Jihokorejská ekonomika se propadla do recese, pandemie paralyzovala továrny

Jihokorejská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla do recese. Epidemie nemoci covid-19 totiž vedla k prudkému snížení vývozu, zatímco nařízení o dodržování minimálních odstupů mezi zaměstnanci paralyzovalo výrobu v továrnách.

Hrubý domácí produkt (HDP) se podle sezonně upravených údajů snížil ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 3,3 procenta, což byl nejhlubší pokles od prvního čtvrtletí 1998, uvedla dnes centrální banka.

Analytici očekávali v průměru pokles HDP o 2,3 procenta. Za leden až březen se HDP snížil o 1,3 procenta. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Meziročně se HDP čtvrté největší ekonomiky Asie snížil o 2,9 procenta, také nejvíce od roku 1998. Analytici počítali s poklesem o dvě procenta.

Vývoz, který se na HDP podílí téměř 40 procenty, klesl mezičtvrtletně o 16,6 procenta. To byl nejhorší propad od roku 1963, píše Reuters. Produkce zpracovatelského průmyslu klesla o devět procent, produkce ve službách pak o 1,1 procenta. Investice ve stavebním sektoru se snížily o 1,3 procenta a kapitálové investice o 2,9 procenta.

Světlým bodem byla soukromá spotřeba, která se proti předchozím třem měsícům zvýšila o 1,4 procenta. Pomohly k tomu vládní dávky, které podpořily výdaje spotřebitelů v restauracích, za oblečení i aktivity související s trávením volného času.

"Výdaje spotřebitelů by se měly pomalu zlepšovat, hrozba viru ale pravděpodobně zcela nezmizí a některá nařízení o sociálním odstupu pravděpodobně zůstanou v platnosti," uvedl ekonom společnosti Capital Economics Alex Holmes. "Na druhé straně globální poptávka se bude pravděpodobně zotavovat pomalu, což bude mít vliv na oživení vývozu."

Ministr financí Hong Nam-ki očekává, že by se ekonomika mohla od třetího čtvrtletí začít zotavovat. "Je možné, že ve třetím čtvrtletí uvidíme oživení v čínském stylu, protože pandemie zpomaluje a aktivita v zahraniční výrobě, školách a nemocnicích se obnovuje," řekl.

Vláda prozatím zavedla opatření za 277 bilionů wonů (5,3 bilionu Kč), , která mají pomoct zmírnit dopady pandemie. Politici však nemají téměř žádnou kontrolu nad globální poptávkou po jihokorejském zboží. Země vyváží vše od čipů přes auta až po petrochemické produkty.

Za celý letošní rok analytici očekávají, že ekonomika klesne o 0,4 procenta, což bude první a nejvýraznější pokles od roku 1998. Mezinárodní měnový fond (MMF) však počítá s poklesem o 2,1 procenta. Minulý týden guvernér jihokorejské centrální banky prohlásil, že bude potřeba upravit ještě víc směrem dolů výhled, který na letošní rok počítá s poklesem HDP o 0,2 procenta.

Související

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Více souvisejících

Jižní Korea Ekonomika HDP

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Palestina

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v pondělí.  

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

před 8 hodinami

Aktualizováno před 15 hodinami

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

včera

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy