Metrostav dokončuje strategickou přeložku u Mostu

blank

Metrostav přepojuje poslední klíčovou linku Hořanského energetického koridoru – průmyslový vodovod Nechranice v dobývacím prostoru Slatinice na Mostecku. Cílem projektu za 2 miliardy je přeložka deseti nejdůležitějších potrubí v ČR. Podařilo se již přepojit ropovod Družba, páteřní plynovody, produktovody s benzínem a naftou i sítě s produkty chemické výroby. Upozornil na to elektronický magazín ČIANEWS.

Součástí akce jsou linky velmi vysokého napětí, tepelný napáječ a datové či optické kabely. Délka všech nových potrubí dosahuje 60 kilometrů. Jde o sofistikovaný systém chytrého potrubí s armaturními šachtami, softwarem a kontrolními i řídicími prvky. Stavba by měla být dokončena v roce 2021. Následně bude moci investor projektu – těžební společnost Vršanská uhelná (ze skupiny Sev.en Energy) – pokračovat v dobývání hnědého uhlí.

„O výstavbě Hořanského energetického koridoru se rozhodlo již v 50. letech. Tehdy se do dobývacího prostoru Slatinice umístily všechny inženýrské sítě, které propojovaly chemické závody v Litvínově se zbytkem republiky. Už tehdy se počítalo s tím, že je kvůli dotěžení ložiska jednou bude nutné přeložit. Ta doba nyní nastala, a proto jsme v posledních dvou letech ve spolupráci s Metrostavem a desítkami specializovaných firem z ČR i ze zahraničí vybudovali tento unikátní bypass. Délka všech nových potrubí dosahuje 60 kilometrů. Projekt lze bez nadsázky označit za přeložku století, protože svým rozsahem a významem odpovídá Ervěnickému koridoru ze závěru toho minulého,“ řekl Petr Lenc, generální ředitel těžebních společností skupiny Sev.en Energy.

To nejhorší mají pracovní skupiny podle vedoucího skupiny ze společnosti Metrostav Jana Juština za sebou. „Pracovali jsme nonstop i přes zimu a na staveništi se pohybovalo až 170 lidí najednou. Hodně starostí nám nadělalo odtěžení kopce s objemem 130 tisíc kubíků zeminy či drenáže na stopadesátimetrovém úseku vydatně nasyceném podzemní vodou. Úplně nejtěžší bylo trefit se termínově do všech odstávek, aby nebylo narušeno zásobování. Při této příležitosti bych rád poděkoval za perfektní práci celému týmu včetně kolegů z provozu ocelových konstrukcí i všem subdodavatelům,“ vysvětlil Juštin.

Scroll to Top