Pardubice: Oběti holokaustu připomenou kameny zmizelých

18.08.2020 10:46

V řadě evropských zemí se v posledních letech objevují tzv. kameny zmizelých. Zanedlouho budou připomínat tragické osudy Židů i v Pardubicích. První dlažební kostky s mosaznou destičkou nesoucí jméno konkrétního „zmizelého“ budou osazeny do pardubického dláždění 1. září.

Pardubice: Oběti holokaustu připomenou kameny zmizelých
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Kameny zmizelých, jinak také Stolpersteine, jsou projektem německého umělce Guntera Demniga, který je instaloval již v mnoha evropských zemích. Bývají vsazovány do chodníku před domy, jejichž obyvatelé je museli v důsledku nacistické rasové perzekuce opustit,“ řekl Petr Mücke, jeden z iniciátorů instalace těchto malých památníků v Pardubicích. „Při své práci v okresním archivu se často setkáváme s materiály upomínajícími na život a činnost členů pardubické židovské obce před válkou. Domníváme se, že tato kdysi pro město významná komunita a její tragický osud dnes upadá v zapomnění a Kameny zmizelých jsou jednou z možností, jak tuto skutečnost napravit,“ dodala jeho kolegyně Renáta Růžičková.

V době, kdy archiváři se svou aktivitou začínali, již o instalaci prvních kamenů v Pardubicích usiloval pan Martin Pěkný z Prahy, potomek rodiny Weinerovy, která měla v domě U zlatého beránka na Pernštýnském náměstí obchod. „Díky tomu, že pan Pěkný měl již „své kameny“ s nadací pana Demniga rozjednány, mohli jsme se připojit a nechat vyrobit i další tři kameny pro rodinu vedoucího výroby v pardubickém lihovaru Karla Munka. Jinak by pro nás v nabitém kalendáři pana Demniga pro letošní rok již nezbylo místo,“ vysvětluje Petr Mücke.

S instalací kamenů připomínajících právě členy této rodiny pospíchali zejména proto, že v USA stále žije jeden z odvlečených, letos pětadevadesátiletý Ing. Vladimír Munk. V prosinci 1942 byl s rodiči a ostatními pardubickými Židy deportován do Terezína a odtud na podzim roku 1944 do Osvětimi. Válku přežil jako jediný z rodiny, v Osvětimi zemřeli jeho rodiče a více než třicet nejbližších příbuzných. Kameny rodičů i jejich přeživšího syna budou zabudovány do dláždění před poštou u nádraží – proti místu, kde dříve stával lihovar, ve kterém rodina Munkova žila. Další tři dlažební kostky budou připomínat členy Weinerovy rodiny v chodníku před jejich domem na Pernštýnském náměstí čp. 79.

Všechny kameny budou do dláždění vsazeny 1. září. Jako první budou od 16 hodin pokládány kameny na Pernštýnském náměstí a přibližně okolo 17. hodiny bude pietní akt pokračovat u nádraží. Autor projektu podle organizátorů na instalaci vzhledem k situaci kolem šíření covidu nepřijede. Na samotném aktu, který by měl být krátký a komorní, to ale nic nezmění. „Jde o to vzdát úctu konkrétním obětem holokaustu a zanechat tu na ně upomínku,“ říkají pardubičtí organizátoři. „Jsme velmi rádi, že se radnice postavila k projektu Kamenů zmizelých vstřícně. Letos poskytla na jejich výrobu 25 tisíc korun a máme příslib i na rok 2021,“ doplnili. V příštím roce tak chtějí do pardubické dlažby zabudovat kameny připomínající tragický osud dalších čtyř rodin - Gottliebových a Österreicherových z Pernštýnského náměstí, Freundových z ulice Karla IV. a Kačerových z Polské ulice.

Z Pardubic byly v prosinci 1942 vypraveny do Terezína dva transporty. Bylo jimi deportováno 1258 osob z města a širšího okolí. Většina z nich zahynula právě v Osvětimi. Konce války se dožilo pouze 92 z nich. Jen z okruhu pardubické židovské náboženské obce bylo ve vyhlazovacích táborech povražděno 546 osob židovského původu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

10:23 Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městs…