15.09.2020 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oceláři budou v Ostravě za obranu evropského ocelářského průmyslu

Zaměstnanci českých ocelářských firem budou 1. října v Ostravě demonstrovat za obranu evropského ocelářského průmyslu. Akce bude součástí Evropského akčního dne v ocelářství a podobné demonstrace se budou ve stejnou dobu konat i v dalších evropských zemích, uvedl to předseda Základní organizace Odborového svazu Kovo Třinecké železárny Marcel Pielesz.

"Ve stejný den a stejnou hodinu se na mnoha místech v Evropě setkají zaměstnanci ocelářských firem, aby veřejně vyjádřili své obavy z likvidace hutnictví," řekl Pielesz.

Demonstrace podle něj původně měla směřovat do Bruselu. Vzhledem ke koronavirové situaci se nakonec rozhodlo, že se uskuteční jednotlivé demonstrace ve všech státech, kterých se problémy ocelářství týkají, a z akcí se budou dělat živé vstupy.

"Evropa nesmí dovolit, aby byla závislá na dovozech oceli. Potřebujeme vlastní ocel, pro zajištění bezpečnosti Evropy, která je ve velké míře daná výkonností a stabilitou evropského ocelářského průmyslu. Ten je významně zasažen současnou krizí," uvedl Pielesz.

O opatřeních, která budou muset demonstranti dodržovat, budou organizátoři jednat s Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě. "Budeme dodržovat nařízení hygieniků. Budeme se s hygieniky domlouvat, jestli budou muset být účastníci rozděleni do sektorů, jestli budeme muset mít roušky," řekl odborový předák.

Mezi požadavky ocelářů patří například zajištění rovných podmínek pro evropské firmy omezením dovozu oceli ze třetích zemí, které na rozdíl od nich nemusí při výrobě dodržovat tak přísné podmínky. Chtějí pokračovat v investicích do evropských oceláren pro ekologizaci a dekarbonizaci odvětví a také najít nástroje ekonomické podpory do ekologických investic ocelářských firem. Oceláři rovněž chtějí pomoci zachovat těžbu koksovatelného uhlí s cílem zásobovat domácí hutě koksem do doby transformace hutnictví.

"Firmy v oboru ocelářství a navazujících výrobních řetězců, zejména v oblasti automobilového průmyslu, zaměstnávají značné procento obyvatel kraje. Jejich úpadek by měl proto významný dopad na zvýšení míry nezaměstnanosti v kraji," uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

(ČTK)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down