V Británii je riziko nízké, ale karanténě se nevyhnete. Projděte si mapu s pravidly pro cestování

Od 1. července se rozšířil seznam bezpečných zemí i na několik mimoevropských destinací. Se zhoršením epidemiologické situace v Česku se snížila i možnost vycestovat. Některé země, jako například Kypr nebo Estonsko, nově Čechy přes své hranice pustí pouze tehdy, pokud nastoupí do 14denní karantény. Jaká je současná situace ohledně možnosti vycestovat, ukazuje mapa, kterou sestavili z dat ministerstva zahraničí datoví žurnalisté iROZHLAS.cz.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyberte zemi v mapě.

Slovinsko začátkem měsíce zakázalo kvůli nárůstu případů koronaviru turistické cesty z Česka. Od úterý 7. července ale Slovinsko od českých občanů vyžaduje pro vstup na své území čestné prohlášení o tom, že cestující nepobýval v uplynulých 14 dnech v Moravskoslezském kraji. Do země mohou Češi vstoupit pouze přes vybrané hraniční přechody.

Chorvatsko je v současné době ve Slovinsku zařazeno na seznamu tzv. žlutých zemí. Pro všechny osoby přicházející do Slovinska z Chorvatska proto platí i nadále povinnost 14denní karantény. Povinná karanténa se ale netýká případů, kdy osoby navracející se z Chorvatska Slovinskem pouze tranzitují. Tranzit nesmí přesáhnout dobu 12 hodin a jsou přípustné pouze nezbytné zastávky.

Ukrajina nebo Kypr

Vstup Čechům na základě státní příslušnosti omezily Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by se rozhodly nařízení změnit podobně jako Slovinsko a omezit vstup pouze z epicentra nákazy. „Situace se ale často mění velmi rychle, proto tento přístup do budoucna vyloučit nemůžeme,” vysvětlila pro server iROZHLAS.cz tisková mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

V USA přibylo za den přes 60 000 případů koronaviru. Nejhorší situace je v Texasu a Kalifornii

Číst článek

Poslední zemí, která omezila vstup českých občanů na své území, byla Ukrajina. Po cestě z České republiky na Ukrajinu tak bude nutné předložit PCR test s negativním výsledkem (provedený na Ukrajině) nebo absolvovat dvoutýdenní karanténu, vysvětluje Štíchová.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v sobotu pro Radiožurnál řekl, že nečeká, že by se seznam států, které omezují cestování z Česka, měl dál rozšiřovat. 

„Především jsme kontaktovali naše sousedy, aby věděli, že se jedná o regionální problém na severu Moravy, a většina sousedů má nastavená pravidla jinak než třeba Slovinsko, které nastavilo počet nových případu na 100 000 obyvatel skutečně velmi nízko,” uvedl ministr.

Cestování mimo Evropu

Od středy 1. července rozšířila EU seznam bezpečných zemí. Na unijním seznamu se nyní nachází 14 (+1) zemí, ze kterých mohou členské státy vycházet při tvorbě svého národního seznamu bezpečných zemí.

Jedná se o Alžírsko, Austrálii, Kanadu, Gruzii, Japonsko, Černou Horu, Maroko, Nový Zéland, Rwandu, Srbsko, Jižní Koreu, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Na unijním seznamu figuruje také Čína, ale jen s podmínkou recipročních kroků čínských úřadů. O další vlně rozvolňování bude EU jednat za dva týdny.

Jak vysvětluje Štíchová, seznam je pouze doporučením. Česko ve svém národním výběru zohlednilo tři kritéria: epidemiologickou situaci v zemi, vzájemnou míru turismu a možnost reciprocity.“

‚Nelze to vyloučit.‘ WHO připustila možný přenos koronaviru vzduchem, chce shromáždit další důkazy

Číst článek

Česká republika si na svůj seznam proto vybrala osm států z výše uvedeného seznamu, a to Černou Horu, Srbsko, Thajsko, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Koreu. 

Zároveň mluvčí ministerstva dodala, že na českém seznamu jsou i země, které zatím turismus na své území neumožňují. „Chtěli jsme ulehčit Čechům, kteří se z těchto zemí vracejí, aby nemuseli mít testy, a také motivovat dané země k uvolnění opatření směrem k ČR.“

Jaké další země se ale na seznamu objeví, záleží na epidemiologické situaci v zemi, a je proto těžké odhadnout, jak se bude seznam dál rozšiřovat. Země severní Afriky, o kterých se ještě v červnu mluvilo jako o možných letních destinacích, tak zatím bezpečné nejsou. Podle ministerstva zahraničí za to může především malá protestovanost na covid-19.

Opatrné jsou i aerolinky. Například společnost Smartwings od začátku července začala létat třeba na řecké ostrovy nebo do letních španělských destinací, lety mimo země EU ale zatím naplánované nemá.

Dominika Perlínová, pek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme