https://www.traditionrolex.com/7

 Co nového na mělnické gastroscéně IV. | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nemáte se jak dostat domů? Pomůžeme vám zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Co nového na mělnické gastroscéně IV.

Po nucené koronové pauze tu máme již čtvrtý článek o novinkách na mělnické gastro-scéně. Ve  zmiňované pauze bylo skvělé, že spousta podniků aktivně hledalo jak tu náročnou dobu přežít – někdo zavedl rozvozy, někdo pomáhal šitím roušek nebo podporou zdravotníků a dalších složek.

K restauracím, které běžně rozváží, tak najednou přibyl například Němý MedvědRestaurace bez názvu nebo restaurace Na Hradbách – a zdá se, že se to vyplatilo, zákazníci je podporovali, restaurace tu s námi zůstaly a můžeme si je dál užívat. Pomohl i prodej “z okénka”, a třeba kavárnu Kafe Mělník to dovedlo ke spuštění online objednávkového systému, který lze stále využívat.

Ale to období má i smutný dopad – za oběť mu padl příjemný obchůdek Božské chuťovky v ulici Kněžny Emmy.

Na konci května předznamenala příchod lepších časů akce Mělník hraje Unplugged pod mělnickým zámkem. Poprvé se tu veřejně objevil Kafe Mělník foodtruck a také se tu ještě před oficiálním otevřením představil hostinec Dobrý Kanec.

A to je vlastně ta největší událost na naší malé gastro-scéně – z hospody U Beníšků se pod vedením kluků z Němého Medvěda stal hostinec Dobrý Kanec. Ač jim korona v podstatě překazila otevření, nebojácně využili nově dostupného času, aby přeměnu dotáhli ještě o kousek dál. Otevírací párty byla skvělá – stoly se pravidelně plnily pochoutkami ve stylových pekáčích a výborná Plzeň tekla proudem (a to i po výčepu, který se ten večer zlatavým mokem důkladně pokřtil).

Ve podzemním prostoru bývalé restaurace Hvězda (naproti turistickému infocentru) se zrodila kavárna Chléb náš vezdejší. S originální výzdobou prostoru přichází s originální nabídkou vlastního chleba, který každý den pečou ve vlastních pecích v nejnižším patře svého podniku. I přesto je to v těchto parných dnech chladem osvěžující prostor. Chléb vám na přání naplní sýrem a masovou směsí, ale můžete si ho odnést domů i jen tak. Připravují skvělé dezerty, které nejsou nijak přeslazené a mají skvělý čaj (mangový) a dobrou kávu.

Kavárna Želví Doupě se změnila na Café Živel (ta přesmyčka je skvělá). Prostor prošel drobnou rekonstrukcí – je zde více místa pro hosty, oblíbený dětský koutek tu stále najdete a pěkným posunem je výzdoba v podobě dřevěných uměleckých děl Silvie Belis. Nabídka káv správně prořídla, ale za to přibylo rozmanitější občerstvení – plněné bagetky, sendviče nebo bublinkové vafle.

Výbornou zprávou je, že nám ožívá náměstí Míru i v týdnu (mimo oblíbené sobotní trhy). Ke stánku Donnie Brasco se přidal stánek La Quiche bistro kde si můžete dát zapečené bagety, brambory či nachos, ale samozřejmě také výběr zapečených koláčů a vše spláchnout pivem z pivovaru Lobeč. V posledních dnech se na náměstí potkávají také dvě různé zmrzliny – oblíbená Rolovaná zmrzlina Honzy Šulce a zmrzlinový foodtruck Ajskrýmkára, který o víkendech bývá na Kokořínsku. Ta rozmanitost výběru zmrzlin (ještě společně s cukrárnou Cake Art a okénkem salátového baru) přímo na náměstí je prostě skvělá.

Stánky se dokonce rozšiřují i mimo centrum – milým překvapením je mělnický foodtruck Nachleba umístěný na cyklostezce pod mostem.

Znovu také otevřelo Sapore Italiano v bývalé enotéce na zámku – novinkou je prodloužená otevírací doba v pátek a sobotu až do 22 hodin. Posezení se zapadajícím sluncem je tam prostě povznášející.

Něco se také chystá v Mlazicích – přímo u autobusové zastávky vzniká podniková prodejna Les & louka, která se bude zaměřovat na maso a produkty z vlastní zvěřiny a ekologicky chovaného skotu z Českého středohoří. Otevírat se bude v průběhu tohoto léta.

Z mírně vzdálenějších lokací se hlásí penzion Na Kmíně v Obříství – opět otevřel své bistro - a pokrmy na jejich posledním víkendovém grilování byly famózní. Zároveň je možné zajet si tam na dobrou snídani. Aktuálně máme zprávu, ze oblíbené Dubistro v Dubé se také chystá na svůj restart.

Co se tyká gastro akcí - nejprve je třeba vzpomenout na Africké trhy na nádvoří mělnického zámku – k vidění, ochutnání a zakoupení byla spousta exotického ovoce, výrobků i koření.

A co nás čeká? Nejbližší akcí (už dnes!) je Moře u Mělníka, kde se u řeky, v prostoru před vinařstvím Bettiny Lobkowicz objeví stánky nejen s mořským streetfoodem, ale také hudebníci, kejklíři, apod.

Na konci července se pak můžeme těšit na další akci Mělník hraje kytary, smyčce, vokály – opět na náměstí Míru, opět pro dobrou věc a tentokrat to bude velký – z plánovaných gastro stánků můžeme jmenovat Kafe Mělník, Vafle Mělník, Němý Medvěd s Dobrým Kancem, Nachleba nebo pizza Bardolino.

Nemůžeme zapomenout také na letošní Mělnické vinobraní – díky koronovým omezením bude jiné, jen jednodenní, bez atrakcí a rozprostřené po širším centru města – ale bude mít foodzónu soustředěnou na náměstí Karla IV., kde určitě bude spousta dobrot a spousta dobrého mělnického vína Smiling



Ostatní

https://www.traditionrolex.com/7