Berlín plánuje nové tunely pro městskou dráhu, stavba může ohrozit romský památník

Sintové a Romové se kvůli výstavbě tunelu nové linky berlínské městské dráhy obávají o osud svého památníku připomínajícího oběti nacistického režimu. Zatímco německé dráhy Deutsche Bahn (DB), které trasu chtějí vybudovat, ujišťují, že pietní místo nebude dotčeno, představitelé organizací sdružujících spolky Romů, Sintů a dalších Romům příbuzných etnik o tom přesvědčeni zatím nejsou.

Nacistický režim do roku 1945 vyvraždil na 500.000 Romů a dalších lidí, které označil za "cikány". Jejich osud od roku 2012 v berlínském parku Tiergarten u budovy Říšského sněmu, nynějšího sídla parlamentu, připomíná památník vybudovaný izraelským umělcem Danim Karavanem. Pietnímu místu vévodí vodní nádrž, označovaná jako studna, která černá barvou vyjadřuje nekonečnou hloubku. Kolem jsou usazeny kameny, v nichž jsou vytesána jména míst, kde Romové za nacismu umírali. Najít zde lze například české Lety u Písku a Hodonín u Kunštátu nebo slovenskou Dubnici nad Váhom.

Podle plánů DB by v podzemí kolem budovy Říšského sněmu a památníku měly vést dva tunely, což vyvolává u zástupců Romů obavy, zda nebude narušena nejen pieta místa, ale kvůli stavbě i celé Karavanovo dílo.

V debatách o tom, jak tunely vést, bylo dokonce navrženo přesunutí památníku, což vyvolalo silnou nevoli Romů. "Přemístění, které bylo kdysi navrženo, bylo ústřední radou zásadně odmítnuto a nyní je to mimo jakoukoli diskuzi," upozornil Herbert Heuss z Ústřední rady německých Sintů a Romů. Hovořilo se i o tom, že stavba si vynutí uzavření místa, s čímž Romové rovněž nesouhlasí.

Dráhy nyní opakovaně ujišťují, že památník a ani jeho důstojnost narušeny nebudou. Alexander Kaczmarek z vedení berlínské divize DB v prohlášení deklaroval, že dráhy jsou si vědomy mimořádného významu místa. "Památník Sintů a Romů zavražděných během nacismu nebude dotčen. Během stavby nové linky městské dráhy bude vždy k památníku možný přístup," tvrdí Kaczmarek.

Heuss zapojení drah do debat ocenil, poznamenal ale, že se tak stalo až později v reakci na obavy rady. "Dráhy vysvětlily, že bude vynaloženo veškeré úsilí, aby 'během stavebních prací byl památník zavražděných Sintů a Romů ochráněn a důstojnost památečního místa zachována'," citoval závazek drah. Dodal, že stejně se vyjadřuje i berlínská ministryně pro dopravu Regine Güntherová.

Romové ale stále neví, jak budou pod parkem Tiergarten tunely vedeny. O projektu, který poskytne metropoli alternativní severojižní spojení, se přitom debatuje takřka 30 let.

"Dráhy zatím počítají s 13 alternativními trasami a tyto alternativy představily na doposud dvou jednáních. Všechny varianty, které jsou vytyčeny v blízkosti budovy Reichstagu, odmítl stavební výbor německého Spolkového sněmu," vysvětlil Heuss. Dodal, že další varianty by projekt výrazně prodražily a vedly by k uzavření tří centrálních linek městské dráhy v Berlíně na tři až čtyři roky. "A to je těžko myslitelné," uvedl.

I když debaty stále ještě neskončily, zdá se, že budování tunelů se památníku zřejmě nějakým způsobem přece jen dotkne. Předseda ústřední rady Romani Rose sice dlouhodobě tvrdí, že by bylo nejlepší, aby trasa vedla mimo celý prostor památníku, zároveň ale připouští, že v nevyhnutelném případě by stavba mohla do pozemku zasáhnout. Pro takovou možnost ale žádá pečlivou ochranu místa. Jasněji by mohlo být možná v září, kdy se chystá další kolo jednání.

Pokud by se při ražení tunelů skutečně muselo do prostoru pod památníkem vstoupit, navrhují Romové využít stavební práce k vybudování informačního střediska. O něj ústřední rada usiluje dlouhodobě, doposud se návštěvníci dozvídají o vyvražďování romských etnik pouze z informačních tabulí. "Bylo by to smysluplným krokem," řekl Heuss o možné výstavně střediska. "Mohlo by být v podzemí, čímž by se plně začlenilo do prostoru parku Tiergarten. Ústřední rada a také nadace památníku se pro potřebu dalších informací již před delším časem vyslovily," dodal.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín Romové Německo Herbert Heuss (němečtí Romové) Deutsche Bahn

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 38 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy