Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečekaný vzestup. Fotbalisté Sokolova už nejsou na sestup

  11:38
Neuvěřitelné se stává skutkem. Tři kola před koncem jsou fotbalisté Baníku Sokolov mimo sestupové příčky ze druhé ligy. O bod před Varnsdorfem, který v důležitém souboji porazili 1:0.

Daniel Kovář (vlevo) ze Sokolova si kryje míč před Matějem Kubistou z Varnsdorfu. | foto: ČTK

Dalo by se říct, sebevražedná mise trenéra Bohuslava Pilného, který v zimě přišel do odepisovaného a rozklíženého klubu, může mít nečekaný happy end. Už tři kola před koncem se dokázal tým posunout na příčky znamenající záchranu.

„V žádném případě se nemůžeme bavit o tom, že by bylo něco hotového. Dostali jsme se o jeden bod před Varnsdorf, ale víme, jaký má los a musíme dělat body dál. Tento zápas nám pomohl, ale určitě o ničem nerozhodl,“ odmítá Pilný uvažovat o tom, že tato situace bude na konci sezony.

Fotbal jde stranou, to Sokolov ví

Tyto vypjaté zápasy na konci sezony nejsou vůbec o fotbalovosti, umu, ale hlavně o hlavě. Hrálo se přímým konkurentem o pověstných šest bodů. Pro diváka nic moc.

„Tyto zápasy takový průběh přináší, jsou to nejtěžší zápasy. Předchozí duel v Líšni jsme dohrávali na hranici vyčerpání a měli jsme cestu tam i zpátky, kluci toho měli dost,“ poukazuje Bohuslav Pilný, trenér FK Baník Sokolov.

Podle toho stanovil i taktiku. „Varnsdorf má mladý, pohyblivý tým, chtěli jsme, aby byli víc na balonu, chtěli jsme hrát aktivnější střední blok, ale byli jsme organizováni. To, co prošlo, chytil brankář Fryšták, nebo nám pomohlo břevno, a musím hráče pochválit za závěr, jak jej dohráli. Když všechno sečtu, jak padáme a množí se zranění, tak toto vítězství je strašně cenné,“ pochvaluje si.

Nechali Varnsdorf hrát

Celý zápas měl sice Varnsdorf lepší držení míče, ale Sokolov dal gól, ze standardky.

„Tu jsme včera nacvičovali a jsme rádi, že se nám to povedlo,“ pochvaloval si po zápase Bohuslav Pilný a dodal: „Varnsdorf nás až do sedmdesáté minuty tlačil, měl nebezpečné situace, ale byl v koncovce sterilní a závěr jsme už dohráli zkušeně, pomohli nám střídající hráči a jsme velmi rádi, že jsme to takto dohráli. V tomto zápase byl velký rozdíl brát bod nebo tři.“

Náročný program druhé ligy, po koronavirové pauze zápas střídá zápas. Fotbalisté jsou také jenom lidi, a tak zápřah mnohdy unavené tělo nevydrží. Před zápasem museli v Sokolově mnohem víc než jindy řešit, jak poskládat sestavu.

Ukázala se výhoda šíře kádru

„Neváhal jsem dlouho, skoro všechny posty máme zdvojené. Když vypadl Adam Tkadlec, nastoupil Adam Čihák, vypadl Marek Krátký a dali jsme tam Šmehyla, který dal gól v Líšni a dnes mohl zase. Věděli jsme, že ty hráče budeme potřebovat a to se teď vyplňuje. Jsem velmi rád, že kluci drží při sobě, jsou týmoví, a když vidím jak chtějí, je radost se na ten přístup koukat. Hra dnes radostná nebyla, ale bylo to vydřené, vymakané a to je odměna, tyto výsledky,“ dodává sokolovský trenér Bohuslav Pilný.

Vydřená a ubojovaná výhra

Důležitou výhru v boji o udržení si tak připsal Sokolov. O vítězství nad Varnsdorfem rozhodl Hasil a Baník tři kola před koncem opustil sestupové pásmo, do kterého naopak spadl jeho soupeř. Po šestizápasové sérii bez vítězství Varnsdorf nyní ztrácí na Sokolov jeden bod.

„Už to nemáme ve svých rukou,“ připustil varnsdorfský trenér David Oulehla. Přiznává ovšem, že toto nebyl klíčový zápas.

„Nezvládli jsme dvě domácí utkání, s Prostějovem a Vyšehradem, a proto se dostali do toho, tam, kde jsme. Máme bod ztráty a ve hře je jich ještě devět. Samozřejmě se budeme rvát dál, do posledního kola, nic není ztraceno, ale je potřeba zvládnout domácí zápas s Vítkovicemi,“ říká. Jenomže na hráče situace vliv může mít. „Všichni víme, že jsme předposlední, na sestupovém místě. Bude to o tom dát hráče dohromady. Máme na to dost času, protože se hraje až v neděli a to je pro nás výhoda,“ doufá Oulehla.

Rozhodlo se už v úvodu

Do zápasu Varnsdorfští vstoupili špatně, věděli, že soupeř je silný ve standardních situacích, že je to silové mužstvo.

„Nemohu pochopit první branku, kdy hlavičkuje volný hráč, úplně sám. To je problém. První poločas z naší strany nebyl vůbec dobrý,“ posteskl si Oulehla. „Druhý byl herně lepší, ale trefili jsme břevno, vyrovnání viselo na vlásku, ale celkově je to málo. Sokolov to odehrál hodně zkušeně, hlavně druhý poločas,“ dodává trenér Varnsdorfu David Oulehla.

Cesta byla dlouhá, škrábali jsme se postupně

Brankář Bohemians Tomáš Fryšták rozdával po zdolání Plzně úsměvy na všechny...

Na ruce rukavice, na paži kapitánskou pásku a po zápase si konečně od plic radostně zakřičet. Výhra nad Varnsdofem, vychytaná nula a jako bonus tři kola před koncem posun na nesestupové místo. „Věřil jsem tomu, bylo nás v zimě víc, co jsme přišli noví a chtěli se zachránit. Cesta byla dlouhá, škrábali jsme se postupně a teď jsme se dostali na příčky, na kterých chceme zůstat. Samozřejmě víme, že ještě tři kola jsou před námi, může se to zamotat a musíme bodovat v každém zápase,“ říká brankář Baníku Sokolov Tomáš Fryšták. 

K tomu, aby se Baník Sokolov poprvé v sezoně dostal nad čáru sestupu, pomohl vychytanou nulou. „Každého brankáře nula potěší. Ovšem dnes to bylo utkání, kdy jsem práce moc neměl. Ve druhém poločase mě zachránilo břevno, ale celkově směrem dozadu odvedli kluci dobrou práci a do ničeho jsme Varnsdorf nepustili.“ 

Před pár týdny se ale dověděli, že i když misi splní, fotbal v Sokolově skončí. „Byla to nepříjemná informace. Hned jsme si ovšem řekli, že to musíme vzít za dobrý konec, a pokud budeme mít hlavy dole, nemít motivaci, tak to můžeme rozpustit. Myslím, že se to povedlo a že je to vidět i na hřišti. My to chceme sportovně zachránit,“ burcuje sokolovský gólman. Samozřejmě, je to hlavně vizitka každého hráče. „I trenéra, který nás neustále motivuje a nemá to jednoduché. Věřím týmu, že to můžeme zvládnout, teď jsme o kousek blíž, ale pořád ještě máme před sebou ty tři kola.“ 

Nakročeno ovšem je, zápas s Varnsdorfem má nesmírnou cenu, ač si na něm fotbaloví příznivci, jichž se sešlo 490, moc nepochutnali. „První poločas jsme hráli dobře, měli i šance. Druhý už byl rozkouskovaný a měli i pasáže, kdy jsme nepodrželi míč. Přečkali jsme nějaké šance a břevno a závěr dohráli jak bychom měli,“ popisuje Tomáš Fryšták. 

V 64. minutě byl ovšem bezmocný, ale zachránilo jej břevno. „Přesouval jsem se, minul to jeden ze soupeřů a dostalo se to až na zadního, který naštěstí trefil břevno,“ oddechl si Fryšták. Sokolov ještě čekají tři zápasy. V neděli jede do Třince, následuje poslední domácí zápas v sobotu 11. července s Chrudimí a končí v Hradci Králové. „Už se nemůžeme ohlížet, pokud se chceme zachránit, musíme vyhrávat. Ještě to bude zamotané, ale věřím, že to zvládneme,“ dodává Tomáš Fryšták. 

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Ostuda českého fotbalu. Pohár končil bitkou fanoušků, zasáhli těžkooděnci

22. května 2024  20:41,  aktualizováno  22:54

Místo vítězného křepčení s pohárem hromadná bitka fanoušků. Ostuda, ze které se bude český fotbal...

Plzeň - Sparta 1:2, k titulu i pohár. Finále rozhodl v nastavení Birmančevič

22. května 2024  17:14,  aktualizováno  20:03

Sparťanští fotbalisté po pěti dnech slaví další trofej. Po zisku titulu zvítězili ve finále...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sparta oslavila titul remízou s Plzní. Slavia zvítězila, do Evropy míří Baník

26. května 2024  15:13,  aktualizováno  18:10

O mistrovi už bylo rozhodnuto s předstihem, první Sparta doma v posledním nadstavbovém kole skupiny...

Nominace bez překvapení. Na Euro míří Kuchta i Coufal, nováčkem záložník Červ

28. května 2024  14:17,  aktualizováno 

Nepřipravil žádné zásadní překvapení, spíš volil jména podle očekávání. Trenér Ivan Hašek vybral...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ševčík, Panák, Jurečka. Proč jste je, pane Hašku, nevzal? Kouč o nominaci

28. května 2024  17:56

Jestli se slituje nad hříšníky z nočního klubu. Jestli do svého mužstva vezme především zkušené...

ONLINE: Olympiakos - Fiorentina, zvládne italský celek své druhé finále?

29. května 2024  19:59

Sledujeme online Do finále se probojovali podruhé v řadě. Loni v Praze fotbalistům Fiorentiny trofej unikla, teď se...

Progresivní kouč s vizí. Bayern oznámil Tuchelova nástupce, tým povede Kompany

29. května 2024  17:43

Vedení fotbalového Bayernu Mnichov vsadilo na progresivního kouče. Tým povede Vincent Kompany,...

Nizozemský kouč Koeman bere na Euro i nedávno zraněné De Jonga a Depaye

29. května 2024  17:09

Trenér nizozemské fotbalové reprezentace Ronald Koeman zařadil do konečné nominace na mistrovství...

Předvolební boj, říká Fousek k reakci Tvrdíka. Co se stane na valné hromadě?

29. května 2024

Tři přání má vedení českého fotbalu pro čtvrteční valnou hromadu asociace v Olomouci: schválit nové...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...