Na Hudebním festivalu Znojmo letos účinkují pouze čeští umělci

Pořadatelům Hudebního festivalu Znojmo se podařilo navzdory pandemii koronaviru uchovat rozsah i termín přehlídky. Ode dneška do 26. července 2020 je tak na programu více než 30 hudebních a gastronomických akcí. Letošní podtitul festivalu je Hudba v divadle, divadlo v hudbě.
Festival Hudba Znojmo 2019 (ilustrační foto Lenka Jíšová)

Slavnostní zahájení obstará v pátek houslista a patron festivalu Pavel Šporcl na nádvoří Jihomoravského muzea. Každý den se pak koná aspoň jedna akce. Až na pár výjimek účinkují na akcích festivalu samí Češi.

Festival jsme připravovali po celou dobu karantény. Chtěli jsme v případě, že bude možné pořádat akce, být s programem co nejblíže podobě, na jakou jsou návštěvníci každoročně zvyklí a jak jsme také původně zamýšleli. A to se podařilo,” uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Festival se každoročně zaměřuje především na klasickou hudbu. V programu ale lidé najdou i cimbálovou muziku, jazz a nadžánrové pořady. K zajímavostem patří koncerty při svíčkách. Samozřejmostí je vzhledem k místu konání festivalu také výběr vhodného vína pro každou akci.

Ve festivalové produkci letos vzniká scénické provedení operní pantomimy Der Traum/Sen od Michaela Haydna, mladšího bratra slavnějšího Josepha Haydna. Režisér a mim Radim Vizváry se svým týmem nahradili původní scénář pantomimy novým, inspirovaným vzpomínkami a povídkami Arnošta Goldflama. Kromě vypravěče Goldflama vystoupí tři operní pěvci, pět mimů a Czech Ensemble Baroque pod taktovkou Romana Válka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat