Omezený čas a zákaz zesilovačů, Vary ladí pravidla pro pouliční umělce

  14:14
Karlovy Vary chystají pravidla, která jasně určí, kde a za jakých podmínek mohou ve městě působit buskeři. Doladěnou vyhlášku o provozování uměleckých produkcí v ulicích města projednávali karlovarští radní.

Švýcarská malířka Doris Windlin při malování v karlovarské Lázeňské ulici u Mlýnské kolonády. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Záměrem novelizace stávající normy je podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové stanovit detaily, jako jsou například lokality, v nichž lze pouliční umění provozovat, nebo čas, po který mohou buskeři vystupovat. Podle novely musejí produkci ukončit v 18 hodin. 

„Zároveň nové znění normy zakazuje při hudebních produkcích používat jakékoliv zesilovače zvuku,“ zdůraznila karlovarská primátorka.

Karlovy Vary jsou jediným městem lázeňského trojúhelníku, které pouliční umění řeší samostatnou vyhláškou. Podnětem k jejímu vzniku byl případ švýcarské malířky Doris Windlinové ze sklonku roku 2012, kdy umělkyni strážníci vykázali z centra města kvůli údajnému nepovolenému záboru veřejného prostranství. 

Původní záměr karlovarské radnice byl zakázat busking zcela, nakonec ovšem zvítězila myšlenka umožnit jej, ale zároveň jej usměrňovat. 

„Cílem obecně závazné vyhlášky je nastavit taková pravidla provozování pouličních produkcí, aby bylo jejich provozovatelům umožněno oživit veřejný prostor kvalitními vystoupeními a současně aby se zamezilo rušení osob dlouhodobými jednostrannými, hlasitými či obtěžujícími pouličními produkcemi,“ vysvětlila Helena Kyselá, mluvčí karlovarského magistrátu. 

Norma tak přesně určuje, co buskeři mohou, musí, nebo naopak nesmí.

Vytyčuje zároveň lokality, kde mohou pouliční umění provozovat. Buskery by tak Karlovaráci a návštěvníci města měli napříště potkat výhradně na třídě T. G. Masaryka, ve Smetanových a Dvořákových sadech, v části Lázeňské ulice, na Staré Louce, Goethově stezce a v parku před letním kinem.

Busking v krajském městě s sebou podle vyhlášky nese celou řadu omezení. Například už zmiňovaný čas do 18 hodin. Navíc nesmí umělec na jednom místě svou produkci provozovat déle než hodinu a přestěhovat se případně musí minimálně o 50 metrů dál. 

Samozřejmostí se pak jeví zákaz představení na trávnících a záhonech. Navrhované nové znění obecně závazné vyhlášky musejí ještě schválit zastupitelé.

Nejbližší lázeňští sousedé Karlových Varů zatím nemají potřebu řešit busking samostatnou vyhláškou. „Specifické opatření v tomto ohledu jsme zatím přijmout nemuseli,“ potvrdil Martin Kalina, starosta Mariánských Lázní. 

„Jediné, co by se s nadsázkou dalo za pouliční umění považovat, jsou občasné hudební produkce jednoho bezdomovce před obchodním centrem. Ale ty řeší policie,“ podotkl Kalina.

Ani ve Františkových Lázních se pouliční umění zatím nerozšířilo tak, aby kvůli němu musela radnice vypracovat samostatnou vyhlášku. „Když, tak busking řešíme na základě vyhlášky o užívání veřejného prostranství, případně podle statutu lázeňského místa,“ vysvětlil františkolázeňský starosta Jan Kuchař.

Zjednodušeně řečeno: kdo má povolení z radnice, nemá problém. „A kdo se jím nemůže prokázat, toho řeší městská policie,“ doplnil starosta.