16 let za vraždu milenky platí. Soud odmítl zmírnit seniorovi trest

Za vraždu své podstatně mladší milenky v Brně si osmašedesátiletý Jan Šmehlík definitivně odpyká 16 let. Trest uložený brněnským krajským soudem dnes muži potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Muž se k činu přiznal, soud však žádal o mírnější trest. Podle soudců ale trest není nepřiměřeně přísný, a odvolání proto zamítli.

Pětatřicetiletou matku dvou dětí senior zastřelil v bytě čtyřmi ranami z nelegálně držené zbraně. Trest si odpyká za vraždu i nedovolené ozbrojování.

"Lítost je jediná polehčující okolnost, na druhé straně je zde i přitěžující okolnost, a to odsouzení za více trestných činů. Nemohli jsme přehlédnout následky trestných činů v rodinné situaci, kdy tam zůstaly dvě nezletilé děti," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Tragédie se odehrála loni v říjnu. Šmehlík ženu, s níž měl poměr, pozval k sobě do bytu pod záminkou půjčky 20.000 korun. Kvůli frustraci, neboť zjistil její vztahy s jinými muži, si však připravil zbraň. Po slovní rozepři a přetahování o zbraň na ženu ve chvíli, kdy ležela na zemi, čtyřikrát vystřelil. Mířil na krk, hrudník a břicho. Senior tvrdil, že pistolí chtěl ženu vystrašit, aby se k nevěře přiznala. O zbraň se ale podle něj začali přetahovat a vyšel výstřel, který jej zranil na noze. Muž pak vypověděl, že přítelkyni zbraň vykroutil z ruky a začal střílet.

Muži původně hrozilo až 20 let. Obhajoba dnes brojila pouze proti trestu, považovala ho za nepřiměřeně přísný. "Můj klient se domnívá, že je na něj možno působit trestem mírnějším," uvedl obhájce. Poukázal na to, že Šmehlík se v místě bydliště choval řádně, v domě působil jako domovník a předchozí trestnou činnost páchal jen kvůli řízení auta. Řídil ho prý 40 let, aniž by vlastnil řidičský průkaz. Poukázal i na to, že svého činu lituje. "Vím, že se věci nedají řešit takovým způsobem, mrzí mě to, nedá se to ale vzít zpět," uvedl dnes Šmehlík.

Žalobkyně Jarmila Ošlejšková považovala trest za přiměřený, poukázala na to, že muž v minulosti měl sklony k páchání trestné činnosti. Byl pětkrát trestán, a to nejen za řízení auta, ale i za neplacení výživného. "Znalci resocializaci obžalovaného nevidí jako ideální, souvisí to s jeho osobnostními rysy, jeho osobnost byla vyhodnocena jako abnormálně strukturovaná s narcistickými rysy. Jedná pouze ve svém zájmu, nemá dostatek empatie k potřebám ostatních," uvedla žalobkyně.

Muž má rodině oběti uhradit nemajetkovou újmu asi dva miliony korun. Kromě vraždy byl odsouzen i za nedovolené ozbrojování, pistoli podle rozsudku Šmehlík držel nelegálně. Tvrdil, že ji našel s kamarádem při opravě střechy.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda soudy Brno život

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy