InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy fotografií - Fotoklub Písek

    Úterý 4.6 17:00 - Galerie Portyč Písek

  • Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Otakara Ševčíka

    Úterý 4.6 18:00 - Divadlo Fráni Šrámka Písek

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Týně nad Vltavou otevřeli nové infocentrum a podzemní chodby

 Autor: Gabriela Volná

    Autor: Gabriela Volná

TÝN NAD VLTAVOU - Dnes se v Týně nad Vltavou otevřela budova nového Informačního centra ve zrekonstruovaných prostorách zámku na náměstí Míru 1. Rekonstrukce budovy vyšla zhruba na pět milionů korun. Byly zde zpřístupněny podzemní chodby o délce trasy 160 metrů. Součástí podzemní prohlídky jsou i expozice, které zapůjčilo Přírodovědné muzeum Semenec a Jihočeské zemědělské muzeum v Netěchovicích. Představena byla i Vltavotýnská karta výhod v úzké spolupráci s půjčovnou elektrokoloběžek Petra Malého a společnosti KPT rail. Návštěvníci si zde mohli užít i 160 metrů dlouhou prohlídku podzemních chodeb.

 

„Naše nové Informační centrum tady zbudovala firma Š+H za tlačenky pana Slepičky a dalších lidí z odboru, třeba paní Pixové a dalších a těm bych za to chtěl moc poděkovat. I když jsem původně doufal, že rekonstrukce vyjde na trochu menší peníze, myslím, že bude bude v Infocentru krásné prostředí. Jak vidíte, budou tady možnosti půjčování kol, elektrokol a dalších věcí, takže i pro turisty se zde najde mnoho věcí, které by jinde neměli. Také připomínám bezbariérnost, protože jsme na starém Ičku měli jen schody a ne všichni tam mohli přijít," řekl starosta města Ivo Machálek.

Došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky, všichni pak byli pozváni do informačního centra.„Byl zrekonstruován vnitřní prostor, propojen s přednáškovou místností, byla zrekonstruována i chodba, skrz kterou se sestupuje do podzemních chodeb, byly zrekonstruovány schody do podzemních chodeb, byl upraven vstup a prostor před infocentrem," řekla Milada Pixová Hodná, vedoucí odboru školství a kultury.

Proběhlo poděkování kolegům z odborů, všem, kteří se podíleli na rekonstrukci informačního centra, Regionální rozvojové agentuře Jižních Čech, Muzeu Semenec a Jihočeskému zemědělskému muzeu v Netěchovicích za expozice do podzemních chodeb, České centrále cestovního ruchu za poskytnutí elektrokol a Petru Malému, který začal v rámci projektu půjčovat elektrokoloběžky.

„Minulý týden jsme dostali skvělou zprávu, že nám byla poskytnuta dotace od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 50% z celkových uznatelných nákladů projektu, což je skoro 2,4 milionu. Díky této dotaci budeme moct do Informačního centra pořídit i dva interaktivní prvky. Bude se jednat o vnitřní informační panel a interaktivní tabuli s virtuální prohlídkou chodeb pro ty, kteří nebudou chtít nebo nebudou moci sestoupit do podzemních chodeb," oznámila radostnou zprávu Milada Pixová Hodná.

Vltavotýnská karta výhod

Byla také představena vltavotýnská karta výhod. Princip vysvětlují Jan Slepička společně s Petrem Malým:
„Je to karta, kterou dostanou turisté nebo občané, kteří si půjčí elektrokolo nebo elektrokoloběžku. Pokud absolvují dvě zastávky nebo dvě aktivity z karty, tak na těch ostatních už mohou čerpat vyobrazené slevy. Kromě města Týna nad Vltavou a muzea se do toho zapojila restaurace Hugo, zámek Mitrowicz, muzeum Semenec, Jihočeské zemědělské muzeum v Netěchovicích a Jihočeská plavební společnost," řekl Jan Slepička.

Podzemní chodby

Dnešním dnem se také otevřely podzemní chodby, které byly obohaceny o dvě expozice. Obě expozice poskytla zdejší muzea – Semenec a Zemědělské muzeum v Netěchovicích. Muzeum Semenec připravilo do podzemních chodeb ukázkovou liteckou dílnu, pro odlévání cínu a Jihočeské zemědělské muzeum v Netěchovicích si zase do podzemních chodeb připravilo ukázku pluhu, cepů, řešet, které jsou malou ukázkou expozice Jihočeského zemědělského muzea v Netěchovicích.

Návštěvníci mohli dnes využít prohlídku podzemních chodeb zdarma. Ti, kteří do podzemí chtěli vstoupit, si museli obléct pláštěnku a gumáky, protože v chodbách bylo vlhko. Trasa prohlídky podzemních chodeb má zhruba 160 metrů a místy je úzká jen na šířku chodidel. Prohlídka trvá asi 30 minut a je doprovázená výkladem průvodkyně.
„Podle legendy mají centrum města tyhle chodby spojovat s bývalým hradem nad městem, kde je dneska otáčivé hlediště a se zámkem v Hněvkovicích a údajně mají vést i pod řekou Vltavou. O první průzkum se v 50. letech pokoušel Bedřich Karásek, který byl zakladatelem muzea a učitel a ten měl ve svém plánku zanesených více než deset různě dlouhých chodeb. První odborný výzkum probíhal v roce 1992 a od roku 2005-2008 jsou ty chodby přístupné veřejnosti," řekla úvodní slova k historii podzemních chodeb průvodkyně Martina Nekolová.

Prohlídky probíhají každou hodinu a pro dospělého stojí lístek 60 Kč, snížené vstupné pro děti, studenty, seniory, ZTP-P a válečné veterány je 30 Kč, rodinné vstupné pak vyjde na 130 Kč. Turistické informační centrum je otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace