Incident při návštěvě čínského prezidenta: NS potvrdil trest pro policistu, který fackoval studenta

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jana Nekvapila, jenž jako policista na služebně uhodil zadrženého mladíka. Za zneužití pravomoci úřední osoby dostal tříletou podmínku. Incident se stal poté, co z Prahy odjela delegace čínského prezidenta.

"Podaný opravný prostředek byl odmítnut," stojí v justiční databázi InfoSoud. Plné odůvodnění zatím není dostupné.

Čínský prezident Si Ťin-Pching navštívil Prahu v březnu 2016. Student na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za tehdejší zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět. Policisté mladíka legitimovali a nakonec zadrželi a odvezli na služebnu v pražských Vinohradech.

Podle obžaloby pak Nekvapil na policejním oddělení dal mladíkovi dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. To, že mladíka uhodil, je vidět na kamerovém záznamu.

Spolu s Nekvapilem byl u Obvodního soudu pro Prahu 2 souzen také jeho kolega Martin Kopp, proti kterému obžaloba neměla jiný důkaz než výpověď napadeného mladíka. Tvrdil, že jej Kopp škrtil a dal mu facku, stalo se to však v jiné místnosti, kde nebyly kamery.

Kopp byl zproštěn obžaloby, rozsudky ale opakovaně rušil odvolací Městský soud v Praze. Nakonec justice případ postoupila ke kázeňskému projednání.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Policie ČR návštěva činského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Olomouc zná Saňákova nástupce. Stal se jím dosavadní trenér B-týmu Janotka

Jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že Jiří Saňák po sezóně opouští olomoucký A-tým a odchází za novým angažmá do Pardubic, je známé nové trenérské jméno na lavičce hanáckého prvoligového celku. Přichází na ni úspěšný stratég Tomáš Janotka z olomouckého „béčka“, které ve druhé fotbalové lize skončilo na druhém místě. Jedná se tak určitě o ocenění Janotkovy dosavadní práce a pro samotného dvaačtyřicetiletého kouče se bude jednat o jeho první prvoligové angažmá.

včera

Princezna na hrášku

RECENZE: Princezna na hrášku je pohádka po mozkové obrně a straší amatérismem

Do českých kin, v nichž je o kvalitní podívanou pro děti či rodiny dlouhodobě nouze, vstupuje další pitvořivý slepenec, který z publika dělá hlupáky. Ať už jde o tristní stav zvukového mixu, ochotnickou režii či neexistující vyprávění. Princezna na hrášku dokonale ztělesňuje vše, co je s tuzemskou filmovou pohádkou špatně.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

včera

včera

včera

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy