Kutnohorský týden akordeonu vyvrcholil společným koncertem účastníků kurzů

Kutnohorský týden akordeonu nabídl od 18. do 23. srpna mezinárodní kurzy pro akordeon se zaměřením na komorní hudbu, ale také malý akordeonový festival pro širokou veřejnost. Pořadatelem akce byl Spolek přátel akordeonu, jehož předsedou je kutnohorský rodák a akordeonista Michal Karban. Společně s kolegyněmi z akordeonového tria připravili pro účastníky kurzů, ať už začínající či pokročilé muzikanty, inspirativní tvůrčí prostředí. Posluchačům nabídli příjemné hudební večery, které obohatily kulturní život ve městě.

Součástí prvního ročníku Kutnohorského týdne akordeonu byla vystoupení Dua Modus z Dánska (Doc. Jytte von Rüden – akordeon a Doc. Marta Líbalová – housle), Check Accordion Tria, akordeonových souborů ze ZUŠ Kutná Hora a Kolín, a sólistů. Festival vyvrcholil závěrečným koncertem všech účastníků kurzů (viz fotografie)na malé scéně Tylova divadla. Diváci měli na koncertech příležitost přispět dobrovolným vstupným na konto Nadace Jedličkova ústavu.

Organizátoři festivalu v přípravě nic nepodcenili a festival probíhal tak, jak si předsevzali. Program, jehož součástí byly výuka, koncerty, doprovodný program, plynule navazoval. „Akordeonové kurzy byly úplně plné – 25 účastníků/hudebních těles. Všichni odjížděli spokojení s jasnou otázkou: Kdy se bude konat druhý ročník?,“ konstatoval spokojeně Michal Karban. Ohlasy a hojná účast (i v době platných omezení) jsou jasným znamením, že Kutnohorský týden akordeonu byl skvělý počin a zřejmě počátek nové tradice. „Spojení akordeonu, jeho milovníků, muzikantů, široké veřejnosti a krásné Kutné Hory je unikátní,“ konstatoval Michal Karban s tím, že druhý ročník Kutnohorského týdne akordeonu by se měl konat příští rok od 17. do 22. srpna. Organizátoři již nyní plánují, že by měl nabídnout ještě bohatší program, než ročník letošní.

Monika Pravdová

 

 

Zavřít menu