Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.07.2020 18:24:19

Trh pod tlakem Jánošíka

Investor a ekonom Gavyn Davies tvrdí, že reprodukční číslo R nyní „v 95 % americké ekonomiky převyšuje hodnotu jedna“. Pokud by to nebyl přechodný stav, mohlo by dojít na další sociální distancování, které ekonomické oživení zřejmě nepodpoří. Index S&P 500 je nyní zhruba na stejné úrovni, jako na počátku roku za poslední měsíc si připisuje více než 5 % a obchoduje se s PE vysoko nad dvaceti. Pokud bychom aplikovali běžnou „moudrost”, podle které jsou akcie dobrým předstihovým indikátorem, měly by se věci i přes R>1 obracet k lepšímu. Nebo...

Ohledně oné akciové věštecké koule je to trochu paradoxní situace: Investoři a analytici na trhu se z makroekonomických dat snaží vyčíst, jak bude vypadat další ekonomický vývoj, a podle toho se vyvíjí ceny akcií. Ekonomové, firmy i domácnosti ale zase hledí na akciový trh a snaží se z něj vyčíst, jak se bude vyvíjet hospodářství. Je to trochu kruhová reference. Morgan Stanley v každopádně v následujícím grafu ukazuje, o kolik měsíců trh předběhl danou recesi a o kolik měsíců předběhl její konec. To znamená, kdy začal trh klesat (relativně k počátku recese) a kdy začal růst (relativně ke konci recese). Podle grafu se zdá, že akcie jsou skutečně zajímavým předstihovým indikátorem, i když ne dokonalým.



Zdroj: Twitter

Takže třeba v roce 1990 klesl trh pouhý měsíc před recesí (a rostl šest měsíců před jejím koncem). Ale v roce 1970 klesl již 13 měsíců před recesí a v roce 2001 zase začal růst až 10 měsíců po konci recese. Mediány pak hovoří o číslech 7 měsíců a 5 měsíců. Jsou to relevantní čísla pro současný vývoj? Ten je minimálně v poválečné historii naprosto ojedinělý, protože ekonomický útlum není vyvolán nějakou vnitřní nestabilitou, ani geopolitickými tenzemi (a následně třeba vývojem na ropném trhu). Je tu faktor ekonomice samotné naprosto vzdálený, i když v konečném důsledku i s ní pevně spojený.

Jak jsem naznačil v úvodu, indikátor jménem S&P 500 (či PE S&P 500) zatím jde spíše proti indikátoru R. A valuace a ceny akcií jsou již v přímém kontrastu třeba s tím, jak si vede část firemního sektoru - malé společnosti:



Zdroj: Twitter

Dost podobným jazykem hovoří třeba pohled na nákupní mobilitu:


Zdroj: Twitter

Způsobů, jak skloubit S&P 500 na straně jedné a R a ekonomicko společenská data podobná těm výše uvedeným na straně druhé, je několik a nedávno jsem se jim zde věnoval: Počínaje vlnou likvidity, přes možný (i když s ohledem na okolnosti exotický) znatelný pokles rizikové prémie akcií, možný velmi dlouhodobý výhled akcií (ignorování roku, či dvou problémů) a konče třeba starou známou hamižností. Realita je zřejmě pestrá, nečernobílá, může obsahovat od každého trochu.

Poslední graf, který bych dnes rád ukázal, ukazuje počet otevřených akciových pozic přes platformu Robinhood (u nás by se asi v logice věci jmenovala Jánošík) a je možná důležitým střípkem v této mozaice:



Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

21.11.2019Akciové trhy pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) (21.11.2019) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.09.2019Akciové trhy opět pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.09.2018Akciové trhy pod výprodejním tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688