19. 7. 2020

S lupou do historie: Veronica Mars

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Veronica Mars 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Veronica Mars
Žánr Akční, Drama, Krimi, Mysteriózní
Stanice UPN, The CW, Hulu
Vysílání 2004-????
Počet sérií 4
Premiéra 22. 9. 2004
Délka pilotu 39 minut

O čem to je?

Veronica Mars je chytrá a nebojácná 17letá holka, která žije ve městečku Neptune v přímořském Los Angeles. Je dcerou bývalého šerifa, který byl vyhozen z úřadu poté, co nedokázal vyšetřit vraždu její kamarádky a zároveň dcery nejbohatšího obyvatele města. Veroničina rodina se tak ocitla v nemilosti města, její matka utekla a Veronica tedy zůstala sama s tátou, ze kterého je soukromý detektiv. Přes den Veronica jako všichni ostatní studuje na střední škole v Neptune a řeší své vlastní případy, po večerech je pravou rukou svého otce.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Přesně před rokem nám Hulu naservírovalo dlouho očekávané nové epizody tohoto legendárního seriálu, krátce na to jsme vám přinesli náš názor na úvod této nové série. Nyní přichází čas se podívat na úplně první epizodu seriálu Veronica Mars, po nějaké době tu tak opět máme SLDH, které předcházela Novinka pod lupou speciál. A určitě ne naposledy.

Tak jako loni, i tentokrát jsem před názorem do lupy chtěl stihnout maratonem celý seriál, tak jako loni jsem to nakonec vzdal. Ale ono osvěžení přijde samo právě pilotem. Je vtipné tu vidět postavy a jejich charaktery na začátku příběhu, třeba hned Logan a Veronica. Na druhou stranu vlastně už v pilotu je naznačen Veroničin přerod z té křehké dívenky v současnou prďáckou holku. I díky tomu je tu ukázán nesnadný osud, který Veronicu potkal, možná právě proto si získala oblibu u tolika diváků, kteří s ní soucítili.

Ještě se na scénu nedostaly všechny postavy, ale většina těch hlavních už tu je. Nikoho tu nemůžu nijak kritizovat, protože toto jsou prostě oblíbené postavy a ani po herecké stránce se tu prostě nedá někoho nemít rád. Ať už je to drsná Veronica, tajemný Keith, Logan (který je zatím takový, jaký je), Eli Navarro s úžasnými zápichy, které byly už v pilotu. Takže k postavám/obsazení mám jednu jedinou poznámku, konkrétně ke Kristen Bell, v tom hlase jde tak moc poznat ten rozdíl proti současnosti. To je fakt něco, fakt úplně mladičká, to není ta, která včera oslavila čtyřicítku.

Rozhodně byl tento pilot úžasným návratem v čase se vším všudy, oblečení, mobily, auta, tak nějak všechno. Ale neodpustím si jednu věc, která mě odrovnala. Apple MacBook v roce 2004. Jasně jsou to USA, ale prostě mě to dostalo. A celkem by mě zajímalo, kolik to tak tehdy stálo.

Když se řekne Veronica Mars, tak automaticky naskočí i znělka We Used to Be Friends. To už je díky tomuto seriálu kultovní věc a Veronica je s ní neodmyslitelně spjatá. Samozřejmě je v pilotu i řada jiných skladeb, které skvěle sedí k ději a reflektují dobu příběhu. Ale je tu ještě jedna, která by si zasloužila speciální zmínku, a to All You Need Is Love. Ta totiž hraje z hrací skříňky od Veroničiny matky a v závěru epizody přechází z upravené verze do originálu.

Abych ale řekl aspoň něco k seriálu samotnému, protože zatím to pro neznalé je o ničem. Hned od pilotu je tu dlouhodobá záhada, která se táhne napříč příběhem. Je tu zesnulá Veroničina kamarádka, pátrání po vrahovi, které vede k odvolání Keitha Marse z postu šerifa a řadě dalších věcí. Můžu prozradit, že po této stránce příběh nezůstane neuzavřený. Do toho se postupně rozkrývají další okolní příběhy, Veronica a Keith mají další případy, ale takové nějaké epizodní věci přicházejí, pokud si dobře pamatuju, až někdy ve třetí sérii.

Za sebe můžu seriál jedině doporučit, ve své době a vlastně i dnes se jedná o něco jiného, podobná je možná tak Jessica Jones, ale ta má úplně jinou atmosféru. Seriál je i celkem oddechovkou, řeší se tu vztahy a jiné středoškolské věci, ale zároveň je tu takový dospělejší nadhled. Pokud tedy seriál neznáte, můžu jedině doporučit, pak je tu samozřejmě film a zmiňovaná nová série, která má trochu jiný nádech a kvůli jedné věci je proklínaná, ale přesto není špatná, i když by šla udělat líp. Pro skalní fanoušky můžu doporučit jedině snad maraton. Já se na něj totiž brzy chystám, tentokrát doopravdy.

  • vtipy
  • postavy
  • neotřelé
  • Kristen Bell, Jason Dohring …
  • znělka
  • marně se snažím něco najít, ale nakonec nic
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděny série 1–3 + film (chybí minisérie)
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Veronica Mars, she's a marshmellow. Ach, tento pilot jsem si nemohla nechat ujít. I když na SLDH rubriku nemám bohužel už čas, tak člověk občas musí udělat výjimku. A kdy přijde lepší příležitost, než když je na řadě seriál, který miluju už tolik let a který se stále řadí do mojí top desítky. Pamatuju si, že poprvé jsem na Veronicu natrefila v české premiéře, to jsem byla ještě seriály nepolíbená. Neviděla jsem celý díl, ale seriál mě zaujal opravdu hodně, takže se Verča stala jedním z prvních seriálů, které jsem ve své sledovací kariéře sjela maratonem (první tři série).

Je to šílená nostalgie, když se vracím zpět k 16 let starému pilotu. Všichni jsou tak mladí a nevinní! Seriál jsem viděla jen jednou a už je to pěkně dávno, takže jsem si z pilotu vybavovala jen malé útržky. Přesto mě první díl ani takto po letech nezklamal.

Ono je samozřejmě úplně jiné, když to vidíte poprvé, a když už postavy důvěrně znáte. I když si příběh nepamatuju, takto zpětně jsem si dokonale užívala všechny interakce mezi postavami, které jsem si postupně zamilovala. Těžko by se po pilotu dalo věřit tomu, že ten neskutečný idiot Logan se stane mým obrovským crushem a že je budu s Verčou shippovat jako o život. Duncan mi k hrdince nikdy neseděl, ale s Loganem měla od začátku perfektní chemii, i když byli na ostří nože.

Každopádně bezkonkurenčně nejlepší vztah v pilotu mají Verča s Keithem. Who's your daddy a další hlášky mezi nimi padaly jako hrušky, až jsem se musela smát nahlas. Rory a Lorelai a Verča a Keith, to jsou vztahy dítě-rodič, které by si přál asi každý.

Samotná Veronika pro mě byla v dětství vzorem. Neskutečně mě inspirovala svou chytrostí, vtipem, dobrým srdcem. Pamatuju si, že jsem si vytiskla fotku Kristínky s tím krátkým špičatým účesem, který nosila v pilotu, a chtěla jsem po kadeřnici, aby mě ostříhala stejně. A taky jsem si zamilovala fotografování, které mě baví dodnes. Ani se nechce věřit, že takto zábavnou postavu, která bude mít na mladé diváky a divačky tak pozitivní vliv, vytvořila stanice UPN.

Myslím, že seriál rozhodně může zaujmout i diváky v dnešní době, kteří o něj dosud zatím nezavadili. Je neskutečně chytře a poutavě napsaný, má silné postavy se skvělým obsazením a dokonalé hlášky. Ale především nejde jen o obyčejné teen drama. Veronica je už v pilotu nabitá akcí, příběh pendluje z přítomnosti do minulosti a představuje hned několik dějových linií s notnou dávkou záhad, a to dokonce i vražedných záhad. Nudit se rozhodně nebudete!

Sto procent nedávám jen proto, že první polibek je zatím v nedohlednu a bez LoVe tomu prostě vždycky něco chybělo a vždycky něco chybět bude…

  • postavy a obsazení
  • hlášky
  • kombinace teen a mystery
  • chytrý a poutavý scénář
90 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Jessica Angell

Jessica Angell

Tenhle seriál miluju, matně si vybavuju že po Buffy, kterou dávali kdysi hrozně dávno na Nově ( jenom 3....
před 3 roky
AislinK

AislinK

Oba seriály naprosto doporučuji! :) Já dávám opáčko maratony Veroniky i Gilmorek dodnes. Baví stále...
před 3 roky
Lill

Lill

Veronica je super ♥ Sledovala som ju, keď som ja chodila na strednú, takže bola mojim idolom a strašne som...
před 3 roky
Další články k tématu