Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Do věznice Bytíz pašovali drogy. Soud vyřkne ortel nad 40 obžalovanými do podzimu

Autor: ČTK - 
3. července 2020
08:06

Příbramský soud by se měl do podzimu vypořádat s rozsáhlým případem pašování drog do věznice Bytíz. Kauza má čtyři větve a desítky obžalovaných. Jedna část případu byla již pravomocně ukončena, další nepravomocně a rozsudky ve zbylých dvou větvích by měly padnout do konce září, řekl ČTK soudce Miloslav Boudník.

Okolnostmi případu se soud začal zabývat loni v lednu, figuruje v něm kolem 40 obžalovaných. Někteří už tresty dostali, jiní ještě na rozsudek čekají. "Pachatelům hrozí dva až deset let a jsou obžalovaní jako organizovaná skupina," uvedl Boudník.

Kromě vězňů jsou mezi obžalovanými i jejich příbuzní, kamarádi a známí. Podle obžaloby pašovali do věznice léčiva, například subutex a tramal, pervitin a marihuanu. Při domovních prohlídkách, které se uskutečnily zejména na Příbramsku, policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky. 

Video  Razie ve věznici Bytíz.   - Policie ČR
Video se připravuje ...

Předání na parkovišti

Hlavní organizátoři z řad vězňů úkolovali podle obžaloby ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Takovým místem byla třeba příbramská pekárna.

"Největší problém je odchod vězňů na nestřežené pracoviště. Pokud by vězni pracovali jenom ve věznici, tak se tam drogy budou dostávat v minimálním rozsahu," řekl Boudník. V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase.

Úkryty pro drogy

Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému či v sušenkách. Někteří lidé také drogy vězňům přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání