Víkendové oblastní žebříčky

2.9.2020 Petr Klimpl

Víkendové oblastní žebříčky

První víkend v září se v řadě oblastí rozjedou s půlročním zpožděním oblastní žebříčky. A závodů je poměrně dost.

Sobota

  • Východočeský pohár začíná krátkou tratí, kterou pořádá Start Náchod v Jívce (důl Bohumír). Poběží se na mapě Kuprovka, tratě pro osm stovek závodníků připravil Zdeněk Sokolář v různorodém terénu s pozůstatky těžby, kde jsou četné srázy a balvany, rozmanité porosty s velmi dobrou i sníženou průběžností.
  • Dva závody Ligy Vysočiny pořádá SK Chrast v Žumberku. Tři stovky závodníků čeká dopoledne sprint na mapě Žumberk, kterou připravil Martin Krejsa, tratě (stavitel Jakub Hledík) povedou ve svažitém terénu obce, kde je převážně obytná zástavba, ve středové a JZ části narušena oblastí lomů a zříceniny hradu s přilehlými zalesněnými pasážemi. Odpoledne je připravena krátká trať na mapě Studená voda (autor Martin Krejsa), stavitel tratí Vladimír Krejsa měl k dispozici zvlněný terén s hustou sítí komunikací a vodotečí, kde jsou četné terénní detaily a pasáže s kameny či pozůstatky těžby.
  • Mistrovství Hanácké oblasti na krátké trati připravil SK Haná orienteering s centrem u penzionu Relaxa ve Žďárském potoku. Na startu bude přes 400 závodníků, které čeká mapa U Škaredé jedle (mapoval Zdeněk Rajnošek) v horském podmáčeném lese, který je mírně zvlněný, dobře průběžný (poprvé použitý pro OB). Tratě staví Robert Binar.
  • Pořadatelé z OB Vizovice připravili oblastní závod Valašskou oblast a Moravskoslezský kraj v Pozděchově (centrum je na sjezdovce). 350 přihlášených závodníků poběží krátkou trať na mapě Pramen Vláry. Stavitel tratí Karel Kršák měl k dispozici podhorský les valašského charakteru, kde je převážně čistý les, jen místy je podrost.
  • Jihomoravská liga má na pořadu v Soběšicích krátkou trať, kterou připravili pořadatelé z Meniskosu Brno. 350 závodníků poběží ve smíšeném lese mezi Soběšicemi a údolím potoka Melatín, kde je střední hustota komunikací, údolíčka a rýhy, v J části příkré stráně; v části prostoru je vzrostlá sezónní vegetace. Tratě na mapě U Buku (autor Petr Matula) postavil Petr Hrouda.

Neděle

  • První závod oblastního žebříčku Ještědské oblasti pořádá LOK-o Liberec v Bedřichově s centrem na lyžařském stadionu. Běží se klasická trať v horském lese, který je místy hůře průběžný, místy podmáčený, je tam těžká podložka, hustá síť cest, v části prudký kamenitý svah. Mapu Klogertův kámen připravili Josef Borůvka, Ivo Habán a Roman Horký, tratě pro více jak 800 závodníků postavil Vojtěch Melichar.

Informace o všech závodech najdete v IS ORIS.


« zpět