Česká televize se nemusí omlouvat Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst. ČTK to řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Žaloba Agrofertu se týkala reportáží nazvaných Dvojí metr a Dvojí metr II, které televize odvysílala v pořadu Reportéři ČT 23. září a 7. října loňského roku. V upoutávce na první reportáž zaznělo "Doměřil daň Agrofertu. Jako ředitel skončil. Dvojí metr finanční správy." Podle společnosti tak televize "dala zavádějícím a manipulativním způsobem do souvislosti doměření daně společnosti Primagra a.s., patřící do koncernu Agrofert, s informacemi o tom, že pan Karel Trefný musel skončit na pozici ředitele Finančního úřadu v Příbrami". Zasáhla tím podle ní do její pověsti.

Soudkyně Monika Vacková však při jednání několikrát uvedla, že si veřejnost spojovala některé kroky státu se společností už dříve. Jediným akcionářem Agrogertu byl totiž v době reportáží premiér Andrej Babiš (ANO), který tehdy zároveň zastával funkci ministra financí. "Akcionář společnosti si přece musí rozmyslet, jestli se stane ministrem financí. Když byl jediný akcionář Agrofertu ministrem financí, nebyl tedy Agrofert a stát propojen? Nemůže si to novinář veřejnoprávní televize dovolit myslet a říct?" prohlásila už při prvním jednání.

V reportážích České televize vystupoval Trefný, jehož úřad dopočítal společnosti Primagra DPH 1,5 milionu korun. Muž byl krátce poté přeložen do Prahy, což označil za šikanu a justice mu následně dala za pravdu. Po vyhraném sporu s finanční správou se vrátil do práce v Příbrami, ale jen jako řadový úředník. Podle právního zástupce ČT byly reportáže korektní a nezaznělo v nich nic o tom, že Agrofert koordinuje chod finanční správy.

Babiš v roce 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle auditu Evropské komise má však nadále zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu a také vliv na svěřenské fondy. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace v řádu několika stovek milionů korun. Evropský parlament schválil v půlce června rezoluci o tom, že Babiš zpochybňuje nezávislý výkon své funkce. Politik jakýkoli střet zájmů popírá.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Agrofert

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 53 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy