Letní Floru Olomouc letos navštívilo víc lidí, než se čekalo

Na letošní letní etapu celostátní přehlídky květin Flora Olomouc, která se od čtvrtka do neděle konala na stejnojmenném výstavišti nedaleko centra Olomouce, se přišlo podívat 15 tisíc lidí. Počet návštěvníků je zhruba o pět tisíc nižší než loni v létě, avšak předčil očekávání vedení výstaviště. Kvůli pandemii koronaviru letos výstavu doprovázela přísná hygienická opatření. Sdělila to ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Jarní část výstavy květin se v dubnu kvůli covidu nekonala, stalo se tak poprvé za 60 let existence.

Pořadatelé letní Flory se tentokrát zaměřili na krásu a tajemství městských zahrádek, dvorků a zákoutí. "Za čtyři dny výstavu navštívilo 15 tisíc návštěvníků, což je více, než jsme čekali. Je vidět, že lidem výstava chyběla a těšili se na ni," uvedla Fuglíčková. Stánky a expozice byly rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků a mohly být dodrženy předepsané rozestupy. Pracovníci kontrolovali nošení roušek v pavilonech a regulovali počet lidí v pavilonu A pomocí kamer. Kapacita hlavního pavilonu je omezena na pět set lidí, menších pavilonů na sto.

Autorkou hlavní expozice Zahrada za zdí byla zahradní architektka Marie Doleželová. "Expozice ukázala, že i místa, jako jsou vnitrobloky, dvorky nebo stavební proluky, mohou nabídnout relaxaci, oddech, sloužit jako školní zahrada, sportoviště či být místem pro setkávání a budování komunity," podotkla Doleželová.

K vidění byla i květinová expozice České dědictví UNESCO. Inspirovala se památkami zapsanými na světovém seznamu dědictví a připomněla 20. výročí zapsání olomouckého Sloupu Nejsvětější Trojice do tohoto seznamu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down