Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou

Celý MS kraj |

Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Nahlásit chybu


O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

Včera 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

10. května 2024 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

Včera 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

10. května 2024 12:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

10. května 2024 12:10 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

10. května 2024 11:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

10. května 2024 9:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

10. května 2024 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

10. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

10. května 2024 11:00 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

9. května 2024 15:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou
Vydáno 27. srpna 2020 9:39, Celý MS kraj, Karel Soukop
Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021589/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-na-bruntalsku-je-novou-regionalni-potravinou