Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Nevzhledné zdi v Plzni ožívají uměleckými díly – FOTKY

21.08.2020 12:34

První ročník festivalu s názvem WALLZ je v Plzni v plném proudu. Na vybraných místech můžeme vidět umělce od nás i ze zahraničí přímo při činu.

3
3124

Umělci zdobí v rámci festivalu například domovní zdi, sklady nebo mosty. Takzvaná street art díla vznikají na deseti místech ve městě. Akce vyvrcholí v sobotu 22. srpna workshopem a vernisáží uměleckých výtvorů.

"Po vzoru řady evropských měst včetně blízké Olomouce či Bratislavy směřujeme k oživení a kultivaci veřejného prostoru s důrazem a citem pro lokální specifika. Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představí kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření,“ uvedla Kristýna Jirátová – manažerka projektu a kurátorka.

Tváří projektu se stal český autor Michal Škapa aka Tron, který je jedním z nejvýznamnějších autorů české graffiti scény. Patří k silné generaci ´writers´ 90. let minulého století, má na svém kontě desítky výstav, stovky uměleckých projektů a je také průkopníkem tzv. muralů, což jsou obrovské street art malby.  Mezi jeho nejaktuálnější projekty patří KOSMOS, který vznikl nedávno na pražském letišti a je jedním z největších muralů ve střední Evropě.

Na WALLZ vedle Škapy spolupracuje devět českých i zahraničních umělců. Celý festival zakončí 22. srpna od 18 hodin vernisáž v DEPO2015 s DJs a tanečníky. Vstup na všechny festivalové akce včetně  doprovodného programu i vernisáže je zdarma. Ještě před vernisáží se v areálu depa bude od 16 hodin konat graffiti workshop pro děti.

Seznam umělců a lokalit, kde tvoří

1. Slawek ZBIOK Czajkowski
boční zeď skladového prostoru SVS v ulici U Seřadiště

2. Josef Sedlák / Akrobad a Tomáš Staněk / Obras
před Střední školou dopravní na Karlovarské ulici

3. Ondřej Vyhnánek / X-Dog
malý objekt trafa v zatáčce u Rychtářky

4. Ondřej Vyhnánek / X-Dog a Michal Škapa / Tron
boční fasáda panelového domu v Zahradní ulici na Slovanech

5. Jakub Janovský
zeď garáže v Kotíkovské ulici na Lochotíně

6. Ruin a Skirl
dlouhá zeď u Lékařské fakulty v Lidické ulici

7. Daniela Herodesová
pilíř mostu Milénia na Mikulášské třídě

8. TIMO
s ohledem na anonymitu umělce jsou tyto lokality neznámé

ZDROJ, FOTO: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství