The Capitals: Před druhým kolem jsou šance polských prezidentských kandidátů vyrovnané

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.


VISEGRÁD

VARŠAVA

Průzkumy naznačují, že prezidentský souboj je těsný. Poláci budou v neděli (12. července) hlasovat ve druhém kole prezidentských voleb. Dosavadní hlava státu Andrzej Duda si v úvodním kole zajistit 43,5 % hlasů, zatímco jeho vyzyvatel Rafal Trzaskowski přesvědčil 30,5 % voličů.

Průzkumy uvádí, že jsou současné preference příliš těsné na to, aby bylo možné říct, kdo zvítězí. Trzaskowskiho by podpořilo 45,9 % Poláků, Dudu 45,9 % a 7,7 % zůstává nerozhodnutých. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Rozsáhlá korupční síť se zemědělskými dotacemi odhalena. Orgány činné v trestním řízení se nyní zabývají závažnou korupční kauzou týkající se evropských zemědělských dotací na Slovensku. Nejvyšší soud ve čtvrtek (9. července) na rozdíl od soudu nižší instance rozhodl o vzetí do vazby jednoho ze zúčastněných – vlivného podnikatele Norberta Bödöra. Předsedající soudce označil případ za „korupci kolosálního rozsahu“, která nemá v moderním Slovensku obdoby. V současné době jsou ve vazbě také dva bývalí šéfové Zemědělské platební agentury, která má na starosti správu prostředků SZP EU. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Opozice podporuje plán obnovy. Poslanci čtyř opozičních stran (Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN) vyzvali předsedu vlády Andreje Babiše, aby příští týden na summitu Evropské rady podpořil plán na ekonomické oživení EU po epidemii koronaviru.

Podle opozičních poslanců nelze hledět jen na okamžitý finanční prospěch České republiky, ale je třeba vzít v potaz i kondici dalších evropských ekonomik, které jsou pro Česko důležitými exportními trhy. „Jsme přesvědčeni, že musíme hledět nejen na české zájmy, ale současně hledět i na to, jestli plán obnovy povede k tomu, že se oživí ekonomika v celé Evropské unii,“ řekla poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). (ČTK)


ZÁPAD

BERLÍN

Násilí páchané extremisty je na vzestupu. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) společně s šéfem Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) představil výroční zprávu, která se věnuje „protiústavním“ činnostem v Německu. Ve zprávě mimo jiné stojí, že v porovnání s minulým rokem jsou trestné činy páchané jak levicovými, tak pravicovými extremisty, na vzestupu. Pravicový extremismu dle úřadu nicméně zůstavá „největší hrozbou“. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Soudní dvůr povolil žaloby rakouských spotřebitelů proti Volkswagenu. V roce 2015 společnost Volkswagen přiznala, že do celkem 11 milionů automobilů instalovala nelegální software, který manipuloval s daty o emisích. Velkou část těchto vozů vlastnili rakouští občané a 574 z nich podalo v Rakousku skupinovou žalobu. Volkswagen se proti iniciativě ohradil s tvrzením, že jde o německou firmu a žaloba má být tedy podána v Německu. Dle nového rozhodnutí Soudního dvoru EU ovšem rakouské soudy mohou žalobu přijmout, jelikož škoda byla způsobena v Rakousku. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LUCEMBURK

Pierre Gramegna nebude předsedou euroskupiny. Lucemburský ministr financí se nestane předsedou euroskupiny, ve hře o předsednické křeslo jej porazil jeho irský protějšek Paschal Donohoe, který se úřadu ujme 13. července. Jedná se o druhou porážku lucemburského ministra, v roce 2017 místo něj získal post Portugalec Mário Centeno.

Gramegna po porážce v rozhovoru pro noviny Lëtzebuerger Land uvedl, že bude možná příští rok kandidovat na generálního tajemníka Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). (Anne Damiani | EURACTIV.com)

PAŘÍŽ

Další nouzový balík. Francie čelí kvůli koronavirové pandemii „bezprecedentní krizi“, poslanci proto hlasovali o finančním balíku 45 miliard euro, který má pomoct turismu, stejně jako automobilovému leteckému průmyslu. Návrh musí schválit také Senát. (Anne Damiani | EURACTIV.FR)


OSTROVY

LONDÝN

Připravte se na to, že dohoda nebude, varuje Barnier. Michel Barnier, hlavní unijní brexitový vyjednavač, doporučil zástupcům byznysu v EU, aby zintenzivnili svou přípravu na to, že se Unie se Spojeným královstvím nedohodne na budoucích vztazích a země na konci letošního roku opustí unijní jednotný trh.

Ve čtvrtek (9. července), po skončení dalšího vyjednávacího kola v Londýně, se nechal Barnier slyšet, že mezi EU a Británií stále přetrvávají výrazné neshody. „Budeme nadále pracovat s trpělivostí, respektem a odhodláním,“ dodal. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Italové se stále více strachují o svou ekonomickou situaci. Zpráva výzkumného institutu Censis přináší data o pocitech italských občanů potom, co průběh koronavirové epidemie dosáhl vrcholu a nyní klesá. 67,8 % respondentů má obavy ohledně vlastní ekonomické situace, přičemž u žen a miléniálů je tomu tak u 72 %, u podnikatelů 76 % a u rodin s nízkými příjmy dokonce 82,6 %.

„Strach z možné nákazy a zdravotních komplikací se nyní mísí se znepokojující nejistotou ohledně vlastní ekonomické situace,“ stojí ve studii. Kvůli tomu mají nyní Italové sklony více šetřit a zvyšovat likviditu. Téměř 40 % občanů v průběhu karanténních opatření navýšila své úspory. Stojí za tím tendence méně utrácet. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

První dohoda o dvojí národnosti. Španělsko podepíše do konce roku s Francií jako s první evropskou zemí dohodu o dvojí národnosti. Ve Francii žije 275 000 Španělů, zatímco ve Španělsku 125 000 Francouzů. (EFE)


SEVER

HELSINKY

Vyšetřování ministra zahraničí. Finského ministra zahraničí Pekka Haavista (Zelení), který zorganizoval návrat 40 finských žen a dětí ze syrského uprchlického tábora Al-Hol, kvůli čemuž údajně umlčel oponenty tohoto plánu a neprávem přeložil konzula, nyní vyšetřuje státní zastupitelství.

Stalo se tak poté, co Národní vyšetřovací úřad tento týden dokončil vyšetřování. Ústavní výbor parlamentu záležitost předal policii i přesto, že Haarvisto již předtím ustál hlasování o nedůvěře. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

VILNIUS

Kritika silniční legislativy. Tzv. „silniční balíček“, který včera posvětili europoslanci a který upravuje pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě, se stal terčem kritiky z Litvy a dalších zemí „periferie“. Nesouhlasí především s opatřením, na jehož základě se musí kamiony vracet do země registrace každých osm týdnů. Podle nich to zvýhodňuje západoevropské dopravce.

Litevský premiér Saulius Skvernelis i prezident Gitanas Nausėda označili legislativu jako diskriminační, podle ministra zahraničí Linase Linkevičiuse je dokonce „odsouzeníhodná“. (Benas Gerdžiūnas | LRT.lt/en)


BALKÁN

BUKUREŠŤ

„NE“ silničnímu balíčku. Europoslanci sice včera schválili tzv. „silniční balíček“, rumunští europoslanci spolu s kolegy z osmi dalších nových členských států EU ale reformu nepodpořili. Podle nich jde legislativa proti pravidlům volného pohybu a unijním snahám o snižování emisí, vzhledem k tomu, že vyžaduje návrat prázdných kamionů do provozních center.

Několik rumunských europoslanců včetně Mariana Jeana Marinesca (PNL, EPP), Clotildy Armandové (USR-PLUS, RE) a bývalé eurokomisařky Coriny Cretuové (Pro Romania, S&D) tak žádá vládu, aby se obrátila na Soudní dvůr EU a zabránila významným ztrátám rumunských dopravců. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

BĚLEHRAD

Zákaz vycházení se ruší. Srbská vláda sice ve čtvrtek zpřísnila epidemiologická opatření tím, že zakázala venkovní i vnitřní shromáždění s více než 10 lidmi, zákaz vycházení v hlavním městě ale nakonec nezavede. Plán totiž vyprovokoval napříč zemí protesty, některé z nich násilné. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář