5. července 2020 • 13:19

Ostuda! Florida zametla s hvězdami včetně Vokouna: Prý jsme kavárna!

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Vokoun, Radek Dvořák, Olli Jokinen. Víte, co mají společného? Své jméno výrazně spojili s Floridou, dohromady za ni v NHL odehráli skoro 1500 utkání. Snažili se vydobýt jí kredit, proměnit ji v sexy hokejovou adresu. A když přišel čas ukončit profesionální kariéry, vrátili se, slunečné počasí v turistickém letovisku je jako magnet přivábilo nazpět. A škodný nebyl ani hokej, trojlístek klubových legend společně vede mladé pušky v projektu South Florida Hockey Academy, navíc v symbióze s Panthers. Ale to už neplatí, bývávalo, idylický vztah se šeredně pokazil.



Historie špičkového hokeje se v Sunrise píše od roku 1993, hned ve třetí sezoně si nový klub NHL zahrál finále Stanley Cupu (0:4 s Coloradem). Pecka úspěch, ale následovalo vyklizení pozic, brutální. Za 22 let se Panthers probili do nadstavby jen čtyřikrát (naposledy v roce 2016 s Jaromírem Jágrem v sestavě, 2:4 s Islanders) a ani jednou neprošli do druhého kola.

Přesto klub své legendy má a Vokoun, Dvořák a Jokinen mezi ně rozhodně patří! První jmenovaný je s 248 zápasy, 101 výhrami a 23 čistými konty společně s Robertem Luongem a Johnem Vanbiesbrouckem nejslavnějším maskovaným mužem organizace. Více než 613 Dvořákových zápasů má na svém kontě jen Stephen Weiss, 16 gólů v oslabení je pak počin dosud nepřekonaný.

O Jokinenovi později. Každopádně když trojici svedla k jednomu stolu myšlenka servisování mladých hokejistů, úspěch se dostavil okamžitě. 

Jejich South Florida Hockey Academy má v USA skvělý zvuk, je považována za jednu z nejlepších v zemi. A na Floridě je bezkonkurenční, v posledních letech vygenerovala spoustu nadějných hokejistů, to vše s ročním rozpočtem atakujícím tři miliony dolarů. SFHA zahrnuje čtyři juniorské týmy (hráči 13-18 let) a každé skupině je schopna nabídnout 5-7 tréninků v týdnu.

„V Česku jsem jednou za rok, doma jsme s manželkou a dcerami na Floridě. Jako trenér se snažím vzdělávat, začal jsem od píky a člověk vidí, že dnes je trénování daleko od dřívější doby. Nějaká výhoda tam ale je, dokážu se vžít do pocitů hráčů i rodičů,“ vyprávěl o svém přerodu v trenéra Vokoun v roce 2018 na slavnostním vyhlášení ankety Zlatá hokejka, kde předával jednu z cen.

Ale to je dávná minulost, pojďme do současnosti. „Florida hodila bombu!“ S takovým titulkem přispěchal v pátek na svých webových stránkách finský list Ilta Sanomat. A jal se rozklíčovat situaci ve velmi úspěšné akademii, která byla ze svého centra v tréninkové hale Panthers vystěhována. Její zakladatelé Vokoun, Dvořák a Jokinen nezmohli nic.

Pět tisíc dolarů ročně? Úplně směšné!

Průvodcem příběhu je Jokinen, který v Sunrise odehrál za sedm sezon 567 utkání a čtyři roky mu na dres kustodi šili kapitánské céčko. Fanoušci železného muže milovali, za sedm let sice do play off slabou organizaci nedošťouchal, ale celkem za dané období chyběl jen v šesti utkáních základní části! Dodnes je se 188 zásahy nejlepším klubovým střelcem, v bodech (419) je pak lepší jen Jonathan Huberdeau (437.)

„Panthers naši akademii chtěli vzít pod sebe s tím, že každému z nás budou platit 5 000 dolarů ročně. To je úplně směšné když uvážíte, že trénujeme asi 15 hodin v týdnu. My jsme to odmítli, načež nám klub vypověděl smlouvu o užívání tréninkových prostor,“ popsal prosincový rozkol 41letý Jokinen, který s profi hokejem skončil v průběhu sezony 2014/15. Během kariéry oblékl dres Nashvillu, Toronta a St. Louis.

„Lidé ve vedení Panthers během posledních let zjistili, že fungujeme dobře a chtěli nás úplně koupit a sloučit do sebe. Proč jsme řekli ne? Ta nabídka neměla vůbec žádnou úroveň. Na číslech jsme se nedohodli a tak jsme si neplácli. Oni na to reagovali tím, že jsme jako kavárna, která nevlastní své obchodní prostory. Nájemní smlouva zahrnovala výstupní klauzuli pro obě strany. Panthers ji využili a my jsme přišli o místo,“ řekl Jokinen.

Olli Jokinen v Sunrise odehrál za sedm sezon 567 utkání a čtyři roky mu na dres kustodi šili kapitánské céčko.Foto profimedia.cz

Pro informaci: čtyřletá smlouva byla vypovězena necelé dva roky před svou expirací.

A jaký byl další vývoj? Akademie si nakonec našla nový domov a dohodla se s jinou hokejovou halou ve městě na desetiletém kontraktu. Své dveře nadějným hokejistům plánuje otevřít znovu v dubnu příštího roku. Arena ještě nestojí, dokončena má být v prosinci 2020. Jokinen do její podoby zasahuje, řeší umístění kabin a tak podobně. A z jednání vedení Panthers je stále znechucený!

„To je i důvod, proč jsem promluvil. Mlčel jsem dostatečně dlouho, od prosince se to ve mně pralo. Všichni bývalí hráči vždy souhlasí s tím, když je klub potřebuje na nějakou akci či autogramiádu, já jsem nebyl výjimkou. A proto chci, aby všichni věděli, že ta ochota není vzájemná. Proto jsem musel promluvit o tom, jak Florida řeší záležitosti bývalých hráčů,“ zakončil Jokinen.

Více než 613 Dvořákových zápasů má na svém kontě jen Stephen Weiss, 16 gólů v oslabení je pak počin dosud nepřekonaný.Foto profimedia.cz

Tomáš Vokoun je s 248 zápasy, 101 výhrami a 23 čistými konty společně s Robertem Luongem a Johnem Vanbiesbrouckem nejslavnějším maskovaným mužem Floridy.
Tomáš Vokoun je s 248 zápasy, 101 výhrami a 23 čistými konty společně s Robertem Luongem a Johnem Vanbiesbrouckem nejslavnějším maskovaným mužem Floridy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud