Konec sladkostí u pokladen a fastfoodu u škol? Británie zvažuje kvůli covidu masivní boj s obezitou

Obezita je v současné době vnímána jako nejrozšířenější příčina chronických onemocnění po celém světě. Netýká se jen dospělé populace, ale hlavním problémem je prudce narůstající obezita u dětí. Velká Británie vyhlásila obezitě válku poté, co byla označena za zdravotní předpoklad, který může zvýšit riziko těžkého průběhu onemocnění covid-19 a dokonce i smrt.

Ve Velké Británii trpí nadváhou nebo obezitou 64 % lidí. Strach z druhé vlny covid-19 a jejího dopadu na Velkou Británii vláda připravuje plán k řešení obezity, který by měl být odhalen koncem měsíce. Předseda vlády Boris Johnson změnil svůj pohled na obezitu, poté co byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s onemocněním covid-19.

Již v minulosti odborníci v oblasti veřejného zdraví a různé kampaně požadovali omezení propagace nezdravých potravin v televizi a požadovali zákaz prodeje rychlého občerstvení v blízkosti škol. „Přemýšlejte, co se stalo s tabákem“, řekl Guardianu Richard Murray výkonný ředitel Královského fondu, bývalý analytik v NHS, který dříve zastával řadu funkcí na ministerstvu zdravotnictví. Podle jeho slov se jedná o obrovskou národní výzvu. „Omezte prodeje, zvyšte daně. Použijte každou možnost,“ radí Murray.

Odborníci navrhli i zákaz prodeje sladkostí u pokladen, uzavření restaurací rychlého občerstvení v blízkosti škol, zveřejňování kalorického obsahu na menu v restauracích a rozšíření daně z cukru i na mléčné nápoje. „Daň z cukru byla inovace, která dobře fungovala,“ míní Murray, který dodává, že daň může být odváděna z nasycených tuků nebo počtu kalorií.

Od roku 2018 musí výrobci nealkoholických nápojů ve Velké Británii odvádět daň podle obsahu cukru v nápojích. Podle Guardianu tato daň pomohla snížit až 28,8 % cukru v limonádách. Proti dani z cukru byl Johnson, který byl rozhodnutý, že daň zruší, ale po zkušenosti s covid-19 své stanovisko přehodnotil.

V České republice ministerstvo zdravotnictví v roce 2019 upozornilo, že více než pětina dětí je obézních nebo má nadváhu a počet stále narůstá. Podle českého statistického úřadu obezita ohrožuje 18,5 % Čechů, z toho téměř 20 % mužů a 18 % žen. Průměrná hodnota indexu tělesné hmotnosti je 25,2 a dosahuje na horní hranici normální zdravé váhy.

V Amsterodamu začali s obezitou bojovat v roce 2012. Zakázali ovocné džusy a šťávy ve školách, žádné sponzorství od firem rychlého občerstvení, které také byly požádány, aby neprodávaly jídlo dětem bez přítomnosti dospělého. Kurzy vaření pro zdravější alternativy tradičních receptů a dotované členství v tělocvičnách. Během tří let se počet obézních dětí z jedné pětiny snížil o 12 %.

Susan Jebbová, britská vědkyně z oblasti výživy řekla, že je načase léčit obezitu stejně jako kouření. „Praktičtí lékaři apelují na lidi, aby přestali kouřit. To samé musí udělat pro obézní lidi nebo s nadváhou a nabídnout jim podporu,“ uvedla Jebbová.

Související

Více souvisejících

obezita, nadváha, hubnutí Velká Británie potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy