Český červenec v EU: Historická dohoda na záchranném plánu je na světě

© EPA

Přinášíme vám další stručný přehled toho nejzajímavějšího, co se v uplynulém měsíci z českého pohledu v Evropské unii odehrálo.

V rámci seriálu Český měsíc v EU vybíráme podstatné události, o které by nikdo se zájmem o evropskou politiku ČR a dění na evropském kontinentu v českém kontextu neměl přijít.

Silniční balíček prošel

Evropský parlament na začátku července přijal několik let vyjednávaná pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.

„Tento balíček má obrovskou českou stopu, úplně všude,“ uvedla zpravodajka jednoho z  legislativních návrhů, komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, s odkazem na velké zapojení českých europoslanců, stejně jako aktivitu Stálého zastoupení ČR v Bruselu nebo českého sdružení dopravců ČESMAD.

Europoslanci schválili očekávaný silniční balíček. České řidiče čekají lepší podmínky

Evropský parlament dnes přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček, který nese velkou českou stopu, zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy.

Ústavní právo bránit se zbraní

Česká vláda v polovině července nečekaně podpořila senátní návrh zákona, který by do ústavy zakotvil právo bránit se zbraní. Senát přišel s návrhem poté, co přijal petici s více než 100 000 podpisy požadujícími úpravu ústavy. Petice vznikla mimo jiné v reakci na přijatou směrnici EU o držení a nabývání zbraní. Ke změně ústavy je zapotřebí třípětinová většina hlasů v obou komorách parlamentu.

The Capitals: Česká vláda podpořila ústavní zákon bránit se zbraní

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

Klíčová shoda na fondu obnovy a rozpočtu

Lídři zemí Evropské unie se po pětidenním maratonu vyjednávání a měsících dohadů v Bruselu 21. července dohodli na nastavení budoucího víceletého finančního rámce a jeho klíčové součásti – fondu obnovy evropských ekonomik po pandemii koronaviru v objemu přibližně 20 bilionů korun, které si Unie společně půjčí.

Evropští lídři se shodli na fondu obnovy a rozpočtu, Babiš je s výsledkem spokojený

Prezidenti a premiéři evropských zemí se pátý den vyjednávání konečně dohodli na parametrech fondu obnovy ekonomik a budoucího sedmiletého rozpočtu. Oznámil to dnes ráno předseda Evropské rady Charles Michel. Podle premiéra Andreje Babiše dopadlo vyjednávání pro Česko dobře.
Celkový objem fondu, …

Podle premiéra Andreje Babiše dopadlo vyjednávání pro Česko dobře. Země z celkového dlouhodobého rozpočtu v objemu 1,8 bilionu eur získá 35,7 miliardy eur (964 miliard korun), tedy o více než 100 miliard korun více než v právě probíhajícím období. Štědré jsou pro Čechy také pravidla flexibility, tedy podmínky, na co půjdou peníze použít.

Evropská unie se společně zadluží. Co z toho vyplývá pro Česko?

Společný dluh Evropské unie. Před měsíci to byla revoluční myšlenka, kterou jako první začala prosazovat koronavirem zasažená Itálie. Dnes je to realita. 

Z velkým společným zadlužením EU souvisí také otázka nových zdrojů unijního rozpočtu. Česko podle ministra životního prostředí Richarda Brabce souhlasí se zavedením poplatku z nerecyklovaných plastů. ČR se zaváděním nových vlastních zdrojů rozpočtu dříve nesouhlasila, ale postupně svou pozici zmírnila.

Česko souhlasí se zavedením evropské daně z nerecyklovaných plastů

Česko by mohlo odvádět na nových poplatcích za nerecyklované plasty do unijního rozpočtu ročně kolem dvou miliard korun. Nyní se vedou jednání, jak bude poplatek distribuován, dopadnout by ve finále neměl na daňové poplatníky, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Češi podporují Green Deal, ale neví, co obsahuje

Evropská unie dá 30 procent svého nového dlouhodobého rozpočtu, který obsahuje i masivní fond obnovy ekonomik po pandemii, na ekologii a boj s klimatickou změnou. Většina Čechů to podle exkluzivního červencového průzkumu STEM pro Deník podporuje.

Konkrétně program EU Green Deal, neboli Zelená dohoda pro Evropu, bude podle 66 % Čechů jasným přínosem. Především pro ochranu české přírody a krajiny včetně zlepšení situace v boji proti suchu či kůrovci. Sedmdesát procent Čechů ale současně neví, co Green Deal obsahuje.

Třetina rozpočtu EU na ekologii? Krajinu chtějí chránit i Češi, ukázal průzkum

Evropská unie se na pondělí skončeném summitu dohodla, že 30 procent rozpočtu Unie půjde v příštích letech na ekologii a boj s klimatickou změnou. Většina Čechů to podle exkluzivního průzkumu STEM pro Deník podporuje a chce chránit především českou krajinu.

Dürra nahradí Hrdá

Novou velvyslankyní Česka při EU bude diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky.

Hrdá působila od roku 2015 jako výkonná ředitelka Evropské služby pro vnější činnost (ESVA) pro americké kontinenty. Předtím pracovala například na vysokém postu české velvyslankyně při OSN nebo byla ambasadorkou v Argentině. Na českém ministerstvu zahraničí se v minulosti zabývala i ekonomickou agendou.

Novou velvyslankyní při EU se stane Edita Hrdá, od října nahradí Jakuba Dürra

Novou velvyslankyní Česka při EU bude diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky.

Dukovany trnem v oku rakouské FPÖ

Rakouská opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zkritizovala Evropskou unii a rakouskou konzervativně-zelenou vládu za to, že nebránily rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Český stát a energetická společnost ČEZ na konci července uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku jihomoravské elektrárny.

Podle představitelů strany FPÖ je to i důsledek tlaku EU na uhlíkovou neutralitu. „Neustálý tlak na CO2 neutralitu i tlak na ochranu klimatu bez ohledu na ztráty teď vede k tomu, že země se budou uchylovat právě k takto nebezpečným formám energie,“ řekl mluvčí strany pro otázky životního prostředí Walter Rauch.

Rakouská opoziční strana FPÖ kritizuje EU, že nezasáhla proti rozšíření Dukovan

Rakouská opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) kritizuje Evropskou unii a rakouskou konzervativně-zelenou vládu za to, že nebránily rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany.

EU bude v Kosovu reprezentovat český diplomat

Rada Evropské unie předposlední červencový den jmenovala českého diplomata Tomáše Szunyoga do pozice velvyslance EU v Kosovu. Stal se tak čtvrtým Čechem na pozici velvyslance Evropské služby pro vnější činnost (ESVA). Odborník na Balkán Szunyog, který dosud působil na českém zastoupení při EU a dříve na ministerstvu zahraničí nebo jako velvyslanec ve Slovinsku, do funkce nastoupí od září.

Čech Tomáš Szunyog nastoupí do pozice velvyslance EU v Kosovu

Rada EU dnes jmenovala českého diplomata Tomáše Szunyoga do pozice velvyslance EU v Kosovu. Stal se tak čtvrtým Čechem na pozici velvyslance Evropské služby pro vnější činnost. Szunyog do funkce nastoupí od září.

Další zajímavé zprávy z července

Spokojenost Čechů s členstvím v EU klesla na 46 procent

Spokojenost lidí s členstvím ČR v Evropské unii klesla od loňského listopadu o deset procentních bodů na 46 procent. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM, podle které za poklesem stojí obavy Čechů z ekonomické a globální situace a nejasná představa o tom, jakou roli měla Evropa v pandemii koronaviru.

Europoslanci volají po ráznějším postupu v kauze dolu Turów

Poslanci z petičního výboru Evropského parlamentu dnes vyzvali Evropskou komisi k ráznějšímu postupu vůči Polsku kvůli prodlužování těžby v uhelném dole Turów poblíž českých hranic. Ta podle obyvatel Libereckého kraje znečišťuje pitnou vodu v nedalekých obcích. Podle většiny poslanců tím polská …

Petříček: EU kvůli pandemii nevnímá Čínu jen jako partnera, ale také jako rivala

Je na čase, aby EU říkala Číně víc otevřeně, co považuje ze svého pohledu za problematické ve vzájemných vztazích. Senátorům ze zahraničního výboru to dnes řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Soud EU zamítl Wagenknechtovu žalobu. Stěžoval si, že Babiš zastupuje ČR při jednáních o rozpočtu EU

Soud Evropské unie označil za nepřípustnou a neopodstatněnou žalobu českého senátora Lukáše Wagenknechta na Evropskou radu, která podle politika z Pirátské strany protiprávně odmítla vyloučit premiéra Andreje Babiše ze svých zasedání o unijním rozpočtu.

Česko daruje Řecku milion eur na posílení ochrany hranic EU

Česká republika daruje Řecku milion eur (asi 26,4 milionu korun) na posílení ochrany vnějších hranic Evropské unie. Peníze jsou určeny na technické vybavení a posílení personálních kapacit řecké pohraniční policie.

Evropský semestr: Doporučení pro Českou republiku 2020

Jak je na tom české hospodářství, do jakých oblastí je třeba investovat a jaké politiky vyžadují reformu? Právě na tyto otázky odpověděla Evropská komise v letošním doporučení pro českou hospodářkou politiku.

Unie proplatí Česku 77 milionů korun za repatriační lety

Evropská unie proplatí Česku 77 milionů korun za repatriační lety, kterými se dostali ze zahraničí kromě Čechů i občané jiných členských zemí Unie. Dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničí.

Komise schválila Česku další státní podporu pro podniky zasažené dopady pandemie

Evropská komise schválila český program na podporu podniků postižených koronavirovou pandemií ve výši 22,9 miliardy Kč (866 milionů eur). Komise o tom informovala v tiskové zprávě.

Další důležité události a legislativní vývoj z českého pohledu nabízí server Euroskop.cz ve svých publikacích Týden v EU, které se ve větší míře věnují úrovni Rady EU.

Český červen v EU: Rezoluce proti Babišovi, kauza Turów a pochybné nominace v poradním výboru

Přinášíme vám další stručný přehled toho nejzajímavějšího, co se v uplynulém měsíci z českého pohledu v Evropské unii odehrálo.

Český červenec vznikl s využitím informačního servisu ČTK.

Kalendář