Minčev? Ve Spartě by mu mohlo dělat problémy dodržování taktiky, tvrdí bulharský odborník

Minčev? Ve Spartě by mu mohlo dělat problémy dodržování taktiky, tvrdí bulharský odborník

Vasil Boev, bývalý trenér slávistické mládeže či někdejší asistent Ericha Brabce u druholigové Vlašimi, jenž se aktuálně pohybuje ve školství, pochválil devatenáctiletou posilu Sparty Martina Minčena, jehož si letenské "S" pořídilo z Černo More Varna.

Podle jeho slov s jedná o typické pravé křídlo, ale výjimečně by mohl naskočit také vlevo. "Černo More hraje většinou systémem 4-2-3-1 či 4-1-4-1 a Martin obvykle nastupoval jako pravý krajní záložník. Je velmi dobře technicky vybavený a platí za rychlostní typ hráče. Nebojí se chodit do soubojů jeden na jednoho, má dobrý centr. A cizí mu není ani hra hlavou. V bulharské lize má na svůj věk poměrně dost asistencí a vstřelil i pár branek," připomněl v interview pro iSport.cz na adresu svého krajana Boev.

Co jeho slabiny? "Mohlo by mu dělat problémy dodržování taktiky. Především, když se začne presovat hodně nahoře. Sparta je takticky trochu někde jinde. Ale s tím má u nás problém i Pavel Vrba v Ludogorci, kterému je často vytýkáno, že chce hrát až moc takticky. Hráče tím trochu svazuje. V Bulharsku se na taktiku moc nedá. Když to bude mít srovnané v palici, myslím si, že má rozhodně velkou šanci. Jenže víte, jak to je. My Balkánci jsme trochu jiná mentalita, jsme jinak vychovaní. Víc si dovolujeme, chceme volnost. Martin bude v české lize trochu svázanější, ale když naváže na dobré výkony z Bulharska a bude se chtít dál zlepšovat, věřím, že uspěje," pokračoval na stránkách Deníku Sport učitel na Bulharské základní škole a gymnáziu Dr. Petra Berona.

Zatímco před rokem měl mít blízko do FCSB, odkud šel na západ například Nicolae Stanciu, letos v létě uspěl sportovní ředitel třetího týmu uplynulého ligového ročníku Tomáš Rosický. "Je to zajímavé, jak to dopadlo. Líbí se mu, že by mohl do evropských pohárů a hlavně po změně trenéra se tým výrazně zvedl. Vyhrál pohár. Vím, že ho snad chtěl i Anderlecht, ale Martinovi se to nelíbilo. V posledních sezonách hrál spíš prostředek tabulky a ani finančně na tom údajně nebyl dobře. Vyhodnotil si, že pro jeho budoucí vývoj je lepší přestup do Česka. Jedná se o jeden z největší bulharských talentů současnosti. Na naše poměry je to navíc obří přestup. Ne-li největší za poslední léta," uzavřel na portálu isport.blesk.cz bulharský odborník.

Sparta si zahraje Evropskou ligu! Podrželi jí Šachtar se Sevillou