Soud s Trumpovým přítelem Stonem byl spravedlivý, prohlásil ministr Barr

Soud s dlouholetým přítelem a někdejším poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa Rogerem Stonem byl přiměřený a trest vězení v délce tří let a čtyř měsíců je spravedlivý. V rozhovoru s televizí ABC News to ve středu prohlásil americký ministr spravedlnosti William Barr. Trump v minulosti opakovaně prohlašoval, že se Stonem bylo zacházeno nespravedlivě.

"Myslím, že stíhání bylo oprávněné a že trest, který nakonec soudce vynesl, byl spravedlivý," řekl pro ABC News Barr, který je z titulu ministerské funkce i generálním prokurátorem USA.

Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování, letos v únoru mu pak soud uložil 40 měsíců v káznici. Prokuratura původně požadovala trest v rozmezí sedmi až devíti let.

Trump na rozsudek reagoval sdělením, že bude případ sledovat a v určité chvíli učiní patřičné rozhodnutí. Stone má podle něj velkou šanci na "naprosté očištění". V červnu Trump během televizního rozhovoru odmítl přímo odpovědět, zda 67letému Stoneovi udělí milost.

Stone se neúspěšně snažil o obnovu procesu, v dubnu ale federální soudkyně jeho žádost zamítla a nařídila mu, aby na pokyn příslušného orgánu nastoupil k výkonu trestu. Ve věznici v Jesupu ve státě Georgia je Stone očekáván 14. července.

Související

Více souvisejících

William Barr Roger Stone Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 2 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Energetika

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Aktualizováno včera

včera

Noční klid

RECENZE: Plíživá paranoia a kolaps společnosti. Noční klid zpřítomňuje úzkost

Takřka měsíc před začátkem festivalu v Karlových Varech se do českých kin dostává druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera, jehož intimní debut Tiché doteky ve Varech odpremiéroval před pěti lety. Jeho novinka Noční klid pokračuje v suverénní režii, komorním pojetí a rozplétání celospolečenských problémů na pozadí individuálních osudů.

včera

Radoslaw Sikorski

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů. Moskva mluví o rusofobii

Polsko omezí ruským diplomatům pohyb na svém území, uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Varšava tak podle jeho slov reaguje na zapojení Ruska do hybridní války proti Evropské unii. Moskva reagovala slovy, že jde o další projev rusofobie, která údajně panuje v Polsku. 

včera

včera

včera

Feri nastoupil do vězení. Za mřížemi má strávit tři roky

Exposlanec Dominik Feri v pondělí podle dostupných informací nastoupil do vězení, kde si má odpykat tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, který mu na konci dubna potvrdil odvolací soud. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy