InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happening v Českých Velenicích pomohl pozastavit kácení aleje

 Autor: Irena Šefčíková

    Autor: Irena Šefčíková

ČESKÉ VELENICE – Ve středu 26. srpna odpoledne se v Českých Velenicích konalo setkání místních obyvatel, kteří se nechtějí smířit s městem navrhovanou maximální obnovou stoleté kaštanové a lipové aleje. „Pro Velenické byl happening důležitý jak z hlediska projevu jejich názoru k oblíbenému městskému krajinnému prvku, tak i kvůli vyjádření starosty Jaromíra Slívy. Mezi přítomnými byli jak obhájci plošného vykácení stávajících stromořadí a nové výsadby, tak zastánci zachování aleje,“ uvedla Irena Šefčíková z iniciativy, která o záchranu stromů usiluje.

„Starosta města uvedl, že v důsledku občanské iniciativy a petiční aktivity byl projekt maximální obnovy pozastaven, čeká se na výsledek petice a jeho sdělení zastupitelům města. Vedení města souhlasí s pokračováním diskuse nad budoucností registrovaného významného krajinného prvku. Dohodli jsme se, že budou přizváni odborníci, aby navrhli možná řešení pro zachování stávajících stromořadí a péči o ně tak, aby byla bezpečnost pasantů touto zelenou oázou města co nejvyšší. Zástupci petičního výboru se s vedením města dohodli na dalších rozhovorech. Zastánci zachování aleje požádali vedení města o maximální péči a co nejšetrnější přístup k současné aleji, především v její dolní části, která dle slov přítomných dendrologů Zdeňka Tesaře a Petra Kunce má stále velmi vysokou hodnotu, jak přírodní, sociální tak i majetkovou," shrnula výsledek setkání Irena Šefčíková.

Lidé, kteří o záchranu stromů usilují, jsou místní obyvatelé nebo rodáci. Díky Nadaci VIA si nechali zpracovat dendrologický posudek. Autor posudku Zdeněk Tesař shledal, že střednědobou perspektivu má 34, dlouhodobou pak 46 procent stromů. V aleji jich je více než tři sta. Už v červnu se uskutečnila na dané téma debata v místním komunitním centru a vznikla i petice, na které už je 1200 podpisů. Zájemci ji mohou podepsat až do konce října. Starosta města ale připustil, že by se oponentním posudkem mohli zabývat zastupitelé už na zasedání v měsíci září.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Sliby chyby. Obec projeví " jako" dobrou vůli aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Pár dní se počká až situace uklidní a lidé přestanou být obezřetní a pak se sežene pár odborníků kteří budou ochotni udělat posudek který se hodí lidem kteří mají zájem o kácení.

    Vloženo 27.8.2020 21:56:06

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace