InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Burcují za záchranu kaštanové aleje v Českých Velenicích. Ve středu je happening

List kaštanu mají České Velenice i ve znaku. Občané z iniciativy trvají na tom, že k městu patří i kaštanová alej.

List kaštanu mají České Velenice i ve znaku. Občané z iniciativy trvají na tom, že k městu patří i kaštanová alej.

ČESKÉ VELENICE - Mohutná občanská iniciativa se zvedla proti záměru radnice v Českých Velenicích pokácet ve městě kaštanovou a lipovou alej, která čítá na 340 stromů. Město namítá, že stromy jsou staré a nemocné, autor oponentního dendrologického posudku Zdeněk Tesař konstatuje, že nemocných a neperspektivních je jen 20 procent stromů, zatímco 34 procent z nich má střednědobou a 46 procent dokonce dlouhodobou perspektivu. Ve středu se na toto téma koná v Českých Velenicích happening.

 

V červnu se uskutečnila v režii občanské iniciativy na dané téma debata v místním komunitním centru. Prezentace zde měli jak odpůrci, tak zastánci plošného kácení, kteří tvrdí, že nelze do aleje dosazovat jen jednotlivé stromy, protože by vedle vzrostlých neprosperovaly. Občanská iniciativa však nechce, aby celá alej padla a chce zdravé stromy zachránit.

Vznikla petice, v současné době je pod ní podepsáno 1200 občanů, z toho 700 Velenických a sběr pokračuje do konce října. Vznikl také FB profil Českovelenická alej NENÍ na odpis. Starosta města Jaromír Slíva připustil, že by se oponentním posudkem mohli zabývat zastupitelé na zasedání v září.

Lidé, kteří se za záchranu stromů angažují, jsou místní nebo rodáci a chtějí vyvolat diskuzi s vedením města nad tímto záměrem. Ve středu 26. srpna od 16.30 organizuje iniciativa občanů z Českých Velenic diskuzní odpoledne – kaštanový happening. Akce se koná přímo pod kaštany, naproti komunitnímu centru Fénix.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Několikrát oceněná Alej roku by se mohla proměnit v dřevo pro pár vyvolených. Horkou jehlou šitý projekt vůbec nepočítá se stávajícím. Např restaurace, která je díky jezirku a parkové úpravě zahrady nejoblíbenější ve městě se nehodí do projektu a bylo by dobré s majitelem domluvit její odkup a likvidaci. Divné je že arboretista tvrdí že alej není vůbec v takovém stavu jak je presentováno městem.

    Vloženo 27.8.2020 06:17:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace