Do opravené rodinné hrobky prvního starosty Chodova na Sokolovsku odborníci uložily ostatky členů rodiny

20. červenec 2020 08:30

Na důstojné místo posledního odpočinku se vrátily ostatky rodiny prvního starosty města Chodova na Sokolovsku. Rodinná hrobka Karla Fenkla byla ještě vloni plná hřbitovního odpadu a zanedbaná.

Manželka prvního starosty Chodova Anna Marie Fenklová, její snacha a dvě vnoučata. Právě jejich ostatky byly v sobotu 18. července slavnostně uloženy do zrekonstruované rodinné hrobky. Ta byla desítky let zanedbávaná a ukrytá pod hřbitovním odpadem. Město jí v letošním roce vyčistilo a opravilo.

Samotnému pohřbu předcházela bohoslužba v kostele svatého Vavřince, během níž o starostovi promluvil místní historik a organizátor pietní akce Miloš Bělohlávek. „V tuto chvíli hrobka není ještě kompletní. Zatím je hotová její podzemní část, její základy a sochař pracuje na zhotovení samotného pomníku, který se na hrobku bude umísťovat ve dnech před Svatovavřineckou poutí,“ řekl ke stavu hrobky Bělohlávek a dodal, že samotný první starosta bude do hrobky uložen slavnostně až během poutní slavnosti 8. srpna.

Uložení ostatků rodiny Karla Fenkla a oprava hrobky jsou součástí rozsáhlého projektu radnice. Ta plánuje postupně obnovit pietní místa významných osobností, které se podíleli na rozvoji města.  

Jak pietní akce probíhala, si poslechněte v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio