Česko osloví EK kvůli rozšíření dolu Turów

blank

Česko osloví Evropskou komisi kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów. Polsko podle ministerstva životního prostředí nekomunikuje a neposkytuje Česku požadované informace. Na základě informací ČTK o tom informoval Český rozhlas, který dále uvedl, že podle předkládací zprávy se české zainteresované subjekty snažily na ministerské, regionální i lokální úrovni dosáhnout toho, aby Polsko dbalo na řádnou spolupráci a dodrželo povinnosti plynoucí z unijního práva.

„Polsko však v dané věci s Českou republikou v zásadě nekomunikuje a neposkytuje informace a dokumenty, o které Česká republika žádala, což nejen přispívá k silným obavám na české straně, ale také zvyšuje tlak na hledání a nalezení řešení. Zároveň Polsko nerespektuje procesní postupy, které jsou stanoveny unijním právem,“ sdělili předkladatelé.

Prodloužením těžby v dole Turów přichází česká strana prokazatelně o vodu. V Polsku naopak sbírají podpisy pod petici, v níž kritizují kroky české strany žádající zastavení těžby v dole. Odvolávají se na to, že by jeho uzavřením přišly o práci tisíce lidí. Petici chtějí předat předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Petice koluje mezi obyvateli okresů Zgorzelec, Bolesławiec a Lubań. Petiční archy lze podepsat na radnicích, v kostelech, podpisy na ulicích sbírají i skauti.

„Uzavřením komplexu Turów by nastala sociální katastrofa. Nezaměstnanost by v regionu stoupla nad 15 000 osob profesně spojených s dolem nebo elektrárnou. Když v to započítáme i rodiny těchto zaměstnanců, bylo by ohroženo kolem 60 000 osob. To nelze dopustit. Přechod na jiné energetické zdroje se musí provádět jak s úctou k životnímu prostředí, tak s úctou k lidem a jejich pracovním místům,“ citoval deník MF Dnes polskou europoslankyni Annu Zalewskou.

Elektřina vyrobená v Turówu představuje osm procent energie vyrobené v Polsku. V přepočtu jde o tři miliony domácností. „Splňujeme unijní směrnice o ochraně životního prostředí, uzpůsobujeme naše elektrárny a doly stále přísnějším normám, podnikáme na základě legálně udělené licence a veškeré naše aktivity jsou zákonné. Zrušení těžby uhlí není možné z technických, ekonomických ani sociálních důvodů. Navíc požadavek české strany na zrušení licence s cílem uzavřít Turów do deseti let je neopodstatněný. Zvlášť, když v našem sousedství, tedy v Česku a hlavně v Německu, jsou v provozu podstatně rozsáhlejší doly hnědého uhlí,“ sdělil Wojciech Dąbrowski, předseda představenstva PGE.

Scroll to Top