opatrnost spotřebitelů po znovunastartování ekonomiky.  (Alessandro Follis | EURACTIV.it)


ZÁPAD

BERLÍN

Bavorsko otestuje každého. Bavorská ministryně zdravotnictví Melanie Humlová (CSU) o víkendu oznámila, že spolková země hodlá otestovat každého občana na koronavirus. „Všem občanům Bavorska bude ihned nabídnuta možnost testování i v případě, že nemají žádné symptomy,“ sdělila občanům. Země plánuje pokrýt část nákladů na testování, která není hrazena pojišťovnami. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Drtivé vítězství ÖVP ve Štýrsku. Ve štýrských komunálních volbách s jasnou převahou zvítězila strana kancléře Sebastana Kurze (ÓVP). K volebním urnám o víkendu vyrazilo 47,2 % voličů. Největší propad zaznamenala pravicová FPÖ. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Zelená vlna v komunálních volbách. Centristická strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zažila výprask v nedělních komunálních volbách, v řadě velkých měst slavili vítězství Zelení, kterým rychle narostla podpora. Více zde.


SEVER

HELSINKY

Premiérka obětí smyšleného tweetu. V sobotu (27. června) uživatel pod pseudonymem Lin Peace tweetnul: „Podle nové knihy Johna Boltona si Trump myslel, že Finsko bylo pod ruskou kontrolou. Finská premiérka Sanna Marinová reagovala: ‚upřímně, my si od 20. ledna 2017 myslíme to samé o Spojených státech‘.“

Tweet se stal během několika hodin virálním. Finská ambasáda ve Washingtonu a kancelář premiérky v Helsinkách ho však zaznamenaly a obratem jeho obsah dementovaly. Úřady odmítly, že by Marinová (SDP) jakkoliv komentovala Boltonovu knihu a její obsah. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


OSTROVY

DUBLIN

Nový premiér. V Irsku došlo o víkendu ke zformování vlády v čele s předsedou Fianna Fáil Mícheálem Martinem, který rozšíří řady evropských lídrů v liberální straně Obnova Evropy.

Martin, 59letý ostřílený politik s více než 35letou praxí v „branži“, povede vládu složenou ze stran Fianna Fáil (RE), Fine Gael (EPP) a Zelených. „Zotavení a obnova. To jsou témata, od kterých se odvíjí celý vládní program,“ uvedl nový premiér. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

LONDÝN

Pět klíčových týdnů. Evropská unie a Británie v pondělí zahajují pět týdnů intenzivních vyjednávání o dohodě, která nadefinuje jejich budoucí vztahy po brexitu. Londýn by rád jednání ukončil rychle. Více zde.


VISEGRÁD

VARŠAVA

První kolo prezidentských voleb ovládl Duda. Výsledky předběžných průzkumů po prvním kole prezidentských voleb hovoří jasně – do druhého kola dle očekávání postupuje stávající prezident Andrzej Duda (45,24 %) spolu se svým opozičním rivalem Rafałem Trzaskowskim (28,92 %). Volební účast se vyšplhala na 62,9 %. O vítězi rozhodne druhé kolo voleb, které se uskuteční 12. července. (Łukasz Gadzała, Anna Wolska | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA 

Rezignace nebude. Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár (Sme Rodina) nehodlá rezignovat ze svého postu poté, co byl nařčen z opsání své diplomové práce. „Nemám žádný důvod k rezignaci. Získal jsem magisterský titul lege artis. Pokud se to někomu nelíbí, tak ať změní zákony,“ prohlásil Kollár. Nařčení z plagiátorství sice odmítá, slíbil ale, že přestane používat magisterský titul. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Jourová o právním státu. Evropská unie potřebuje dohlížet na fungování vlády práva v členských zemích efektivněji než při dosavadních řízeních, které vedou unijní orgány s Maďarskem a Polskem. Evropská komise chce proto přesvědčit členské státy, aby podpořily pevnější svázání dotací z chystaného dlouhodobého rozpočtu EU a pokrizového fondu s respektem k evropským hodnotám. ČTK to řekla česká místopředsedkyně Komise Věra Jourová, podle níž návrh podporuje většina členských zemí.

V jeho jednomyslném schválení však brání dlouhodobý nesouhlas dvojice zmíněných států. „Slyším tak často z Polska a Maďarska, že nemají problém s právním státem, až bych skoro čekala, že to dokážou tím, že pro to zvednou ruku,“ prohlásila. (ČTK)


BALKÁN

ZÁHŘEB

Počet nakažených přibývá. Chorvatské úřady zaznamenávají postupný denní nárůst nových případů Covid-19. Spekuluje se proto o opětovném zavedení některých omezení, týkat by se měly například nočních klubů. Jen v neděli bylo pozitivně testováno 64 osob, v zemi je tak aktuálně 435 nakažených. Do Chorvatska mezitím proudí zahraniční turisté, kterých je zde již 350 tisíc. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Vláda se chystá na druhou vlnu. Počet lidí pozitivně testovaných na koronavirus stoupá, slovinská vláda proto začíná diskutovat o opatřeních pro případ druhé vlny nákazy. Spekuluje se zejména o omezení velkých společenských akcí. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)

BĚLEHRAD

Koronavirus mezi politiky. Předsedkyně parlamentu Maja Gojkovicová a ministr obrany Aleksandar Vulin byli pozitivně testování na koronavirus. Zatímco Gojkovicová musela být hospitalizována, Vulin zůstává v domácí karanténě.

Kapitola 2 zůstává uzavřena. Druhá kapitola přístupových rozhovorů mezi EU a Srbskem zůstává nadále uzavřena, zástupci členských států se totiž nedokázali dohodnout na jejím otevření. Kapitola se týká volného pohybu pracovníků. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář