Co přijde po pandemii? Diplomat s politologem mluví o velké změně

NÁZOR - Koronavirová krize v následujících měsících v jistý moment odezní, věří bývalý americký diplomat Robert Blackwill a politolog Thomas Wright z think tanku Brookings Intitution. V komentáři pro server National Interest naznačují, že pozornost se následně přesune k tomu, zda mezinárodní společenství využije tento bolestivý moment k formování lepší budoucnosti.

Světový řád je vzácný

Wright a Blackwill takovou možnost nevylučují, ale soudí, že nejprve je nutné si uvědomit, že dosavadní světový řád je u konce a jen tak se neobnoví. "Světový řád je vzácností. Objevuje se pouze tehdy, když panuje vzájemné pochopení mezi velmocemi ohledně toho, na čem se zakládá legitimní jednání a jak vynucovat pravidla, pokud jsou porušována," dodávají autoři komentáře.

Uvedené momenty nastaly v roce 1648, kdy se evropské mocnosti dohodly, že budou vzájemně respektovat svou suverenitu, a následně po napoleonských válkách, kdy se mocnosti domluvily, že budou čelit revolucím a společně konzultovat mezinárodní krize, nastiňují ex-diplomat a politolog. Dodávají, že naposledy se náznak světového řádu objevil v 90. letech a první dekádě aktuálního století, kdy se američtí spojenci v Evropě a Asii, budoucí američtí rivalové Rusko a Čína, stejně jako nezúčastněné mocnosti Brazílie a Indie v zásadě poddali mezinárodnímu řádu v čele se Spojenými státy.

Uvedení aktéři tehdy respektovali nové prvky jako humanitární intervence a nesnažili se mařit americké plány za pomoci síly, a to ani v případě svého nesouhlasu, jako například při invazi do Iráku v roce 2003 nebo při rozšiřování NATO, vysvětlují Blackwill a Wright. Konstatují, že mnozí Američané si tehdy mysleli, že všechny velmoci se nakonec stanou odpovědnými činiteli společného liberálního řádu.

"Naneštěstí to byla iluze," pokračují vysloužilý diplomat s politologem. Poukazují, že klíčovou hnací silou tohoto řádu totiž nebyla spokojenost zbytku světa s vůdčí rolí Spojených států, ale nezpochybnitelný fakt, že Washington měl více síly než jeho protivníci.

Toto období nyní skončilo a američtí rivalové jako Čína a Rusko se uchylují k většímu autoritářství, sílí, získávají více strategických možností a spolu s tím rostou jejich ambice, deklarují Blackwill a Wright. Připomínají, že Peking i Moskva si budují vlastní sféry vlivu, přičemž tento trend probíhá zhruba od roku 2016 a zrychluje.

Čínský režim je stále represivnější a více totalitní, k čemuž využívá nové technologie, upozorňují někdejší diplomat a politolog. Varují, že Peking vystupuje proti liberálním normám i na mezinárodní scéně a za pomoci geoekonomického nátlaku se snaží zlomit menší mocnosti.

Rusko se zase drze vměšuje do vnitřní politiky Spojených států i Evropské unie a stojí v čele snah zpochybnit principy Washingtonem vedeného světového řádu, kritizují autoři komentáře. Domnívají se, že tyto změny značí konec krátkého období existence takového řádu, který se zřejmě v následujících desetiletích jen tak nevrátí.

Příprava nejen na další pandemii     

"Existuje jen malá šance jakéhokoliv porozumění mezi Spojenými státy, Čínou, Ruskem, Evropskou unií a Japonskem ohledně toho, co zakládá legitimní jednání či jak vynucovat pravidla, pokud jsou porušována," pokračují Blackwill a Wright. To je podle nich podtrženo skutečností, že koronavirus je vedle studené války největší výzva pro Spojenými státy vedený řád od druhé světové války.

Před příštím americkým prezidentem tak leží úkol oživit americkou vůdčí roli svobodné společnosti a zlepšit řád, který Spojené státy nabízejí nejen svým občanům, deklarují vysloužilý diplomat s politologem. To podle nich neznamená pouze zlepšení situace ve Spojených státech, ale také efektivnější a chytřejší využívání diplomatických pák na mezinárodní scéně, překonání zastaralého bezpečnostního prismatu a navýšení ambicí ve vztahu k Evropě i prohloubení vztahů s asijskými demokraciemi.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Jde také o zastavení posunu mocenské rovnováhy ve prospěch Číny, tedy soupeření s Pekingem při vytýčení oblastí společné spolupráce a společných problémů, domnívají se Blackwill a Wright. Dodávají, že v rámci této strategie by měly Spojené státy omezit své angažmá na Blízkém východě a být tvrdší na své autoritářské spojence.

Za nejdůležitější ovšem autoři komentáře pokládají vytvoření mezinárodní koalice k ukončení koronavirové krize a formování doby po pandemii. Příští americká administrativa by tak měla podnítit společnou mezinárodní akci k výrobě vakcíny a léků, koordinovat obnovu jednotlivých ekonomik, aby posílily vzájemně výhodnou globální ekonomiku, pomoci rozvojovým zemím, které koronavirus oslabuje výrazně více, stejně jako reformovat světové instituce a světovou infrastrukturu, míní Blackwill s Wrightem. Dodávají, že tak budeme lépe připraveni na další pandemii i obecné mezinárodní výzvy.

Související

Více souvisejících

Čína Rusko USA (Spojené státy americké) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy