Festival v Českých Budějovicích pohledem Lady Zelbové

Ve dnech 1. – 9. 7. 2020 jsem se zúčastnila šachového turnaje v Českých Budějovicích. Hrála jsem FIDE open B, ve kterém startovalo celkem 86 šachistů a šachistek. Podle ela jsem byla nasazena 24., mým cílem bylo sehrát kvalitní partie a něco se naučit.

Na turnaji jsem byla s projektem Scouting od ŠSČR, díky němuž se turnaj proměnil v nevšední zážitek.

První den jsem hrála s elově slabším soupeřem, který nesehrál dobře střední hru, a partii jsem vyhrála.

Další den proběhla partie sice také s elově slabším, ale za to se soupeřem z projektu Scouting, se kterým jsem po zahájení stála skoro na výhru, útok jsem ale nevedla dobře a partie přešla do pro mě lepší koncovky, kterou jsem po dlouhém boji a soupeřově chybě vyhrála.

Třetí den jsem vyšla dobře ze zahájení s elově silnějším soupeřem, ale podcenila jsem soupeřovy možnosti a ztratila několik temp špatným manévrem s dámou, načež soupeř získal protihru. Pozice byla pro mě stále dobrá, ale byla jsem netrpělivá a obětovala figuru za útok na krále, který soupeř ubránil, a pozice se mi začala rozpadat. Nakonec soupeř udělal v časové tísni chybu a mně se podařilo partii vyhrát.

Následujícího dne jsem špatně rozestavěla figury v zahájení, čehož silnější soupeř využil a partii jsem rychle prohrála.

Pátý den proti mně nastoupil elově silnější soupeř. Ze zahájení jsem získala výhodu, ale při útoku na krále jsem zahrála moc pomalý plán a soupeř stihl udělat protiúder v centru. Ve vzniklé pozici jsme oba nehráli přesně a mně se povedlo přejít do vyhrané dámské koncovky, ve které jsem v časové tísni přehlédla výhru a partie skončila remízou.

Šestého dne se mi povedlo porazit, také hráče z projektu Scouting, který v zahájení zajímavě ale nejspíš bez patřičné kompenzace obětoval pěšce. Pak se mi povedlo získat ještě jednoho pěšce a partii jsem vyhrála.

Na sedmou partii s elově silnějším hráčem jsem sebrala všechny síly a ze zahájení jsem získala pěšce. Soupeř si to nenechal líbit a spustil útok na královském křídle. Naštěstí pro mě už na šachovnici nebyly dámy, proto jsem si soupeře moc nevšímala a připravila jsem průlom na dámském křídle. Partie začala být zajímavá, když jsem obětovala kvalitu za 3 spojené volné pěšce na 5. Řadě (hrála jsem bílými kameny), z nichž jsem jednoho brzy ztratila, a soupeř mě začal utlačovat. Soupeřův tlak se mi podařilo překonat a rozehrála jsem své figury na dobrá pole. Soupeř udělal chybu, když neobětoval kvalitu zpátky a partie by přešla do zajímavé koncovky. Naštěstí se mi po soupeřově nepřesné hře podařilo partii vyhrát.

V předposlední den jsem podlehla silnějšímu soupeři, když jsem zazmatkovala a špatně zhodnotila pozici.

Posledního dne jsem hrála proti další mladé naději. V zahájení, které jsme hráli, jsem měla větší praxi a soupeř se musel ve střední hře bránit. Tentokrát jsem hrála trpělivě, podařilo se mi získat pěšce a partii vyhrát.

Celkově jsem uhrála 6,5 bodu a ke svému překvapení jsem skončila na 5. místě. S výsledkem jsem spokojena, myslím, že jsem svůj cíl splnila a doufám, že si příští rok budu moci znovu zahrát tento zajímavý turnaj.

Děkuji ŠSČR za jeho podporu, projektu Scouting, trenérům z projektu Scouting nejen za přípravy na partie a všem ostatním, kteří se podíleli na této skvělé akci.

Lada Zelbová